Pensionister kæmper med boligskat: Indefrysning kan være løsningen

For pensionister der ønsker lidt flere penge at forsøde tilværelsen med, kan et lån hos kommunen igen være en overvejelse værd, vurderer økonomisk rådgiver.

En række kommuner i hovedstadsområdet er blandt topscorerne over stigninger i boligskatterne i løbet af de seneste 15 år. Det har fået pensionisternes skattegæld i deres bolig til at stige til rekordhøjder, skriver Politiken.

quote Det kan især være relevant, hvis man bor i hovedstadsområdet og de større byer, hvor grundpriserne er vokset en del.

Kim Valentin, privatøkonomisk rådgiver

I Fredensborg Kommune er den gennemsnitlige stigning i den såkaldte grundskyld fra 2002 til 2017 den højeste i landet med 163 %. Dernæst følger Hørsholm og Lyngby-Taarbæk med stigninger på henholdsvis 158 % og 152 %.

Det har blandt andet presset økonomien hos en del af den halve million pensionister på landsplan, der bor i eget hus. I 2016 havde de indefrosset grundskyld for 8,5 milliarder kroner. Det er mere end fire gange så meget som i 2000, viser tal fra Danmarks Statistik. 

I 2011 blev det ellers mindre attraktivt for pensionisterne at udnytte deres ret til at indefryse deres grundskyld, da renten på de kommunale lån blev sat op. Men der kan nu igen være god grund til at overveje denne løsning, hvis man ønsker lidt flere penge at rutte med hver måned, lyder det fra privatøkonomisk rådgiver og partner i Finanshuset i Fredensborg, Kim Valentin.

- Der har været nogle år, hvor man ikke kunne udnytte den mulighed, fordi noget andet var billigere. Men nu er der igen en del mennesker, der kan se, at det er forholdsvis billigt at udnytte indefrysning af ejendomsskatter igen. Det kan bedre betale sig end at optage realkreditlån, hvis man skal se på alternativerne, siger Kim Valentin til TV 2 Lorry.

Skær udgifterne med 5.000 kr. om måneden

Selvom pensionisternes skattegæld i deres bolig er vokset markant, er det stadig blot hver sjette pensionisthusstand, der har indefrosset deres grundskyld. 

Men det kan altså være en overvejelse værd at sluge den udgift, der er forbundet med en fastfrysning, fordi det i sidste ende kan give et højere rådighedsbeløb, mens man kan nå at have glæde af pengene, lyder det fra Kim Valentin.

- Det kan især være relevant, hvis man bor i hovedstadsområdet og de større byer, hvor grundpriserne er vokset en del. Det samme er tilfældet for mange sommerhuse i Nordsjælland.

- De steder hvor kan man slippe af med mellem 3.000 og 5.000 kroner i udgifter hver måned i grundskyld, er det interessant, hvis man ønsker et større rådighedsbeløb som pensionist. 

 

- For efter fem år hvor stigningen i offentlige pensioner ikke har været lige så stor som inflationen, kan det godt mærkes i en mindre pensionsøkonomi, forklarer den privatøkonomiske rådgiver.

De kommunale indefrysningslån skal betales tilbage, når huset bliver solgt, men ifølge Kim Valentin sælges husene i dag i langt de fleste tilfælde for et større beløb end gælden i huset, så det ikke bliver noget problem.

Skulle der i yderste konsekvens være mere gæld end formue, kan arvingerne ikke risikere at hænge på den. Så er det i stedet kommunen, der må afskrive den resterende del af lånet.

Så meget er grundskylden steget for en gennemsnitlig husejer i vores kommuner mellem 2002 og 2017.

 
 

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik