København skruer ned for oksekødet for at sænke CO2-aftryk

Københavns Kommune indkøbte 209 tons oksekød i 2018. Nu skal kødforbruget sænkes for at mindske CO2-aftrykket.

Oksefrikadeller, forloren hare og oksespegepølse koster både i budgettet og på CO2-aftrykket for Københavns Kommune.

Men det skal der ændres på.

En ny mad- og måltidsstrategi for de omkring 70.000 måltider, der hver dag produceres til både skoler, børnehaver og plejehjem, skal nedbringe CO2-aftrykket i København og gavne klimaet, oplyser kommunen i pressemeddelelse.

Målet er at reducere fødevarernes samlede CO2-aftryk med en fjerdedel allerede i 2025.

Derfor skal mængden af klimabelastende kødtyper reduceres, og der skal i højere grad bruges plantebaseret kost og arbejdes endnu mere målrettet på at undgå madspild.

quote Vi sikrer endnu sundere måltider og mere økologi til byens børn, unge og ældre.

Frank Jensen, overborgmester i København, Socialdemokratiet

- Vi sikrer endnu sundere måltider og mere økologi til byens børn, unge og ældre. Samtidig mindsker vi kommunens madspild og klimaaftryk. Det er jeg glad og stolt over.

- København skal gå forrest på den grønne dagsorden – også på madområdet. Det gavner københavnerne og inspirerer resten af verden til en grønnere retning, siger overborgmester Frank Jensen (S).

Indkøbte 209 tons oksekød på ét år

I et svar fra Økonomiforvaltningen til Kultur- og fritidsborgmester Fransciska Rosenkilde (Å) fra maj måned fremgår det, at Københavns Kommune i 2018 havde indkøbt 209 tons oksekød i 2018.

Det svarer til et CO2-aftryk på 2.904 tons CO2, viser økonomiforvaltningens beregninger.

Til sammenligning udleder en gennemsnitlig europæer omkring 10 tons CO2 årligt ifølge tjenesten Greenmatch.

Derudover kostede de mange tons oksekød kommunen 14,5 millioner kroner.

quote Det er magtpåliggende for mig og Å, at kommunen går forrest i den grønne omstilling

Franciska Rosenkilde, kultur- og fritidsborgmester i København, Alternativet

Derfor glæder det også den klimabevidste borgmester, at København endnu engang går foran på vejen til at mindske CO2-aftrykket.

- Jeg er utrolig glad for, at mit og Alternativets forslag om mere plantebaseret mad på tallerkenerne i kommunens institutioner har været med til at bane vejen for en ambitiøs, klimaorienteret mad- og måltidstrategi.

- Det er magtpåliggende for mig og Å, at kommunen går forrest i den grønne omstilling, får reduceret kommunens CO2-aftryk og ikke mindst inspirerer københavnerne til at spise mindre kød og mere grønt, siger kultur- og fritidsborgmester Franciska Rosenkilde.

Københavns nye mad- og måltidsstrategi blev godkendt af Københavns Kommunes økonomiudvalg tirsdag den 13. august.

Strategien forventes vedtaget af Københavns Borgerrepræsentation den 22. august.

FAKTA

Københavns nye mad- og måltidsstrategi udfoldes under fem temaer, der skal sikre, at arbejdet med mad og måltider er helhedsorienteret:

    • Maden skal give den rette ernæring og styrke sundheden.
    • Velsmag, kvalitet og madglæde skal være i højsædet.
    • Måltiderne skal være bæredygtige og klimaansvarlige.
    • Vi skal styrke sociale fællesskaber, madkultur og maddannelse.
    • København skal være en sund, grøn og vital madby.
  • Københavns Kommune køber årligt fødevarer for næsten 300 mio. kr. til byens skoler, plejehjem og daginstitutioner.
  • I de sidste 18 år har Københavns Kommune prioriteret mad og måltider højt. Der er gennemført en ambitiøs omlægning, så næsten 90 pct. af maden i de kommunale måltider er i dag økologisk.
  • Københavns Kommunens nye mad- og måltidsstrategi er udviklet på tværs af kommunens forvaltninger og i samarbejde med en ekspertgruppe bestående af:
    • Michael Minter fra Concito
    • Kok Christian Puglisi
    • Per Kølster fra Økologisk Landsforening
    • Klinisk diætist Maria Felding
    • Else Molander fra Fødevarestyrelsen
       

Kilde: Københavns Kommune 

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik