00:32

Fornemme rammer: Bjarke Ingels tegner pandaens nye hjem i Zoo

Anlægget skal danne de kinesiske tegn yin og yang.

Den verdensberømte, danske arkitekt Bjarke Ingels tegnestue BIG skal sammen med landskabsarkitekterne Schønherr designe et pandaanlæg til den zoologiske have i København. Det skriver Berlingske søndag.

Gennem længere tid har arkitekterne derfor sat sig ind i pandaernes hverdag efter bedste evne. 

 - Man kan kalde det en stejl læringskurve, når man skal arbejde med et dyr, man fra starten ikke ved så meget om, men vi har haft et rigtig godt samarbejde med Zoos dyrepassere, fortæller Sanne Slot Hansen fra Schønherr, der er hovedarkitekten bag de grønne områder i anlægget, til Berlingske.

Læs også Kæmpepandaer på vej til København Zoo

Tæt på de nye beboere

Nu hvor hun er kommet tættere på pandaerne, håber hun at kunne give den oplevelsen videre til publikum, når anlægget står færdigt.

- I gamle dage var der stor afstand mellem dyr og publikum, og i dag lægger man meget vægt på, at man ikke bare står og ser på et dyr, men drages ind i det landskab, som det naturligt ville færdes i, siger Sanne Slot Hansen.

Derfor kommer der blandt andet også et cafeområde, hvor man kan sidde og nyde dyrene.

- Man kommer til at sidde med elefanterne på den ene side og pandaerne på den anden, og vi har sænket gulvet, så både børn og voksne kommer i øjenhøjde med dyrene, siger Bjarke Ingels.

Læs også SE FOTOS: Pandaunger på græs for første gang

Tegn til ære for kineserne

Det nye pandaanlæg skal placeres, hvor det gamle elefanthus er nu, og set oppefra skal det danne yin- og yang-tegnet til ære for kineserne, der udlåner pandaerne til Københavns Zoo som en gave til Dronning Margrethe.

- Jeg tror ikke, at vi kan gøre os begreb om, hvor meget det betyder for kineserne, at vi har indarbejdet yin og yang, som jo er sort og hvidt ligesom pandaerne. Det bliver efter min mening det mest æstetiske og smukke pandaanlæg i verden, siger direktør i København Zoo, Steffen Stræde, til Berlingske.

Han er nu i gang med at kontakte fonde og investorer, som kan tænkes at ville være en del af projektet. Anlægget kommer nemlig til at koste mellem 125 til 150 millioner kroner, og det skal gerne stå færdigt i løbet af 2018.

Det er efter planen om cirka to år, at Københavns Zoo får nye kinesiske beboere. 

Læs også Zoos nye girafunge død efter bare to dage