9 ud af 10 tager på: Kommune har succes med mellemmåltid til ældre

Stevns Kommune har indført såkaldte kræseposer til ældre, som hjælper mod vægttab. Det har været en succes, konkluderes det.

Under normale omstændigheder er det ikke nogen succes, hvis ni ud ti borgere tager på i vægt.

Men når der er tale om ældre mennesker, så er snakken en anden. Her oplever seks ud af ti nemlig problemer med at spise nok.

Og spiser ældre ikke nok, oplever de i stigende grad tab af funktionsevner, hvilket gør det sværere for dem at klare de mest basale dagligdags opgaver selv – og det er i sidste ende en større udgift for en kommune.

Men det problem har Stevns Kommune tilsyneladende fået bugt med. Det er sket ved at indføre såkaldte kræseposer til kommunens ældre, der modtager hjemmepleje, skriver kommunen på sin hjemmeside.

En kræsepose er et supplement til de daglige måltider, der skal give de ældre lyst til et mellemmåltid. Det kunne eksempelvis være en kage til kaffen og en proteindrik.

- Det er vigtigt, at vi kan tilbyde de ældre små energi- og proteintætte måltider, som indbyder og smager, så vi sikrer os at de spiser tilstrækkeligt. I kræseposerne er der forskellige små desserter, drikke og salte snacks, som indbyder til god variation til den daglige kost, udtaler afsnitsleder fra Stevns Madservice Anne-Marie Thøgersen.

Ni ud af ti tager på

Indsatsen sker, efter Stevns Kommune har etableret et tværfagligt ernæringsteam, som hjælper de ældre med deres ernæringsproblematikker.

Det har været muligt at gøre, efter Stevns Kommune har fået 2,7 millioner fra regeringen og satspuljemidlerne til at styrke ernæringsindsatsen i et pilotprojekt.

- Der er mange årsager til, at de ældre har svært ved at spise nok, og derfor er det vigtigt at arbejde på tværs af faggrupper og bruge hinandens kompetencer. Hver brille ser med forskelligt syn, og derfor får vi rigtig meget ud af at arbejde på tværs, udtaler projektleder og klinisk diætist Simone Bay.

Og indtil videre ser det ud til at have virket.

- Resultaterne for projektet ser lovende ud, og allerede nu kan vi se, at 9 ud af 10 borgere tager på, når de er tilknyttet ernæringsteamet, siger Simone Bay.

Agnes Nielsen er en af de borgere, der får leveret kræseposer, og hun synes, det er spændende og fristende, når posens indhold af små mellemmåltider varierer fra uge til uge:

- Det er dejligt. Det er et lille overraskelsesmoment, siger Agnes Nielsen.

Ernæringsprojektet løber indtil udgangen af 2021.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik