Supermarkedskæde bygger helt ny bydel vest for København til flere milliarder

Coop Byen bliver navnet på den nye bydel i Albertslund Kommune, som over de kommende ti år skal skyde op og blive hjemsted for 4.500 indbyggere. Borgmester kalder projektet historisk.

Albertslund Kommune står til at vokse gevaldigt.

Den danske supermarkedskæmpe Coop forventer til næste år at kunne indlede byggeriet af en ny bydel i vestegnskommunen nær den grund, hvor Coop i forvejen har sit hovedkontor.

Planen er, at den nye bydel – som får navnet Coop Byen - skal tilbyde boliger til op til 4.500 indbyggere fordelt på 1.600 lejligheder og 90 rækkehuse, som arkitekterne fra Henning Larsen har fået ansvaret for at tegne.

Supermarkedskæden, der blandt andet står bag dagligvarebutikker som Fakta, Kvickly, Irma og Super Brugsen, regner med at påbegynde byggeriet af Coop Byen til næste år, og hele projektet forventes at stå færdig inden for ti år.

Til den tid vil det enorme byggeprojekt have kostet over to milliarder kroner og have udvidet boligmassen – og potentielt set indbyggertallet – i Albertslund Kommune med 15 procent.

Det skriver Coop Danmark i en pressemeddelelse.

Tusinder af mennesker skal bo i den komende Coop-by

De mange kommende boliger vil variere i kvadratmeterstørrelse, og hensigten er at tiltrække beboere i alle aldersklasser og i alle faser af livet, fortæller Coops formand, Lasse Bolander.

- Coop Byen skal bygges op om de samme værdier, som Coop står for - herunder: fællesskab, bæredygtighed, mangfoldighed og sundhed. Der skal være plads til alle. Lige fra denunge, nystartede familie til det ældre ægtepar, der flytter fra villaen, siger han.

Artiklen fortsætter efter billedet.

Borgmester Steen Christiansen (S) jubler over byggeplanerne, der potentielt set kan få byens indbyggertal til at vokse med 15 procent.
Borgmester Steen Christiansen (S) jubler over byggeplanerne, der potentielt set kan få byens indbyggertal til at vokse med 15 procent.
Foto: Niels Knuth-Winterfeldt - TV 2 Lorry

Borgmester: Større bliver det ikke

Supermarkedskoncernens beslutning om at bygge boliger i Albertslund vækker stor glæde hos kommunens borgmester, Steen Christiansen (S).

- Større bliver det ikke. Det er virkelig en appelsin at få ned i turbanen, når vi taler om udviklingen af Albertslund. Set med historiske briller er det her det største enkeltstående projekt i Albertslund Kommune de seneste 30-40 år, siger borgmesteren til TV 2 Lorry.

Borgmesteren håber, at den nye bydel, når den engang står klar, især kan tiltrække børnefamilier.

- Det store projekt betyder, at vi får nye borgere til byen. Det er ikke nogen hemmelighed, at Albertslund har sociale problemer, men en af de måder, vi kan arbejde med det på, er ved at trække nye borgere til byen, som vil deltage i fællesskabet og vil være med til at finansiere den fælles velfærd, siger Steen Christiansen.

En stor opgave for kommunen bliver nu at sikre, at den kommende Coop Byen udrustes med gode trafikforhold samt et tilstrækkeligt antal daginstitutioner og skoler, så pladsmangel ikke bliver et problem for kommende indbyggere, som man ellers har set eksempler på ved byudviklingsområder som Teglholmen og Ørestad i København.

Artiklen fortsætter efter videoen.

Her kan du se, hvor den nye Coop Byen skal bygges.

Vinge spøger, men skræmmer ikke borgmester

Coop Byen slutter sig til en række af store byudviklingsprojekter i TV 2 Lorrys område, hvor tidligere industrigrunde tilhørende store virksomheder omdannes til boligområder. Som eksempler kan Carlsberg Byen i København og Irma Byen i Rødovre nævnes.

Et andet eksempel på et stort byudviklingsprojekt er Vinge, visionen om en helt ny by med 20.00 indbyggere mellem Frederikssund og Ølstykke, hvor kommunen dog er løbet ind i store problemer med at tiltrække investorer såvel som indbyggere.

Når man ser på et byudviklingsprojekt som Vinge i Frederikssund, kan man se, at det nogle gange kan være svært at få store projekter med nye bydele fra land. Hvad taler for, at det her ikke ender sådan?

- Den store forskel ved det her gigantiske projekt – og det er et gigantisk projekt – er, at det er fuldt finansieret fra starten af. Og det er super vigtigt for os at vide som kommune, for det betyder, at vi allerede nu kan gå i gang med planlægningen af det med en vished om, at det her virkelig bliver en helt ny bydel i Albertslund, siger borgmester Steen Christiansen (S) til TV 2 Lorry.

Coop Byen bygges omkring supermarkedkædens nuværende hovedkontor i Albertslund.
Coop Byen bygges omkring supermarkedkædens nuværende hovedkontor i Albertslund.
Foto: Niels Knuth-Winterfeldt - TV 2 Lorry

De konkrete byggeplaner for Coop Byen er fortsat under udarbejdelse mellem Coop, arkitektfirmaet Henning Larsen Architects samt kommunen.

Når masterplanen for den kommende bydel ligger klar, bliver den fremlagt over for bestyrelsen i Albertslund Kommune – forventeligt i februar næste år – som så skal give grønt lys til det enorme byggeprojekt.