Tidligere au pairs fængslet - kunderne risikerer straf

Et større antal tidligere au pairs opholder sig illegalt i Danmark, hvor de arbejder sort og uden rettigheder.

Forrige mandag stoppede Udlændingekontrolsektionen i Nordsjællands Politi 17 filippinske kvinder på gaden.

13 af dem opholdt sig i Danmark med en lovlig au pair-aftale, men de sidste 4 blev anholdt, da deres kontrakter for længst var udløbet.

4 kvinder, der efter au pair-tiden har opholdt sig illegalt i Danmark, mens de uden arbejdstilladelse har arbejdet med rengøring for familier i Nordsjælland og Københavnsområdet.

I en ny kontrol stoppede politiet yderlige 4 filippinere på gaden - denne gang havde de 3 lovligt ophold i Danmark, mens den sidste skulle være udrejst for 10 år siden.

Alle var au pair

De fem kvinder, der opholdt sig illegalt, er varetægtsfængslet og venter på at blive udvist, og selvom de ikke ønsker, at deres navne bliver offentliggjort, har TV 2 har haft mulighed for at tale med flere af dem.

Alle fortæller samstemmende, at de rejste ud fra Filippinerne som au pair-piger, men efter at kontrakten på to år var udløbet, er de blevet og har arbejdet illegalt i Danmark.

En tidligere au pair-pige fra Filippinerne gjorde illegalt rent for danske familier.
En tidligere au pair-pige fra Filippinerne gjorde illegalt rent for danske familier.
Foto: TV 2

- Hvis jeg alligevel ikke kan arbejde, så vil jeg gerne hjem, siger en af de tidligere au pairs til TV 2.

Hun fortæller, at hun er blevet i Danmark for at arbejde, så hun kunne sende penge hjem til sin fattige familie. Men hun er også afklaret med, at hendes rejse snart er forbi.

- Selvom de ikke har nogen penge, så bliver det dejligt at komme hjem igen, siger hun.

Store bøder på vej til private

Nordsjællands Politi er fortsat igang med at efterforske sagen, men oplyser til TV 2, at de kan knytte mindst 84 private kunder til de anholdte au pair-piger.

84 personer eller familier, der formentlig kan se frem til bøder på op mod 20.000 kroner for hver påbegyndt måned, de illegale kvinder har været aflønnet som rengøringshjælp.

Hvem de 84 familier er, ønsker politiet ikke at komme ind på, men tidligere sager har vist, at der er udskrevet bøder til både enlige forældre og etablerede familier med solide indkomster.

Om familierne har vidst, at de filippinske kvinder opholdt sig i Danmark uden hverken arbejdstilladelse eller lovligt ophold, ønsker politiet heller ikke at kommentere - men sikkert er det, at en væsentlig del af de 84 arbejdsgivere kan se frem til bøder i en størrelsesorden, de næppe havde regnet med.

Bøder på adskillige hundrede tusinde kroner.

Påstod hun var au pair hos diplomat

- Det er omfangsrigt, og de har haft overraskende mange arbejdsgivere hver især, siger Erik Pontoppidan fra Udlændingekontrolsektionen i Nordsjællands Politi.

Nogle af kunderne begyndte kvinderne tilsyneladende allerede at gøre rent for, mens de arbejdede som au pairs - hvilket er ulovligt, da de ikke må arbejde udenfor deres familie - andre har de fået som kunder efterfølgende.

Typisk ved anbefalinger fra mund til mund eller aftaler, der er formidlet gennem kvindernes veninder.

- Jeg har fortalt, at jeg var au pair hos en diplomat, siger en af kvinderne til TV 2.

Au pair-piger kommer fra fattigdom

Hos fagforbundet FOA har man ikke har behandlet konkrete sager, hvor tidligere au pair-piger har arbejdet illegalt, men anholdelserne i Nordsjælland er tydeligt udtryk for, at der er behov for at ændre reglerne for au pair-ordningen, mener forbundet.

- Vi ved, at 80 procent af dem, der kommer til Danmark som au pair, de kommer fra meget fattige kår i Filippinerne. Og det er medvirkende til, at de kan finde på at blive i Danmark, når deres opholdstilladelse udløber, siger Pia Heidi Nielsen, der er formand for FOAs kost- og servicesektor.

Men kvinderne arbejder i Danmark uden hverken rettigheder eller sikkerhedsnet, og selvom lønnen som illegal stadig er højere end i Filippinerne, så ligger den stadig langt under lønnen på en dansk overenskomst.

- Det er grotesk. De bør som andre arbejdstagere fra tredjeverdenslande kunne få almindelig arbejds- og opholdstilladelse, så de kan arbejde under ordnede forhold. Ikke kun i to år, som det gælder i dag, men lige så længe, som de har en aftale med en arbejdsgiver, siger Pia Heidi Nielsen.

For de fleste kommer i virkeligheden ikke hertil som del af en kulturudveksling, men for at tjene penge til deres familier i hjemlandet – og de danske familier vil jo tydeligvis gerne have deres arbejdskraft, mener hun.

Manglede et sted at bo

En af kvinderne har tilsyneladende boet hos sin tidligere værtsfamilie i årevis, mens en anden fortæller til TV 2, at hun i tiden som illegal ikke har fundet en fast bopæl.

Hun har sovet udenfor, og hun har sovet hos veninder. Hun har også sovet på banegården. Det var koldt, men det gik.

- Folk vil ikke have mig boende, for jeg har ingen papirer, siger hun.

Pengene, hun har tjent ved at gøre rent, har hun sendt hjem til familien.

- De har købt et hus.

Hun blev anholdt på Hellerup Station sammen med sin veninde, og hun fortæller, at hun både er glad og ked af det.

Glad, fordi hun nu omsider skal hjem. Ked af det, fordi hun ikke længere kan tjene penge til familien.

Forsørger familien

En af de andre kvinder fortæller, at hun vi søge at finde et nyt sted at være, selvom det ikke bliver i Danmark. Gerne i Portugal eller Spanien, men ikke i Qatar.

Faren derhjemme har forladt familien, og moren er død. Hendes søskende er ældre end hun, men hun vil stadig gerne sende dem penge.

- Selvfølgelig, for de har ikke arbejde.

Højere løn, bedre forhold

Hos FOA ønsker man ikke at afskaffe au pair-ordningen, men fagforbundet ser gerne, at man forbedrer forholdene for de udenlandske kvinder.

En au pair får 4350 kroner i lommepenge plus kost og logi hver måned, hvor de efter reglerne skal passe familiens børn og deltage i almindelige pligter i hjemmet - men ikke mere end 30 timer om ugen, ligesom de ikke alene må beskæftige sig med for eksempel rengøring.

- Når vi regner lommepenge sammen med værdien af kost og logi, så bliver det en timeløn på måske 60 kroner i timen, siger Pia Heidi Nielsen fra FOA.

Foreslår lovligt arbejde

I stedet foreslår FOA, at lommepengene sættes op, ligesom det bør skrives ind i lovgivningen, at au pair-pigerne må arbejde et vist antal timer udenfor værtsfamilien.

Endvidere mener fagforbundet, at det kan være en idé at udstrække opholdet ud over de nuværende to år.

- Så kunne det være, man kunne komme noget af det her til livs, siger Pia Heidi Nielsen.

De udviste au pairs bliver omkring første maj udsendt af Danmark med to års indrejseforbud. Eventuelle penge, de findes i besiddelse af, kan blive beslaglagt.

Det er uvist, hvor mange tidligere au pairs der opholder sig illegalt i Danmark.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik