Temperaturen skulle sænkes, men københavnske skoler fyrer stadig

Skoleleder på Guldberg Skole undrer sig over, at temperaturen fortsat er høj.

I starten af september anbefalede regeringen, at temperaturen sænkes til 19 grader i offentlige kommunale bygninger for at spare på energien det kommende vinterhalvår.

Initiativet skulle gerne implementeres "hurtigst muligt og senest 1. oktober", som det fremgår af en pressemeddelelse fra Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet.

Men i Københavns Kommune er der endnu ikke skruet på termostaterne i en række kommunale bygninger.

Det fortæller børne- og ungdomsborgmester Jakob Næsager (K) til TV 2.

- Vi har ikke taget stilling til det endnu, siger han.

På Guldberg Skole i København undrer det skoleleder Morten Nielsen, at temperaturen ikke er blevet sænket.

- Jeg har spekuleret på, hvorfor der ikke blev meldt noget ud fra forvaltningen. Der kan måske have været noget, der var vigtigere end det her, siger han.

Guldberg Skole er ligesom 98 procent af Københavns Kommunes ejendomme tilkoblet et centralt varmestyringssystem.

Kolde sportshaller og biblioteker

Temperaturen i offentlige bygninger er kommet i fokus på grund af den historiske energikrise, der har ramt hele Europa.

Krisen kræver et modsvar i form at sparetiltag, så Danmark ikke risikerer at stå i en situation, hvor der er "decideret mangel på energi", som klima-, energi- og forsyningsminister Dan Jørgensen (S) forklarede det på et pressemøde i starten af september.

Politikerne i Københavns Kommunes økonomiudvalg drøftede 27. september regeringens anbefalinger og vedtog, at sparetiltag generelt skal implementeres i kommunen.

Herefter har Københavns Ejendomme og Indkøb (KEID), som hører under Økonomiforvaltningen, sammen med de enkelte fagforvaltninger skullet finde ud af, hvor temperaturen kan skrues ned.

Økonomiforvaltningen oplyser, at temperaturen 3. oktober blev sænket i nogle af kommunens bygninger. Det gælder eksempelvis sportshaller, biblioteker og administrationsejendomme.

- Det er den enkelte forvaltning, som er ansvarlig for den lokale implementering, lyder det i et skriftligt svar fra Økonomiforvaltningen.

Skolerne opvarmes som vanligt

I Børne- og Ungdomsforvaltningen er der først møde om sparetiltaget med sænket temperatur 12. oktober, fortæller børne- og ungdomsborgmester Jakob Næsager (K).

Hvornår forventer du, at temperaturen skrues ned?

- På udvalgsmødet i næste uge hører vi, om der er et politisk ønske om at skrue ned for varmen. Hvis der er politisk opbakning til at arbejde videre med det, skal vi finde ud af, om det er på de enkelte skoler eller i Københavns Ejendomme og Indkøb, at der skal skrues ned for varmen, siger han.

Det lyder som en lang proces, når man tænker på, at regeringen, regionerne og Kommunernes Landsforening allerede i starten af september anbefalede, at det her blev implementeret hurtigst muligt og senest 1. oktober?

- Ja, men der skal være en politisk beslutning om, at vi gør det, siger Jakob Næsager.

Borgmesteren forklarer, at han kunne have indkaldt til et ekstraordinært udvalgsmøde, men han har valgt at holde fast i det månedlige, ordinære udvalgsmøde.

- De andre er jo fritidspolitikere, der skal tage fri fra arbejde for at mødes, siger han.

Spørgsmål til behovet for tiltag

Jakob Næsager påpeger også, at det ikke er helt ligetil at sænke temperaturen i de kommunale bygninger i København.

Der skal for eksempel ses på ventilationen i klasseværelserne, så det ikke bliver alt for koldt for eleverne, lyder det.

Desuden kommer fjernvarmen i København fra affaldsforbrænding, påpeger borgmesteren.

- Så som udgangspunkt er der ikke samme kritiske situation i København som andre steder, fordi vi ikke fyrer med importerede brændsler eller naturgas, siger han og tilføjer:

- Så vi skal også finde ud af, om der er et behov for at regulere varmen.

Forsyningsselskabet anbefaler 19 grader

På hjemmesiden varmelast.dk, der er et samarbejde mellem de tre største kommunalt ejede varmeselskaber i hovedstadsområdet, kan man imidlertid se, at der i disse dage produceres fjernvarme med andet end affaldsenergianlæg. Der bruges også kraftvarmeanlæg, som fyrer med biomasse, og en smule gas.

Ser man på forbruget forrige vinter, leverede kraftvarmeværker størstedelen af energien til fjernvarme, mens også affaldsenergianlæg, gas, olie og træpiller blev brugt.

Københavns forsyningsselskab Hofor påpeger, at der er god grund til at skrue rumtemperaturen ned til 19 grader allerede nu, hvor vejret er mildt. Også i Københavns Kommune.

- Selv når det er sommer og varmt, bruges der andet end affaldsforbrænding til fjernvarmen. Så det er en rigtig god idé at holde sig på 19 grader, så vi kan spare på energien, fastslår pressechef Christina Otzen.

Skoleleder: ikke noget problem med lavere temperatur

Hvis man sænker temperaturen med én grad, sparer man typisk 5 procent på varmeregningen ifølge Energistyrelsen.

På Guldberg Skole i København ser skoleleder Morten Nielsen ikke umiddelbart noget problem ved, at temperaturen sænkes på skolen.

- Jeg tror i forvejen, at der har været steder på skolen, der var 19 grader. For det er gamle bygninger, som kan være svære at varme ordentligt op. Jeg er ikke sikker på, at det bliver den store forandring, siger han.

Energistyrelsen har lanceret en større energisparekampagne med råd til, hvordan man kan spare på energien. Foruden justering af rumtemperaturen handler de gode råd om at spare på det varme vand og på strømmen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik