Danskerne bør bygge flere træhuse fremfor huse i beton og cement. Sådan lyder opfordringen fra en klimaforsker og flere i byggebranchen.
Men de fleste bemærkede nok, da det ikoniske badehotel Svinkløv Badehotel brændte ned i 2016. Hotellet var lavet af træ, og det gjorde det en del nemmere for flammerne at få fat. Så hvor godt holder træhuse egentlig?
Spørger man Dansk Byggeri er der i hvert fald væsentlige forskelle på træhusenes levetid i forhold til huse bygget af mursten. Træhuse går lettere i forfald.
- Det er rigtigt, at beton kan være tungere at producere miljømæssigt, omvendt kan der være nogle fordele i byggeriets levetid. Det er jo vigtigt, at man kigger på hele byggeriets levetid, siger Thomas Uhd, der er branchedirektør hos Dansk Byggeri.
Flere fordele end ulemper
Træet vil under alle omstændigheder være sværere at få til at holde lige så længe som mursten. Det siger Simon Auken Beck, der er konsulent ved Træinformation.dk, et videncenter for at bygge i træ.
- Under de rette forhold kan træ holde meget længe. Det samme gælder for mursten og beton, men generelt vil det kræve en større omhu og påpasselighed at få træet til at holde, da det trods alt er et organisk materiale, der nedbrydes af mikroorganismer, hvis det bliver vådt og fugtigt.
Men ifølge ham giver det slet ikke mening udelukkende at sammenligne materialernes holdbarhed. Træbyggeri bringer nemlig nogle helt andre goder med sig.
- Træets fordel er, at det kan holde, hvis man bruger det rigtigt, og at det er fornybart, klimavenligt, let at transportere, hurtigt at bygge med - som er parametre, mursten og beton ikke har de samme fordele i, siger Simon Auken Beck.
Der findes dog talrige eksempler på bygninger, der har overlevet i mange år. Læs om seks af dem her: