Politikere er klar til regionale nedlukninger

Flere andre lande har allerede gjort brug af muligheden. En norsk kommune har taget skridtet videre - her er alle private sammenkomster forbudt.

Lokale nedlukninger skal kunne tages i brug ved store smitteudbrud, mener et stort flertal af partierne i Folketinget. Det viser en rundringning, som TV 2 har lavet.

Et flertal af sundhedsordførerne i Folketinget vil i forbindelse med forhandlingerne om genåbningens fase 4 gøre det muligt at isolere og nedlukke lokalområder i Danmark.

På den måde kan vi undgå endnu en nedlukning af hele landet, lyder det.

Ordførerne understreger dog, at situationen lige nu ikke er så alvorlig, at det er nødvendigt med lokale nedlukninger, men at det kan blive relevant, hvis smitten kommer ud af kontrol.

I Dansk Folkeparti mener sundhedsordfører Peter Skaarup dog allerede nu, at mundbind bør være obligatorisk i ghettoområder, der oplever voksende smittetal.

- Det er rimeligt, at vi træffer nogle beslutninger blandt Folketingets partier, der retter sig specielt mod smitteområderne. I stedet for at rulle en hel masse ting ud over hele den danske befolkning, skal vi fokusere på bestemte steder, for eksempel i det somaliske miljø eller på slagterierne, siger han til TV 2.

Lokale nedlukninger i Norge

Flere andre lande har allerede gjort brug af muligheden. Det gælder eksempelvis Norge, Storbritannien, New Zealand og Australien.

Her har man lukket kommuner eller byer ned for at undgå, at coronaudbrud spreder sig til andre dele af landet.

TV 2s reporter Wickie Møller Iversen befinder sig torsdag i den norske by Askim, som ligger i kommunen Indre Østfold.

Her har man valgt at lave en regional nedlukning, fordi kommunen har 137 coronasmittede ud af et indbyggertal på 45.000. Derfor har de lokale politikere og sundhedsmyndigheder gjort brug af den norske smittelov, som giver mulighed for en række regionale strakstiltag.

Alle private sammenkomster er forbudt

I Indre Østfold er børnehaver og SFO'er lukket ugen ud, skoler er endnu ikke begyndt, og alle arrangementer er aflyst måneden ud. Alle sociale mødepladser udenfor - blandt andet idrætsanlæg - er lukket ned. Og så er alle private sammenkomster blevet forbudt. Det betyder, at man ikke må mødes med folk, som er udenfor ens egen husstand.

- Det er mere vidtrækkende, end det vi selv oplevede i marts. Men noget tyder på, at det virker. Det seneste tal fra kommunen er, at der kun er ét nyt registreret coronatiifælde siden i forgårs, siger Wickie Møller Iversen.

Også resten af Norge oplever et stigende smittetal. For første gang siden april er smitten begyndt at stige. I uge 31 var der 199 nye smittetilfælde - ugen efter var tallet 359. Det har fået politikerne til at reagere. De har blandt andet ændret rejsevejledningen, som blandt andet betyder, at rejser til Region Midtjylland og Region Sjælland frarådes.

- Sundhedsminister Bent Høie appellerer især til ungdommen. Det viser sig nemlig, at smitten især spreder sig blandt de unge i 20'erne, siger TV 2's reporter i Norge.

Ligesom i Danmark står den norske ungdom lige nu overfor introuger på de videregående uddannelser, hvilket medfører mange fester. Her beder den norske sundhedsminister de unge om at lægge lidt låg på festlighederne og huske at holde afstand.

Smittetallet er ligeledes stigende i hovedstaden Oslo. Byen er nu nået over grænsen med 20 smittede per 100.000 indbyggere - Oslo er nu på 22,49 smittede per 100.000 indbyggere og er dermed "rød zone" i norsk forstand på linje med Region Sjælland og Region Midtjylland.

- Her i kommunerne holder man vejret og afventer, om der kommer flere strakstiltag og nedlukninger regionalt, lyder det fra Wickie Iversen.

Silkeborg anbefaler mundbind - men ikke Aarhus

Det var ventet, at fase 4 af genåbningen skulle begynde i "primo august". Stigende smittetal flere steder i Danmark har dog fået regeringen til at varsle, at man ikke vil kunne åbne så meget som ventet.

Især Silkeborg, Aarhus og Ringsted oplever stigende smittetal. Silkeborg anbefaler som den eneste kommune i landet nu, at borgerne bruger mundbind, når de handler eller går i større forretninger. Silkeborg har 188 smittede per 100.000 indbyggere.

Samme anbefaling gælder dog ikke i Aarhus, hvor der er 269 smittede per 100.000 indbyggere.

I Ringsted er 142 medarbejdere på Danish Crown i Ringsted testet positive for covid-19. Slagteriet er midlertidigt lukket ned, og af de omkring 850 ansatte er mellem 500 og 600 medarbejdere blevet bedt om at lade sig selvisolere.

Også Solrød og Glostrup blev tidligere på ugen nævnt som corona-"hotspots" af sundheds- og ældreminister, Magnus Heunicke (S). 

Det skyldes en stigning i antallet af smittede i begge kommuner, som ifølge sundhedsminister Magnus Heunicke (S) ”overstiger mere end 20 smittede per 100.000 borgere”.

Solrød og Glostrup blev tidligere på ugen nævnt som corona-"hotspots" af sundheds- og ældreminister, Magnus Heunicke (S). 

Så mange er smittede den seneste uge i din kommune:

Få overblikket over, hvor mange der er smittede pr. 100.000 borgere i løbet af den seneste uge, der hvor du bor:

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik