Ministerier bekræfter: Krav til kirker, teatre og biografer forsvinder

De nye anbefalinger bunder i vaccinationsudrulningen, lyder det fra Sundhedsstyrelsen.

Først var det to meter, så var det én - og nu er det er det slut at have målebåndet i baghovedet, når vi bevæger os rundt mellem hinanden i det offentlige rum.

For nu er det Sundhedsstyrelsens anbefaling, at man "holder afstand, hvor det er muligt". Det fremgår af de nyest udsendte anbefalinger, hvor der ikke længere er defineret en fast afstand til, hvor langt der skal være mellem personer for at begrænse smitten.

Sundhedsstyrelsens nye anbefalinger om coronaafstand betyder også, at arealkravet i blandt andet de danske kirker, teatre og biografer ophæves.

Derfor vil der fra lørdag 14. august 2021  ikke længere være afstandskrav ved arrangementer med siddende publikum eller arealkrav i kultur-, idræts- og foreningslivet, oplyser kultur- og kirkeministeriet.

Vaccinernes skyld

De nye retningslinjer bunder i vaccineudrulningen og en høj, dansk vaccinationstilslutning, forklarer Helene Bilsted Probst, vicedirektør i Sundhedsstyrelsen.

- Vi er nu et sted, hvor vi har god kontrol med smitten i samfundet, fordi der er så mange, der har taget imod tilbuddet om at blive vaccineret, siger hun.

I alt er 3.594.438 personer i Danmark færdigvaccineret, hvilket svarer til 61,4 procent af befolkningen. Og de mange vaccinerede smitter altså af på anbefalingerne.

- Det er derfor, vi kan tilpasse forebyggelsesanbefalingerne, så man både kan opretholde en normal hverdag, samtidig med at vi holder fast i, at vi skal forebygge smitte, siger Helene Bilsted Probst.

Seks smitteforebyggende råd

Men selv om anbefalingerne markerer, "at vi er på vej til en mere normal hverdag", så er alt stadig ikke ved det gamle.

For selv om afstandskravet er væk, så holder Sundhedsstyrelsen fast i seks generelle råd, der skal holde virussen stangen:

  • Bliv vaccineret
  • Bliv hjemme, og bliv testet, hvis du får symptomer
  • Hold afstand
  • Luft ud, og skab gennemtræk
  • Vask dine hænder tit, eller brug håndsprit
  • Gør

Hvilke restriktioner gælder fortsat for kultur- idræts- og foreningslivet


Styrelse med nyt fokus

At Danmark er rustet anderledes mod virussen end før vaccineudrulningen, er også noget, som Sundhedsstyrelens direktør, Søren Brostrøm, har talt med Politiken om onsdag.

Her lød det blandt andet, at styrelsens fokus ikke længere vil være på smittetal, men snarere på sygdom og indlæggelser. Så selv om Søren Brostrøm forventer en smittestigning over efteråret, er det ikke nødvendigvis lig med bekymring.

- Vi har vænnet os til at se meget på de daglige smittetal. Fremover skal vi mere op i helikopteren, og i Sundhedsstyrelsen kommer vi til at fokusere mest på, hvor mange der bliver syge. Særligt blandt de vaccinerede, siger Søren Brostrøm til Politiken.

Fra 1. september ophæves restriktionerne for åbningstider for caféer og restauranter og andre serveringssteder, ligesom natklubber igen kan åbne, og partybusser igen kan få lov at køre.