Frustreret præst må kun få besøg af 120, mens 30.000 er samlet til fodboldkamp ved siden af

Kulturminister Joy Mogensen læner sig op ad sundhedsmyndighedernes anbefalinger, men håber, at arealkravet bliver ændret allerede fra næste uge.

Sognepræst Rasmus Nøjgaard er frustreret.

Søndag måtte han igen nøjes med at have 120 mennesker samlet til gudstjeneste med barnedåb i Sankt Jakobs Kirke, til trods for kirkens kapacitet på 550.

Årsagen er de fortsat gældende coronaregler, der dekreterer et arealkrav på to kvadratmeter gulvareal per person. Samtidig skal der holdes en meters afstand eller to, hvis der er fællessang.

quote Kom nu ind i gamet Joy!

Rasmus Nøjgaard, præst i Sankt Jakobs Kirke

Det har påvirket weekendens konfirmationer lørdag, hvor 14 konfirmander måtte dele 120 pladser mellem deres familier og søndag fik en familie, hvis barn skulle døbes, blot 30 pladser.

- Det er helt uforståeligt, at vi må være så få i kirken, og at kirken skal rammes så hårdt. En konfirmationsfest er kun meningsfuld, hvis man også har været med til selve konfirmationen, så det er en skam, det er ærgerligt og det er for dårligt, at vi ikke har fundet en ordning, siger Rasmus Nøjgaard.

For at gnide ekstra salt i præstens åbne sår blev der søndag eftermiddag afviklet fodboldderby mellem FCK og Brøndby i Parken under 100 meter fra kirken.

Her samlede 31.297 tilskuere sig på tribunerne.

Rasmus Nøjgaard understreger, at han elsker, når der er fodboldkamp i hans sogn på Østerbro, og at han har forståelse for at genåbningen foregår i etaper.

Alligevel har han en klar appel til kirke- og kulturminister Joy Mogensen (S), der har det politiske ansvar for Folkekirken.

- Kirkernes tid er kommet. Kom nu ind i gamet, Joy, du er minister for Folkekirken. Du har et ansvar og en forpligtelse, siger Sankt Jakobs Kirkes præst.

Camilla Alletorp er mor til lille Carl, der søndag blev døbt trods de indskrænkede arealkrav i kirken. Hun glædede sig over den vellykede ceremoni, men studsede også over reglerne:

- Jeg forstår ikke, hvorfor vi ikke må være flere i kirken end til fodboldkamp, hvor der er øl og sang. Det er ulogisk, siger Camilla Alletorp.

Arkivfoto af FCK-fans på tribunerne.
Arkivfoto af FCK-fans på tribunerne.
Foto: Claus Bech/Ritzau Scanpix


Kulturminister håber på ændrede regler i den kommende uge

Præst Rasmus Nøjgaard og Camilla Alletorp er ikke de eneste, der undrer sig over de nuværende regler.

Den fungerende formand for Landsforeningen af Menighedsråd, kalder det for en "ulykkelig situation", hvor pårørende risikerer, at blive efterladt uden for kirkeportene.

Og Louise Schack Elholm, der er kirkeordfører hos Venstre, kalder situationen "forrykt".

Joy Mogensen henholder sig imidlertid til sundhedsmyndighedernes anbefalinger og den politiske aftale, der er indgået.

Kravet om to kvadratmeter per kirkegænger gælder frem til 1. september.

- Det er restauranter og fodbold, der har fået en forlomme, og resten af samfundet, der ikke er åbnet op, siger Joy Mogensen med henvisning til at arealkravet for restauranter og barer, hvor gæster hovedsageligt sidder ned, blev ophævet den 1. juli.

- Du er minister for både fodbold og folkekirke, behandler du de to ting ens?

- Under hele epidemien har der været snitperioder, hvor nogen er kommet først og andre har skullet vente. Det tror jeg har været ekstra svært med de mange barnedåbe og bryllupper, der er blevet udskudt. Derfor har jeg også prøvet at få det lempet tidligere, men det er altså en fælles regerings beslutning, siger Joy Mogensen.

Ministeren håber, at arealkravene lempes snart - måske allerede fra næste uge.

- Vi afventer Sundhedsstyrelsens nye anbefalinger og håber, at arealkravet om ikke bliver afskaffet så reduceret, siger Joy Mogensen.


- Overdrevet nidkært

Hans Jørn Kolmos, der er professor i klinisk mikrobiologi ved Syddansk Universitet, mente allerede i juli måned, at restriktionerne i Folkekirken var "ude af proportioner" og "overdrevet nidkært".

- Reglerne i kirkerne står i skærende kontrast til de store forsamlinger, vi har set under for eksempel EM i fodbold. Der er nødt til at være en vis proportionalitet i restriktionerne, og det er der ikke her.

- Desuden er det begrænset, hvor mange mennesker der kommer i kirke i løbet af sommeren, og selv hvis der skulle være et bryllup eller en begravelse med mange gæster, klumper de sig jo alligevel sammen til en fest eller en anden komsammen bagefter,” siger Hans Jørn Kolmos.

TV 2 har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Sundhedsstyrelsen om coronarestriktionerne i Folkekirken.

Sankt Jakobs Kirke afholdt gudstjeneste med barnedåb med markant færre gæster grundet coronarestriktionerne.
Sankt Jakobs Kirke afholdt gudstjeneste med barnedåb med markant færre gæster grundet coronarestriktionerne.
Foto: TV 2

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik