Hædret tryghedschef under kritik - bekymring for hans forhold til bande

Tryghedschef for boligselskab bliver irettesat og bedt om ikke længere at arbejde med den sociale indsats i Mjølnerparken.

Han har modtaget priser og fået stor ros af politikere for sit arbejde med utilpassede unge i Mjølnerparken.

Men nu er tryghedschefen i det almene boligselskab Bo-Vita - tidligere Lejerbo København - kommet under beskydning.

I et tilsynsbrev fra den 16. marts, som TV 2 er i besiddelse af, fremgår det, at Københavns Kommune er bekymret over, hvorvidt tryghedschefen har udvist upartiskhed og taget nok afstand til den kriminelle bande Brothas.

Banden holder til i det socialt udsatte boligområde Mjølnerparken på Nørrebro i København, hvor Bo-Vita administrerer ejendommene og står for den boligsociale indsats.

Aydin Soei, sociolog og journalist, har igennem 10 år fulgt debatten om banderne i København, og han forstår godt kommunens bekymringer: 

- Retorikken mellem tryghedschefen og fuldgyldige bandemedlemmer er påfaldende ens.

Kommune: Tryghedschef har udtalt sig positiv om Brothas

I tilsynsbrevet fra Københavns Kommune fremgår det, at tryghedshefen ved offentlige arrangementer og i medierne har "udtalt sig positivt omkring banden Brothas indflydelse på Mjølnerparken."

Men Bo-Vita er langt fra enige i den udlægning. I et svar til kommunen skriver boligselskabet, at tilsynsbrevet opfattes som en æreskrænkelse af tryghedschefen:

"Vi må forlange, at man enten dokumenterer de fremsatte påstande eller trækker påstandene tilbage."

29. maj skriver tilsynet igen til Bo-Vita. Denne gang med en række eksempler på tryhedschefens udtalelser.

Ved et arrangement i Mjølnerparken i 2017 skulle tryghedschefen ifølge kommunen have udtalt, at "de unge i Mjølnerparken havde stået imod Loyal to Familias (rivaliserende bande, red.) indtog i området og værnet om sikkerheden i området."

Yderligere er tryghedschefen i forbindelse med sidste års bandekrig i København i Berlingske citeret for at sammenligne Brothas kamp mod Loyal to Familia (LTF) med Danmarks historiske kamp med svenskerne i 1700-tallet.

"Tryghedschefen udtaler videre, at kampen er hård, men nødvendig," skriver kommunen.

- Det bidrager til bandernes fortælling

Ifølge Aydin Soei er en af de største udfordringer i socialt udsatte boligområder at få aflivet myten om gangster- og ghettoidentiteten blandt de yngre drenge. De skal indse, at banderne ikke er nogen, der forsvarer området, men at de er selve årsagen til, at der bliver skudt, mener han.

- Derfor synes jeg, det er bekymrende, at man har en tryghedschef, der går ind og fremstiller det som om, at Brothas beskytter Mjølnerparken og sammenligner Brothas' bandekamp med svenskerkrigerne, siger Aydin Soei.

Når tryghedschefen bruger en sådan retorik, taler det ind i bandernes opfattelse som beskyttere.

- Det bidrager jo netop til den selvsamme fortælling, som banderne bruger til at rekruttere unge, siger Aydin Soei.

Kommune kræver tryghedschef ud af Mjølnerparken

Den 17. marts stillede medlem af Borgerrepræsentationen i København, Niels E. Bjerrum (S), spørgsmål om sagen til Teknik- og Miljøforvaltningen i Københavns Kommune. 

I svaret skriver kommunen blandt andet, at "Tryghedschefen agerer som Lejerbo Københavns ledelse i Mjølnerparken".

Dette kritiserer kommunen, fordi tryghedschefens rolle - ifølge aftalen med Landsbyggefonden, der finansiere projektet - er at være leder af "Beredskabet, Lejerbo København". Dette dækker ikke den sociale indsats i Mjølnerparken, men "alene Lejerbo Københavns/Bo-Vitas boligafdelinger uden en boligsocial indsats", skriver kommunen. 

Kommunen henviser blandt andet til en række udtalelser til medier, hvor tryghedschefen har udtalt sig på vegne af Bo-Vita i sager vedrørende den sociale indsats i Mjølnerparken.

På baggrund af ovenstående indskærper Københavns Kommune i et tilsynsbrev, at tryghedschefen ikke "kan virke i Mjølnerparken eller andre Bo-Vita-afdelinger, der er omfattet af en boligsocial indsats."

Ønsker ikke at stille op til interview

TV 2 fortæller søndag, at det almene boligselskab Bo-Vita – det, som indtil for ganske nylig hed Lejerbo København – har ansat tidligere dømte kriminelle, som åbent fortæller om deres forbindelser til banden Brothas.

I et tilsynsbrev, som TV 2 er besiddelse af, fremgår det yderligere, at det er Københavns Kommune opfattelse, at Bo-Vita har folk ansat, der "ikke er frigjort fra det lokale bandemiljø."

TV 2 har spurgt både Bo-Vita og Københavns Kommune om de vil stille op til interview, men dette har ingen af parterne ønsket. 

Bo-Vita skriver i en mail til TV 2, at ”vi afviser fortsat tilsynets påstande. Dette, og en dyb forundring over tilsynets ageren i sagen, vil fremgå af det oplæg til brev, vi har til behandling i Bo-Vitas bestyrelse i næste uge.”

Københavns Kommune oplyser, at man ikke vil stille op, før Bo-Vita har svaret på kritikken.

Efter TV 2s henvendelse til Bo-Vita er en af de ansatte med tilknytning til bandemiljøet angiveligt blevet opsagt, men dette har Bo-Vita ikke ønsket at kommentere.

TV 2 har desuden spurgt tryghedschefen, om han vil kommentere kritikken, men han henviser til ledelsen i Bo-Vita.z


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik