For første gang i 40 år står Folketinget uden en Hækkerup

Folketinget efterlades nu uden en Hækkerup, men næste generation står klar i form af Nick Hækkerups 26-årige datter.

Nick Hækkerups (S) farvel til politik betyder, at der for første gang siden 1983 ikke sidder et medlem af "Hækkerup-klanen" i Folketinget.

Slægten er kendt som det stærkeste familienavn i Socialdemokratiets historie, og den tæller da også flere end ti medlemmer, som gennem tiden har haft deres daglige gang på Christiansborg.

quote Vi har ingen politiske dynastier, der kan konkurrere med Hækkerupperne

Nikolaj Bøgh, forfatter og politolog

Fra Lars Andersen Hækkerup, der som familiens første blev valgt som folketingsmedlem for partiet Bondevennerne i 1849. Til nutidens Hækkerup-repræsentant, som har siddet i Folketinget for Socialdemokratiet siden 2007, men altså nu siger farvel.

Ikke bare til Folketinget, men til politik generelt.

- Politik har fyldt alt i mit liv, og jeg har været utrolig glad for det. Men jeg har også kunnet mærke den seneste tid, at den ærgerrighed for at ville det og gøre det hele tiden har været svækket, siger Nick Hækkerup til TV 2 og tilføjer, at beslutningen har været længe undervejs:

- Det er jo min identitet. Jeg er jo politiker. Det er min hverdag, mine relationer og min måde at fungere på, der bliver lavet om. Det er jo familienavnet, der kastes op.

I 2000 blev Nick Hækkerup - som landets yngste af slagsen - valgt som borgmester i Hillerød. Her gav han blandt andet medarbejderne på rådhuset ret til at tage en "powernap" i arbejdstiden.
I 2000 blev Nick Hækkerup - som landets yngste af slagsen - valgt som borgmester i Hillerød. Her gav han blandt andet medarbejderne på rådhuset ret til at tage en "powernap" i arbejdstiden.
Foto: Liselotte Sabroe / Ritzau Scanpix


Den politiske arv

Med et stamtræ som sit, hersker der ingen tvivl om, at politik har været en tæt del af Nick Hækkerups 54 år lange liv.

Da han var dreng, beskyldte han til tider sin mor, Irene, for indoktrinering, fortæller hun den dag i dag til TV 2.

- Der var mange forældre, der havde svært ved at melde ud, hvad der var vigtigt, og hvad der ikke var vigtigt. Men det var han aldrig i tvivl om.

NICK HÆKKERUPS BLÅ BOG

Alder: 54 år.

Uddannelse: Cand.jur. fra Københavns Universitet i 1994.

Udpluk af politisk karriere:

  • Justitsminister fra juni 2019 til nu.

  • Næstformand for Det Udenrigspolitiske Nævn fra 2015 til 2019.

  • Sundhedsminister fra februar 2014 til juni 2015.

  • Handels- og europaminister fra august 2013 til februar 2014.

  • Forsvarsminister fra oktober 2011 til august 2013.

  • Næstformand for Socialdemokratiet fra 2005-2012.

  • Medlem af byrådet i Hillerød Kommune fra 1994-2007 - og borgmester fra 2000-2007.


Civilstand: Gift med landskabsarkitekt Petra Freisleben Hækkerup og har fire børn, Fie, Mille, Emil og Malthe.

Kilder: Altinget, regeringen og Folketinget.

Nick Hækkerup selv har da også flere gange fortalt, hvordan snakken om politik flød over middagsbordet. Og hvordan han allerede som knægt i skolen kunne mærke, hvordan kammeraternes forældre vidste, hvem han var. "Var det ikke din farfar, der gav olien væk til nordmændene," husker han, at der blev spurgt.

quote Det spiller en stor rolle at være opflasket med politik

Nikolaj Bøgh, forfatter og politolog

Svaret findes tilbage i 1965.

Dengang nåede Danmark og Norge til enighed om fordelingen af den delte undergrund. Det betød, at Danmark akkurat ikke fik et område, som bare fire år senere skulle vise sig at huse det største oliefelt, der til dato er opdaget i Nordsøen.

I årene derefter levede historien om, at den daværende udenrigsminister Per Hækkerup (Nick Hækkerups farfar, red.) under forhandlingerne havde set så dybt i whiskyflasken, at han mere eller mindre var kommet til at forære nordmændene området.

Historien var så sejlivet, at sønnen Klaus Hækkerup i 2000 hyrende en historiestuderende til undersøge, hvorvidt den holdt vand.

To år og en gennemgang af utallige referater senere blev historien dementeret. Men myten, ja den lever altså endnu, måtte man så sent som i 2020 forstå på den tidligere folketingspolitiker Ole Hækkerup (Nick Hækkerups bror, red.).

Per Hækkerup var kendt som en festlig og tørstig herre, men at han skulle have foræret oliefelter væk i en brandert er en skrøne.
Per Hækkerup var kendt som en festlig og tørstig herre, men at han skulle have foræret oliefelter væk i en brandert er en skrøne.
Foto: Erik Holmberg / Scanpix Denmark

Politiske håndværkere

Tænker man på den samlede Hækkerup-klan, er der ifølge forfatter og politolog Nikolaj Bøgh én ting, der kendetegner den: en "pragmatisk, midtersøgende socialdemokratisme".

Han er i dag konservativ rådmand på Frederiksberg, men har en fortid som socialdemokratisk rådgiver og udgav i 2003 bogen 'Hækkerup' om netop den festlige Per Hækkerup og hans politiske arv.

- Vi har ingen politiske dynastier, der kan konkurrere med Hækkerupperne. De har været eksponenter for en linje i Socialdemokratiet, som har fokuseret meget lidt på det teoretiske og meget på det praktiske – de er politiske håndværkere, siger han til TV 2.

Han tilføjer, at slægtens medlemmer på grund af den praktiske tænkning ikke just har været dem, der har smidt allerflest nye idéer på bordet. Til gengæld kan de eksekvere, lyder det.

- De er startet i løb alle sammen, fordi de har haft en politisk arv med sig. For det spiller en stor rolle at være opflasket med politik, som mange af dem har været. Man har en mere naturlig tilgang til at få skabt politiske resultater.

Før Nick Hækkerup i 2007 blev valgt til Folketinget, var han borgmester i Hillerød. Her ses han ved en partikongres i 2006 sammen med daværende partiformand Helle Thorning-Schmidt.
Før Nick Hækkerup i 2007 blev valgt til Folketinget, var han borgmester i Hillerød. Her ses han ved en partikongres i 2006 sammen med daværende partiformand Helle Thorning-Schmidt.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

Årtier lang navnestafet

Med mindst én Hækkerup i Folketinget stort set uafbrudt siden Anden Verdenskrig kan der hentes inspiration til stamtræet på væggene i en lang række ministerier og på Christiansborg.

Går man for eksempel forbi slottets læsesal, hænger Grete Hækkerup portrætteret i gips.

Og på førstesalen går Hækkerupperne igen på så mange regeringsoversigter, at man hurtigt opgiver at tælle.

Blandt dem, der ved familiesammenkomsterne har kunnet prale af at hænge portrætteret i ministerierne, er blandt andre Per, Hans og Nick Hækkerup.

Men selvom sidstnævnte altså nu overlader Justitsministeriet til Mattias Tesfaye (S), er det langt fra ensbetydende med, at familiedynastiets politiske stamtræ har fået sin afslutning.

Portrættet af Grete Hækkerup er lavet som en anerkendelse af hendes indsats som tilsynsførende og markering af 75-året for kvinders valgret. Hun var tilmed den første kvinde, der blev portrætteret.
Portrættet af Grete Hækkerup er lavet som en anerkendelse af hendes indsats som tilsynsførende og markering af 75-året for kvinders valgret. Hun var tilmed den første kvinde, der blev portrætteret.
Foto: Maiken Brusgaard Christensen / TV 2

Nick Hækkerup selv har fire børn, hvoraf den ene - 26-årige Fie Hækkerup - allerede sidste år blev udpeget som socialdemokraternes folketingskandidat i Lyngbykredsen.

En ny generation

Nikolaj Bøgh omtaler de af Hækkerup-familiens medlemmer, der ikke er gået ind i politik, som de få, der har "klaret frisag".

Og for de mange, der er trådt i forfædrenes fodspor, ligger der utvivlsomt et forventningspres, lyder det:

- Hvis man er et ungt menneske, som gerne vil sætte sine egne fodaftryk, kan det godt være en belastning, siger Nikolaj Bøgh og tilføjer, at navnet dog generelt bærer en enorm fordel med sig:

- Hedder man Hækkerup, er der mange, der helt naturligt forventer, at man går ind i politik.

Her ses socialdemokraten Per Hækkerup sammen med sin hustru, Grete Hækkerup, ved en hofbal på Christiansborg Slot i 1954.
Her ses socialdemokraten Per Hækkerup sammen med sin hustru, Grete Hækkerup, ved en hofbal på Christiansborg Slot i 1954.
Foto: Birthe Melchiors / Scanpix Denmark

Nick Hækkerup selv erkender da også, at efternavnet har båret ham et stykke ad vejen. Men det har samtidig gjort det "svært at være sin egen Hækkerup," siger han og gentager et citat, som han i 2017 sagde til Kristeligt Dagblad.

- Navnet er en stafet, som man løber med. Man løber så langt, man kan, og håber, at der er nogle andre til at tage den i den anden ende.

Men selvom der altså ikke står en folkevalgt klar ved målstregen endnu, lader Nick Hækkerup alligevel stafetten gå. Ikke fordi han er stødt på "besværlige sager", som han formulerer det, men fordi han er har brug for at omlægge sit liv.

Hvem håber du tager stafetten?

- Det skal den næste generation. Jeg håber meget, at min datter kan løbe med den. Jeg håber, at hun gør det med sit liv, som hun gerne vil, og at hun bliver lykkelig. Men jeg er stolt af, at hun gerne vil i Folketinget. Det gør mig glad.

Fie Hækkerup har - ligesom generationerne før hende - diskuteret politik så længe, hun kan huske, fortæller hun til TV 2. Og nu er det altså hendes tur til at gribe ud efter en folketingsplads.

Ikke som endnu en Hækkerup, men som sin egen.

- Der er jo stor forskel på at være en 27-årig kvinde og at være min far, hvordan man end vender og drejer det. Vi ser nok verden lidt forskelligt, og jeg tror, det er fint, at vi får unge kræfter ind, siger hun.

Fie Hækkerup er opstillet for Socialdemokratiet i Lyngby.
Fie Hækkerup er opstillet for Socialdemokratiet i Lyngby.
Foto: TV 2

_

_


Mest læst i dag

Se flere

Politik

CBD-5

Cannabis bliver lovligt solgt som potpourri, men bliver det faktisk røget?

20210531-165109-7-1920x1280we

Nordsjællandsk kommune i alvorlige økonomiske vanskeligheder

20190718-145652-1-6000x4000ma

Fik nej for fire år siden - nu skal det igen granskes, om vi kan bade i hele havnen

1_1_Sekvens.00_02_04_19.Still002

play"Jeg håber, vi får en statsminister med mørk hudfarve snart"


Fredensborg


Forsiden lige nu

Se flere