Danskere vaccineres efter først til mølle-system: - Det er et kapløb

Det er særligt et mismatch mellem antallet af udsendte invitationer og antallet af doser, der skaber problemet, lyder det.

"Oldnordisk", "håbløs" og "meget problematisk".

Kritikken af vacciner.dk - hjemmesiden, hvor man booker tid til vaccination mod covid-19 - er hård, når den kommer fra Christoffer Buster Reinhardt.

Han er konservativ formand for sundhedsudvalget i Region Hovedstaden, og han er frustreret over hjemmesiden for vaccinebooking. Den frustration har ledt til, at udvalget har sendt et opråb til sundhedsministeren.

- Den her side er nærmest brugerfjendtlig, og det skal forbedres, siger han.

De sidste uger har flere danskere - for eksempel her og her - fortalt om deres forsøg på at booke en vaccinationstid. De tekniske problemer skaber en kædereaktion, lyder det fra regionsrådsformand i Region Hovedstaden, Sophie Hæstorp Andersen (S).

- Fordi systemet er så bøvlet, så opgiver folk at bestille tid online og ringer til coronahotlinen. Og så bliver den også lagt ned, siger hun.

Bookingbøvlet kan i værste fald betyde, at folk dropper vaccinationen, lyder kritikken.

Mismatch mellem invitationer og antal doser

Først og fremmest er det problematisk, at der er blevet inviteret flere danskere, end der er vaccinedoser til, mener Sophie Hæstorp Andersen og Christoffer Buster Reinhardt.

Statens Serum Institut oplyser til TV 2, at omkring 595.000 danskere er blevet inviteret til vaccination. Af dem har 362.158 personer fået mindst et stik - altså lidt mere end halvdelen.

Ifølge Politiken er 77.084 danskere fra målgruppe 5 for eksempel blevet inviteret til en vaccination, mens blot 23.308 af dem er blevet vaccineret.

I fredags inviterede man i Region Midtjylland 12.000 borgere til 9200 vaccinationer. Og i hovedstaden inviterede man 42.000 personer, mens der den følgende dag blev frigivet 6000 vaccinetider.

Systemet er indrettet efter et først til mølle-system. Det skaber en skævvridning, hvor folk, der modtager en invitation i dag, er på lige fod med dem, der modtog en for uger siden, men ikke har fået tider endnu, siger Christoffer Buster Reinhardt:

- Så bliver det et vaccinekapløb.

Men ifølge Statens Serum Institut skal man ikke være bekymret for, at man bliver glemt eller mister sin ret, selv om der kan gå tid fra invitationen rammer e-boksen, til man kan booke tid.

- Hvis man har modtaget en invitation, kan man ikke blive glemt. Så er man oprettet til vaccination, og man kan booke tid, når der er en, oplyser SSI i en mail til TV 2.

Kø og forvirring

Men en del af problemet med hjemmesiden viser sig allerede inden, man skal booke, lyder det. For der er lang kø og tilsvarende lang ventetid, inden man kan komme ind på siden.

Onsdag eftermiddag var der for eksempel knap 15.000 mennesker i kø på vacciner.dk.

quote Man stiller slik frem til børnene, og så fjerner man det igen med det samme

Christoffer Buster Reinhardt (K)

Ventetiden skyldes, at mange står i kø, men også, at der har været et problem med, at folk ikke får lukket vinduet, når de har booket en vaccinationstid. I de tilfælde registrerer hjemmesiden ikke, at man er ude af systemet, og det overbelaster siden, forklarer Danske Regioner.

Derudover har det skabt forvirring, at vaccinetiderne skal bestilles som et sæt. Så selv om man finder en tid til første vaccination, kan man ikke booke, medmindre der også er en ledig tid til andet stik. Derfor kan man opleve, at bookingen er forgæves.

To skridt frem, et tilbage

I starten af ugen indførte man en forbedring af platformen, så man nu ser den første ledige tid i ens nærområde og slipper for at skulle ind i en kalender og klikke sig frem til den, oplyser Danske Regioner.

Men ifølge Christoffer Buster Reinhardt har ændringen ikke gjort noget nemmere. Tværtimod, mener han.

For selv om man er i stand til at se den næste ledige tid til et stik, er det ikke sikkert, at der er en tilgængelig tid til anden vaccination. Og så er bookingen ugyldig.

- Man stiller slik frem til børnene, og så fjerner man det igen med det samme, siger Christoffer Buster Reinhardt.

Ifølge Sophie Hæstorp Andersen er en del af løsningen - ud over tekniske forbedringer af hjemmesiden - en bedre kommunikation fra myndighedernes side.

- Mit indtryk er, at man meget gerne vil følge den vaccineplan, man har lagt, men lige nu er det svært at få den til at flugte med virkeligheden. Der bør man være åben om, at der stadig mangler en del i nogle grupper, før man går videre til de næste, siger hun.

Hun fortæller, at regionerne lige nu arbejder på, at ældre og sårbare borgere kan blive ringet op, når der er ledige tider, i stedet for at de selv skal forsøge at time deres bookingtid. Det mener hun også kan lette presset på bookingkanalerne.

Et "stort fokus"

Sundhedsministeriet anerkender i et skriftligt svar til TV 2, at der er problemer med vacciner.dk.

- Sundhedsministeriet er opmærksom på problemerne og samarbejder med Danske Regioner og med den systemansvarlige for vacciner.dk, Region Nordjylland, om at sikre en mere brugervenlig oplevelse af vacciner.dk, skriver ministeriet.

Myndighederne har "stort fokus" på at afbalancere antallet af invitationer og udbudte vacciner, lyder det. Blandt andet skal det være lettere at finde en ledig tid til både første og anden vaccination, og at gøre ventetiden kortere - både på telefon og på hjemmesiden.

Ifølge Sundhedsstyrelsens vaccineplan skal hele målgruppe fem - som er udvalgte patienter med særligt øget risiko for langstrakt eller alvorligt sygdomsforløb ved covid-smitte - være vaccineret mindst en gang i uge 10.

Så mange har påbegyndt vaccinen

348.333

6 % af danskerne

Af dem er så mange færdigvaccineret

178.433

3,1 % af danskerne

Opdateret 25. februar 2021 klokken 14:09 | Kilde: Statens Serum Institut


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik