Boligmarkedet er begyndt at vakle – sådan har priserne udviklet sig i din kommune

Særligt ét område går en bekymrede fremtid i møde, vurderer boligøkonom.

De seneste års brandvarme boligmarked lader nu til at tabe pusten.

Onsdag viste tal fra Boligsiden det største dyk i boligpriserne i mere end ti år, og årsagen skal særligt findes i de stigende renter og den høje inflation.

Flere økonomer spår, at både priser og antallet af handler vil fortsætte med at falde de kommende måneder.

Men efter de seneste års hektiske prisstigninger, hilser chefanalytiker og boligøkonom hos Nordea Lise Nytoft Bergmann udsigten til en opbremsning velkommen.

- Priserne kan ikke stige med mere end 10 procent om året, når lønningerne ikke gør det samme. Før eller siden skal farten ned, og derfor kan det godt være, at vi får et sundere boligmarked på længere sigt, siger hun.

Men alligevel kan fremtiden for nogle dele af markedet godt bekymre boligøkonomen.

Særligt ét område bekymrer

Er man blandt de danskere, som har ejet sin bolig i mere end et par år, står man ifølge Lise Nytoft Bergmann "et fremragende sted".

- Der er ikke nogen steder, det står kritisk til som sådan. Vi har jo været igennem to år under corona, hvor et gennemsnitligt hus er steget med cirka 20 procent i værdi, siger hun.

Alligevel er der nogle dele af markedet, hvor fremtiden ifølge boligøkonomen ser mere usikker ud.

På Sjælland er priserne nemlig skudt særligt meget i vejret de seneste år. Og derfor vil stigende renter også ramme hårdere der.

- Det gør simpelthen mere ondt på privatøkonomien, hvis der er tale om en bolig til fem millioner, end hvis der er tale om en bolig på to millioner. Boligudgiften kommer jo til at fylde en større del af budgettet, når der er tale om et dyrere område, siger Lise Nytoft Bergmann.

Mest bekymret er hun dog for markedet for ejerlejligheder, særligt i Aarhus og København.

- Det er allerede dyrt at købe ejerlejlighed i København og Aarhus. Og stigende renter og høj inflation gør det altså ikke lettere. Det betyder simpelthen, at antallet af købere er blevet færre, siger Lise Nytoft Bergmann.

Derfor ser man også allerede nu de største prisfald i københavnsområdet på 2,8 procent i juli måned.

Samtidig er der ifølge Lise Nytoft Bergmann mange førstegangskøbere på ejerlejlighedsmarkedet. Og har man ikke penge med fra salg af sin tidligere bolig, kan det gøre det endnu sværere at blive godkendt til et boliglån.

Sidst, men ikke mindst træder en ny skattereform på boligmarkedet i kraft i 2024, som særligt vil gøre det dyrere at eje en lejlighed.

Hav længere tidshorisont, hvis du skal købe nu

På trods af udsigten til stigende renter og højere skatter går boligkøberne ifølge Lise Nytoft Bergmann lysere tider i møde.

Godt nok ser det ud til at blive dyrere både at købe og eje en bolig. Men man kan som kommende boligkøber også glæde sig over en række fordele.

Mens økonomer forventer, at priserne vil falde, forudser de nemlig også mindre kamp om boligerne, længere liggetider og større afslag på salgspriserne.

- Det er sjovere at skulle ind på markedet, hvis priserne er 5 eller 10 procent lavere end i dag. Og det er selvfølgelig rarere, at man ikke behøver at beslutte sig ved første fremvisning, og at der er mere at vælge imellem, siger hun.

Står man og skal til at købe bolig netop nu, bør man dog ifølge Lise Nytoft Bergmann ikke lade sig skræmme af udsigterne til, at ens nye hjem kan styrtdykke i værdi.

Generelt set anbefaler Nordea boligkøbere at have en tidshorisont på fem år eller længere. Og så er det mindre vigtigt, om priserne går op eller ned de første to år, understreger boligøkonomen:

- Men i det nuværende marked er vi ude at sige, at tidshorisonten gerne må være nogle år længere end det.

Sælgere bør forberede sig på sværere tider

Ligegyldigt om man skal købe eller sælge, råder Lise Nytoft Bergmann til at handle, når behovet er der.

Det er nemlig ikke "en eksakt videnskab" at forudsige boligmarkedet, og derfor er det risikabelt at vente på bedre tider.

Men er man blandt de stadigt flere danskere, der forsøger at sælge sin bolig, bør man forberede sig på et sværere marked.

- Sætter man til salg i det nuværende marked, skal man ikke forvente, at boligerne bliver revet væk. Og man skal måske også være mere villig til at forhandle om den endelige pris, siger hun.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik