Bageriejer raser: - Hvad har bagere at gøre med smitte i nattelivet?

Regeringen rammer helt skævt, hvis danskerne skal bære mundbind, når de henter morgenbrød, mener bageriejer.

Myndighedernes nye retningslinjer for barer og restauranter, som trådte i kraft torsdag, skaber stor forvirring og vrede i flere brancher.

- Dem, man vil ramme, er unge mennesker i nattelivet, der drikker sig fulde og mister deres sunde fornuft. Hvorfor fanden skal det gå ud over os bagere?

Sådan lyder det fra Johannes Hessellund, medejer af bagerkæden Det Rene Brød.

Fordi Det Rene Brød har enkelte siddepladser i bagerierne, hører de i udgangspunktet under kategorien "serveringssted" og er derfor underlagt myndighedernes nye krav om, at kunder og personale skal bære mundbind, når de står op.

Her rammer regeringen helt skævt, mener Johannes Hessellund.

Er vi en butik eller en café?

Bekendtgørelsen med de nye regler er først kommet natten til torsdag, og restaurationsbranchen har derfor haft kort tid til at blive helt skarpe på, hvordan de nye regler skal fungere i praksis.

Ifølge Johannes Hessellund er myndighedernes retningslinjer overhovedet ikke klare, og "forvirringen har været total" i bagerkæden, der består af seks forretninger fordelt i København.

- Hvis man tolker det som om, at vi er et bageri, så behøver man ikke bære mundbind, men hvis man mener, vi er en cafe, fordi vi har et eller to borde, hvor man kan sidde, så skal man bære mundbind.

I Det Rene Brød er der enkelte siddepladser til kunderne.
I Det Rene Brød er der enkelte siddepladser til kunderne.
Foto: Screenshot / TV 2

I praksis betød forvirringen, at Det Rene Brød på Nørrebro torsdag åbnede butikken uden at stille krav til kunder og personale om at bære mundbind, mens Det Rene Brød på Østerbro kun tre kilometer derfra havde opsat skilte med påbud om mundbind.

- Ingen har anet, hvad de skulle gøre, og jeg har ikke som chef kunnet opstille retningslinjer på baggrund af det pladder, myndighederne har udmeldt, siger Johannes Hessellund.

Udbredt forvirring

Det Rene Brød og mange andre lignende forretninger kan betragtes som en hybrid, der i udgangspunktet er en butik, men samtidig er et serveringssted, fordi der er enkelte siddepladser opstillet.

Det er særligt disse forretninger, som har oplevet forvirring om, hvorvidt de er omfattet myndighedernes nye krav.

Hos 7 Eleven har de valgt at lukke af for de områder, hvor kunder indtil onsdag kunne sidde og spise og drikke. Det har de gjort for nemhedens skyld og for ikke at skulle tolke på myndighedernes retningslinjer, oplyser Katrine Jacobsen, presseansvarlig hos 7 Eleven, til TV 2.

Hos BKD, brancheorganisationen for bager- og konditormestre i Danmark, har de haft svært ved at guide deres medlemmer i forhold til de nye krav.

- Der er noget i det, myndighederne har meldt ud, som ikke giver mening, siger Anders Grabow, kommunikationsansvarlig i BKD.

Ifølge ham er reglerne så overkomplicerede og åbne for fortolkning, at det har skabt stor frustration både internt i organisationen og i branchen generelt.

Ligesom Johannes Hessellund undrer han sig over, hvorfor de nye tiltag for at inddæmme smitten skal gå ud over bagerier.

- Vi vil sikre os, at folk ikke står op og drikker en øl, og det betyder nu, at danskerne også skal have maske på, når de henter morgenbrød. Det giver ikke mening.

Afviser kritik

Sundheds- og Ældreminister Magnus Heunicke er af TV 2 blevet forelagt kritikken omkring, hvorfor de nye retningslinjer skal ramme bagerier og lignende forretninger.

Han har ikke ønsket at udtale sig, oplyser Sundheds- og Ældreministeriet i et skiftligt svar.

Ministeriet mener desuden ikke, at reglerne er uklare, men uddyber, at hvis man har opstillet borde og stole indendørs på stedet, som gør det muligt at indtage mad, drikkevarer eller tobak, er man omfattet af kravet om, at alle kunder og personalet skal bære mundbind, når de står op.

Hvis man vælger at fjerne borde og stole, er man ikke længere omfattet kravet, oplyser Sundheds- og Ældreministeriet.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Coronavirus

40_percent

playBranchedirektør: Derfor er tøjbutikker hårdt ramt på trods af genåbning

20201115-163525-A-1920x1441we

Folketinget lemper rejserestriktioner i fire faser

Magnus Heunicke

Partiledere skal drøfte vaccinesituation med Heunicke onsdag

Untitled collage

Tirsdag genåbnede mindre shoppingcentre: "Det har bestemt været en meget hård tid"

Frederiksberg

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere