Corona-pressede bagerier med nyt initiativ: Alle kan være med

Som direkte konsekvens af covid-19 har bagerier og konditorier i Lorryland været nødt til at tænke kreativt. De har derfor lavet ’bage-kit’, der skal skabe glæde i de karantæneramte hjem og penge i kassen hos dem selv.

Du har måske allerede set dem. Små gør-det-selv pakker til hindbærsnitter, romkugler og småkager. Lige nu er bagerier og konditorier i hele Lorryland nemlig i gang med at finde på nye kreative måder at få kunder i butikken.

quote Vi prøver at holde skindet på næsen

Michael Hjort, bagermester i Michael H. Konditoriet

For covid-19 har også store konsekvenser for dem. Flere har markant fald i deres omsætning. Det gælder blandt andet Konditorhjørnet i Tåstrup.

- Vi har mistet 30 procent af vores omsætning siden corona-karantænen indtrådte og 100 procent af vores erhvervskunder, siger Jan Jørgensen, der er bagermester hos Konditorhjørnet Tåstrup, til TV 2 Lorry.

Hele branchen lider

Konditorhjørnet Tåstrup er dog langt fra alene med faldende omsætning.

Hos Michael H konditori i Gentofte har de mistet omkring 35 procent af deres omsætning, og Nicolai’s Bageri i Køge har mistet 20 procent af deres omsætning. 

- Vi prøver at holde skindet på næsen, siger Michael Hjort, der er bagermester i Michael H. Konditoriet, til TV 2 Lorry.

Hos Nicolai's Bageri bliver der lavet kit i lange baner.
Hos Nicolai's Bageri bliver der lavet kit i lange baner.
Foto: Nicolai's Bageri

Bagerierne er mærket af, at håndværkerne ikke kommer om morgenen, og at de kørende sælgere er hjemme, samt at de syge og svage ikke længere tør gå ud i frygt for at blive smittet med covid-19. 

- Det ser ikke godt ud for bagerierne og konditorierne lige nu, siger Erik Ellitsgaard, der er oldermand i Københavns Bagerlaug, til TV 2 Lorry. 

Kreativiteten blomstrer

Den hårde virkelighed fik Konditorhjørnet Tåstrup til at tænke ud af boksen. De introducerede derfor tre slags kit i butikken: Et til hindbærsnitter, et til romkugler og et til småkager.

Det har skabt trafik i butikken. Og på konditoriets Facebook-side strømmer det lige nu ind med positive tilkendegivelser på gør-det-selv-pakkerne. En respons, der både overrasker og overvælder bagermester Jan Jørgensen.

- Jeg havde egentligt ikke selv den store tiltro til det. Men min konditor var vedholdende, og så gjorde vi det. Jeg må sige, at modtagelsen har været rimelig overvældende. Den havde jeg ikke set komme, siger han.

quote Hvis vi er der for børnene og deres forældre nu, så støtter de os forhåbentligt også på den anden side af det her

Jan Jørgensen, bagermester, Konditorhjørnet Tåstrup

Overvældende respons

Hos Nicolai's Bageri i Køge kan man også købe kits til hindbærsnitter og romkugler, mens man hos Michael H. Konditoriet kan købe kits til romkugler, trøffel-elefanter, småkager og cupcakes.

Bagermester i Nicolai's Bageri, Ifølge Nicolai Sandfeld, fortæller, at kundernes respons været overvældende

- Det er en kæmpe succes. Det havde jeg ikke regnet med, men folk er simpelthen vilde med det, siger han. 

Hos Michael H. Konditoriet kan man lige nu købe fire forskellige slags kit: Romkugle, trøffel-elefant, cupcake og småkage.
Hos Michael H. Konditoriet kan man lige nu købe fire forskellige slags kit: Romkugle, trøffel-elefant, cupcake og småkage.
Foto: Michael H. Konditoriet

Og i en tid hvor skoler, børnehaver og andre dagstilbud er lukkede, er det en håndsrækning til de forældre, der lige nu sidder hjemme og forsøger at få arbejde og familieliv til at spille sammen.

- Mange af os har børn, der lige nu løber på væggene, og de her kits kan være med til, at de bliver beskæftiget. De synes jo, det er sjovt, og alle kan jo være med til det, siger Michael Hjort fra Michael H. Konditoriet. 

quote Hvis du gerne vil have den gode bager på hjørnet, når corona-krisen er ovre, så skal du huske at støtte dem nu.

Erik Ellitsgaard, Oldermand, Københavns Bagerlaug 

En tid efter covid-19

Selvom de forskellige kits er lavet i forsøg på at sikre omsætningen i butikkerne under corona-karantænen, så håber Jan Jørgensen fra Konditorhjørnet Tåstrup, at det også har en effekt, når Danmark kommer ud på den anden side af coronakrisen.

- Et gammel ordsprog lyder: ”Tager du barnet ved hånden, tager du moderen ved hjertet”. Hvis vi er der for børnene og deres forældre nu, så støtter de os forhåbentligt også på den anden side af det her, siger Jan Jørgensen. 

- Hvis du gerne vil have den gode bager på hjørnet, når corona-krisen er ovre, så skal du huske at støtte dem nu, siger oldermand Erik Ellitsgaard fra Københavns Bagerlaug. 

Har du fået lyst til at trille dine egne romkugler eller pynte nogle småkager, så kan du bestille de forskellige kits på bageriernes Facebooksider.