Advokater i retten for at købe sag med penge under bordet

Tre advokater er tiltalt i usædvanlig sag om returkommissioner. Anklagemyndigheden mener, at de tiltalte er uværdige til at fungere som advokater.

En omfattende sag om økonomisk kriminalitet blev afbrudt, da Østre Landsret helt usædvanligt fyrede tre af de beskikkede advokater.

Retten mente, at de havde betalt penge under bordet for at blive tildelt jobbet som offentligt betalte forsvarere - et job, der var yderst indbringende i den langstrakte ankesag.

Et job, hvor salæret var adskillige hundrede tusinde kroner. 

Har nægtet skyld

De implicerede advokater afviser, at der er hold beskyldningerne, og tirsdag tager de plads i Københavns Byret som tiltalte i en retssag, der ikke bare handler om anklagerne om den ulovlige returkommission, men også om, at de skal have forsøgt at lægge låg på skandalen.

- Det er en sag, hvor der ikke bare er rejst tiltale for tjenesteligt misbrug, men også for at de har afgivet urigtige erklæringer for Østre Landsret, siger specialanklager Jakob Buch-Jepsen til TV 2.

Ifølge Østre Landsret var der indgået en skriftlig aftale om svindelnummeret - og tidligere er det blevet beskrevet, at det skulle koste advokaterne 20-30 procent af deres salær eller i nærheden af 7.000 kroner pr dag, at de modtog det indbringende job.

To advokater er tiltalt for at 'købe' sig til at blive beskikkede forsvarere, mens en tredje ifølge tiltalen stod for at indgå aftalen på sine kollegers vegne.

Uværdige som advokater?

Advokaterne risikerer både fængsel, bøder og at miste retten til fremover at virke professionelt - "idet forholdene gør de tiltalte uværdige til den agtelse og tillid, der må kræves til udøvelse af advokatvirksomhed", som der står i anklageskriftet.

Yderligere en advokat har tilstået, at han udsat for hårdt pres betalte et engangsbeløb på 25.000 kroner for at blive beskikket i sagen, men den pågældende advokat er siden afgået ved døden og er dermed ikke del af den nye straffesag.

Alle tiltalte i den oprindelige sag om økonomisk kriminalitet blev dømt i både byret og landsret. Straffene endte på samlet mere end 24 års fængsel.

Der er navneforbud i sagen, der forventes afsluttet i Københavns Byret 1. februar 2018.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

112

Efterlyst mand

23-årig mand anholdt og sigtet for voldtægt i Nordsjælland

Indsats ved Buresø

Stort samarbejde skal sikre nye brandbiler til Nordsjælland

Ambulance

Voldsom arbejdsulykke - mand faldt seks meter ned

klam fyr

Politiet efterlyser mand, der holdt kvinde fast - havde muligvis seksuelt motiv

København

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere