Vrede over indelukkede elefanter: Der skal findes en løsning nu

Der skal findes en varig løsning for de danske cirkuselefanter, mener Dyrenes Beskyttelse. Politiske dødvande går ud over de karantæneramte dyr.

- Det her er ikke god dyrevelfærd. Der her er ikke i orden. Der skal findes en løsning.

Sådan lyder reaktionen fra direktøren for Dyrenes Beskyttelse, Britta Riis.

Meldingen kommer, efter fire danske cirkuselefanter fra Cirkus Arena og det jyske Cirkus Trapez sidste år blev sendt på pension og sat i karantæne, så de var klar til at komme videre til et sted, hvor de kan tilbringe resten af deres liv i fred og ro.

Der er imidlertid fortsat ingen politisk afklaring af elefanternes fremtid, og mens der forhandles, går elefanterne i deres anlæg uden megen adspredelse.

- Der er ingen tvivl om, at den her ventetid ikke er optimal for elefanterne. De står og keder sig, selvom det nu er et år siden, at politikerne besluttede, at der skulle ske noget, siger Britta Riis til TV2 ØST.

I hårdknude

Sagen om de danske cirkuselefanter har været i hårdknude siden efteråret.

Da besluttede politikerne på Christiansborg at afskaffe de danske cirkuselefanter og afsatte syv millioner kroner til formålet.

Samtidig meldte Knuthenborg Safaripark sig på banen med et bud på, hvordan dyrene kunne få et godt liv som pensionister. Et forslag, som både de to cirkusser og Dyrenes Beskyttelse besluttede at støtte.

Faktisk troede parterne så meget på løsningen, at elefanterne fik et omfattende helbredstjek og efterfølgende blev sat i karantæne, så de var klar til en hurtig flytning til Lolland.

- Vi er ikke kommet længere siden. Vi mangler en politisk løsning på, hvad der skal ske, siger Britta Riis.

En strid om penge

Stridens kerne er angiveligt prisen på elefanterne og kompensation for de tab, som virksomhederne får på grund af den politiske beslutning om at stramme reglerne for vilde dyr i cirkusser.

- Jeg vil ikke forholde mig til de forhandlinger, der kører. Men vi har virkelig brug for en politisk afklaring, og elefanterne har brug for at komme videre, siger Britta Riis.

Hun mener, at elefanterne og to cirkusser er blevet fanget i den politiske proces, der kører.

- De to cirkusser har taget elefanterne af plakaten i tiltro til, at der kom en politisk afklaring. Det betyder, at de to cirkusser er fanget i den her proces. De skal sørge for personale til at passe elefanterne, samtidig med at de skal være på landevejen. Det er uholdbart, siger Britta Riis.