Cirkus-elefanter blev forbudt – nu står de og glor i stalden

Sidste år besluttede et flertal i Folketinget at forbyde eksotiske dyr i cirkus, men nu står Cirkus Arenas elefanter bare og venter.

Dag ud og dag ind står elefanterne bag hegnet i stalden hos Cirkus Arena i Slagelse. Og kigger.

- Jeg føler jo, de er taget som gidsler, siger Benny Berdino, der er direktør i Cirkus Arena.

 Sidste år indgik regeringen, Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet en aftale om, at forbyde vilde dyr i cirkusmanegen. Et flertal i Folketinget besluttede at forbyde de eksotiske dyr i cirkus, og der blev afsat syv millioner på finansloven for 2019 til at håndtere de vilde dyr ordentligt.

quote Nu har de en kedelig hverdag. De står på ventetid.

Benny Berdino, direktør i Cirkus Arena

Livet har ændret sig for elefanterne

2018 var sidste sæson, hvor Cirkus Arena havde optrædende elefanter, som en del af deres cirkusshow.

Beslutningen om, hvem der skal overtage elefanterne, haster. De fire elefanter er i karantæne og må derfor hverken optræde eller flyttes. Hverdagen er blevet noget anderledes, end de store dyr har været vant til.

- Nu har de en kedelig hverdag. De står på ventetid. Jeg er ked af det jo, og det tror jeg også, elefanterne er, siger Benny Berdino

Da der sidste år tegnede sig et politisk flertal i Folketinget for at forbyde eksotiske dyr i cirkus, havde ingen forestillet sig, at det skulle tage så lang tid.

- Vi har haft vintercirkus hernede i vinterferien, og der var der forestillinger herinde, men elefanterne måtte ikke komme ind og deltage i showet på grund af det karantæneområde, de befinder sig i.

Elefanterne har stået bag hegnet siden efteråret.
Elefanterne har stået bag hegnet siden efteråret.
Foto: Sille Roulund / TV 2 ØST

Overgangsperiode på fem år

Elefanterne har nu stået og kigget bag hegnet siden efteråret. De har gennemgået et sundhedstjek og er faktisk klar til at tage billetten til en pensionstilværelse uden cirkusarbejde.

Cirkus Arena håber på, at de vil modtage en form for økonomisk kompensation fra Christiansborg. De har investeret mange millioner af kroner i anlæg til elefanterne, så de kunne overholde de regler, som politikerne tidligere har lavet for, hvordan man må holde dyr i Danmark og i cirkus. Så når lovgiverne forbyder brugen af elefanter, mener de, det må være rimeligt, at der følger en kompensation med.

quote Vi kan bygge Europas flotteste anlæg, fordi vi har så meget plads. Og en elefant skal gerne have rigtig meget plads.

Christoffer Knuth, ejer og direktør af Knuthenborg Safaripark

Men det har endnu ikke været muligt.

- Man har ikke haft mandsmod nok til at forbyde det, for så udløser det ekspropriation, og nu prøver man på at lave en omkostningsfri løsning over fem år, hvor vi så stadig må tage vores elefanter med rundt i landet.

Cirkusdirektøren kan ikke forstå, hvordan man først kan være fortaler for et forbud for dernæst at forslå en overgangsperiode på fem år. For som situationen er nu, vil det hverken gavne cirkus eller elefanterne.

Før elefanterne blev sendt på pension var det en tradition, at de fik en sommervask af lokale brandmænd.

- Vi har brug for et lovforslag. Vi har brug for noget politisk opbakning. Vi har behov for, at man økonomisk finder de penge, der skal til for at løse det her for os og for dyrene.

Så indtil videre har elefanterne udsigt til en cirkussæson i stalden i Slagelse, og Cirkus Arena har udsigt til en regning på 4000 kroner per elefant om dagen til foder, vand og pleje.

Knuthenborg Safaripark næsten klar til at tage imod

I august 2018 kontaktede Knuthenborg Safaripark Cirkus Arena for at tilbyde elefanterne en pensionstilværelse i den lollandske safaripark, efter at cirkusset havde besluttet, at dyrene skulle på pension fra cirkuskarrieren.

- Vi vil gerne sørge for at passe dem. Vi har ekspertisen, og vi har pladsen, siger Christoffer Knuth, ejer og direktør af Knuthenborg Safaripark.

- Vi kan bygge Europas flotteste anlæg, fordi vi har så meget plads. Og en elefant skal gerne have rigtig meget plads. Så vi kan lave noget, der er stort set uset i Europa. Men vi skal bare lige fundraiset en del til det. Men vi er kommet langt, siger Christoffer Knuth.

Men først skal staten og Cirkus Arena altså blive enige.

- Der skal være en afklaring mellem cirkus og staten, slutter Christoffer Knuth.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Erhverv

Skærmbillede 2021-05-06 kl. 14.32.02

"Fantastisk" og "underligt":
Hjælpepakke til restauranter får blandet modtagelse

20200523-121142-L-1920x1280we

Udsigt til sommerpakke vækker glæde hos Zoo-direktør: “Jeg er meget, meget forventningsfuld”

turister nyhavn

play1,6 mia. kr. i sommerpakke: Især fire storbyer skal hjælpes

Teknologisk Institut, bioraffineringsanlæg

Roer og græs som proteinbar: Forskere vil skabe mad ud af bioaffald

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere