Rester af sjælden fortidskrokodille fundet ved Stevns Klint

Fossile rester fra en 66 millioner år gammel havkrokodille er fundet i en kridtblok på Stevns Klint. Det udfylder et tomrum i historien.

Den 15 kilometer lange klint ved Stevns har endnu engang overrasket geologerne på Østsjællands Museum.

Denne gang har den flittige amatørgeolog Peter Bennicke, der bor tæt på klinten, fundet fossile rester fra en havkrokodille, der er omkring 66 millioner år gammel. Havkrokodillen levede i havet, der dengang dækkede ikke bare Stevns, men det meste af Nordeuropa.

Fundet blev gjort ved Mandehoved på Stevns Klint og består af to velbevarede tænder og to hudpanserplader, som danner de karakteristiske panserplader, der sidder ned langs ryggen og på siderne af en krokodille.

- Mønsteret i pladerne varierer blandt forskellige typer krokodiller, men sammen med fundet af de to lange slanke tænder kan vi med rimelig sikkerhed sige, at der er tale om en krokodille at slægten Thoracosaurus, som var den mest almindelige havkrokodille i tiden lige omkring slutningen af Kridttiden og starten af Tertiærtiden, skriver museumsinspektør Jesper Milàn fra Geomuseum Faxe i en pressemeddelelse.

Dedikeret amatørgeolog

Det er ikke første gang den dedikerede amatørgeolog Peter Bennicke finder fossile rester fra fortiden. I efteråret fandt Peter Bennicke en kridtblok med to tænder og knoglestykker fra en såkaldt mosasaur, et op til 15 meter langt rovdyr, der var i familie med slanger og firben.

Han har også tidligere fundet et velbevaret tandsæt fra en halvanden meter stor rovfisk, den såkaldte Enchodus. Denne gang var det så fossile rester af en Thoracosaurus fra fortiden, der dukkede frem fra kridtet.

Udfylder vigtigt tomrum i historien

Thoracosaurus var en slægt af havkrokodiller der levede i sidste halvdel af Kridttiden og den efterfølgende Danien tid. Thoracosaurus havde meget lange smalle kæber med tynde krumme tænder, og var specialiseret i at fange fisk.

- Jeg er meget begejstret for dette fund. I Danmark har vi indtil nu kun kendt enkelte fund af få løse Thoracosaurus tænder fra tiden lige omkring slutningen af Kridttiden. Så selv om det kun er to tænder og to panserplader, der er tale om, så udfylder de et vigtigt tomrum i historien, fortæller Jesper Milàn.

Fundet skal nu bedømmes af Danekræ udvalget i Danmark, og vil blive udstillet på Geomuseum Faxe senere på året.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Natur

Arkivfoto

Insekthotel skal fremme naturen langs jernbanen

svo dykker skrald1

Øldåser og bildæk lå på havbunden - historisk antal frivillige gav en hånd med

20170801-154119-4-1920x1281we

Nu er Strandengen fredet: Alligevel vækker afgørelse bekymring

80_percent,default_thumb

playVerdensberømte kirsebærtræer springer ud nu: Sådan er "besøgs-reglerne"

Stevns

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere