Nedlukning af skoler og gymnasier omkring hovedstaden kan være næste skridt, siger professorer

Også storcentre og fitnesscentre bør have fokus, hvis man lukker skolerne i en periode, siger to professorer.

Af de 10 kommuner, der lige nu er hårdest ramt af coronasmitte, ligger syv omkring København.

Både nord og syd for hovedstaden er smitten ifølge Statens Serum Institut høj, og derfor bør man overveje at skærpe restriktionerne i de berørte kommuner. Det siger to professorer.

Ifølge Jan Pravsgaard Christensen, der er professor i immunologi på Københavns Universitet, bør man kigge på skolerne.

- Jeg ved godt, at det er lidt fy at nævne, men smitten er høj blandt de 10-30-årige, og derfor burde man overveje, at de ældste klasser og gymnasierne tager 14 dages hjemmeskole, siger Jan Pravsgaard Christensen til TV 2.

De syv kommuner er Herlev, Brøndby, Albertslund, Lyngby-Taarbæk, Ishøj, Gladsaxe og Vallensbæk. Hovedstaden selv indfinder sig på en kedelig 14. plads med 224,8 smittede per 100.000 indbyggere den seneste uge.

Ifølge Statens Serum Institut tegner de 10-19-årige og 20-29-årige sig for samlet 33.949 ud af 67.105 bekræftede tilfælde i Danmark.

Fire ugers nedlukning kan være nødvendig

Ifølge Jan Pravsgaard Christensen er det sværere at lukke kommunerne helt ned, som man gjorde i Nordjylland, da befolkningstætheden er større omkring hovedstaden, og fordi rigtigt mange pendler mellem kommunerne.

Men skolerne og ungdomsuddannelser er en mulighed. Og særligt blandt de ældste elever, der lettere kan være alene hjemme.

Det er Allan Randrup Thomsen enig i. Han er professor i eksperimentel virologi på Københavns Universitet og er godt klar over, at hans udtalelser ikke vil blive mødt af begejstring hos de unge:

- For jeg ville nok sige minimum fire ugers nedlukning. Ikke noget langt interval. Men det er der, vi er nødt til at se hen, siger Allan Randrup Thomsen.

Hverken Allan Randrup Thomsen eller Jan Pravsgaard Christensen er nervøse for, at 14 dage til fire uger hjemme vil ødelægge trivslen:

- Og hvis smitten stagnerer eller helt falder, kan det være, at 14 dage er nok, sige Jan Pravsgaard Christensen.

Der skal skæres ned for det sociale

Ifølge de to professorer bør man også overveje at kigge på nogle af de ting, der er rare at have åbne, men som ikke er afgørende at have åbne. Her nævner de eksempelvis cafeer, fitnesscentre og storcentre som steder, hvor unge søger hen og samles, hvis ikke de har de faste rammer i skolen:

- Jeg ved, at de unge vil hade mig for at sige det, men vi er nødt til at skære ned for deres sociale aktiviteter i en periode. Det er et af de værktøjer, vi har. Derfor er det vigtigt, at man lokalt overvejer, om de unge samles specifikke steder, siger Allan Randrup Thomsen.

Værst ramt er Herlev, der den seneste uge har registreret 349 smittede per 100.000 indbyggere. Og i Herlev fortæller borgmester Thomas Gyldal Petersen (S) til TV 2, at man er villig til at tage ”et hvilket som helst skridt”, de bliver rådet til for at få smitten ned.

Thomas Gyldal Petersen fortæller, at de allerede har indført restriktioner og begrænsninger for nogle af fritidstilbuddene for de unge i kommunen.

Smitten er ikke langt nok nede

Og det er positivt, siger Allan Randrup Thomsen, for vores bevægelsesrum er ikke så stort lige nu, og der går typisk nogle uger, inden man kan se effekten af nye restriktioner:

- Problemet er, at tallene ikke er kommet langt nok ned. Så hvis der sker noget, vi ikke har forudset, kan det meget hurtigt ende med, at smitten kommer ud af kontrol, siger Allan Randrup Thomsen.

Søndag 22. november udløber restriktioner og anbefalinger omkring forsamling af danskere. Eksempelvis udløber forsamlingsforbuddet på ti personer samt forsamlingsforbuddet på 50 personer ved udendørs begravelser og bisættelser.

Også anbefalingerne om maksimalt at mødes ti personer i eget hjem samt have en omgangskreds på ti udløber søndag.

Myndighederne har endnu ikke meldt noget ud om, hvorvidt restriktionerne og anbefalingerne forlænges.

Torsdag blev der registreret 1297 smittede i løbet af 24 timer, hvilket er det tredjehøjeste offentliggjorte tal, siden pandemien kom til Danmark.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik