Den Blå Planet åbner på søndag: "Vi blev glædeligt overrasket"

Den Blå Planet har som resten af landets kulturinstitutioner haft en svær tid, men nu lysner det en smule i Kastrup.

Snart kan børn igen glædes ved Den Blå Planets mange sjove fisk, når akvariet genåbner søndag den 24. maj. Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix

Den Blå Planet, som også kaldes for Danmarks Akvarium, var med i hatten, da regeringen og de øvrige partier sent onsdag aften blev enige om at udvide genåbningens fase 2.

Jon Diderichsen, der er direktør hos Den Blå Planet, sad selv og fulgte med i midnatsforestillingen, og han fortæller, at han blev overrasket, da han hørte beslutningen om straks at genåbne landets zoologiske haver og akvarier.

Læs også Enighed om yderligere genåbning af Danmark - biografer og zoologiske haver kan åbne straks

- Nu er vi jo blevet skuffet nogle gange, og jeg havde sådan set ikke de store forhåbninger, fordi vi er et indendørs sted. Derfor var det en glædelig overraskelse, at vi denne gang var med i puljen, siger Jon Diderichsen til TV 2 Lorry.

Siden torsdag morgen har han siddet i møder, hvor det er blevet besluttet, at Den Blå Planet genåbner søndag den 24. maj. klokken 10.00.

Det er fantastisk, at vi må åbne igen. Det er herligt, at vi kan begynde at tjene penge igen, for det er en presset tid, vi går i møde.

Jon Diderichsen, direktør hos Den Blå Planet

- Vi er i gang med at indkalde vores personale, selvom det er helligdag i dag. Så fredag og lørdag giver vi den fuld gas med de praktiske forberedelser, så vi er helt til klar til at lukke gæsterne ind på søndag.

Læs også Overblik: På disse datoer genåbner kulturinstitutioner

En anderledes oplevelse

Normalt er Den Blå Planet fyldt med mennesker, der går i mange forskellige retninger, og netop husets indretning ser Jon Diderichsen som en af de største udfordringer.

- Folk må jo ikke samle sig, og hos os er det jo meget normalt, at man står i grupper, mens man får vist og fortalt en masse spændende ting om dyrene. Men det ændrer vi på, så det bliver anderledes. Vores hus er heller ikke rigtig bygget til ensretning, så vi vil være opmærksomme på, hvor mange gæster der er inde ad gangen. Vi begrænser antallet, så det bliver maksimalt 500 gæster på samme tid, oplyser direktøren.

For nogle uger siden startede Den Blå Planet en indsamling, som hidtil har resulteret i 2,45 millioner kroner fordelt på mere end 11.000 private donationer.

Læs også Coronalukkede Den Blå Planet samler 2,3 millioner ind til dyrene

En stor hjælp for akvariet i den svære tid, der kan få store økonomiske konsekvenser.

Men selvom det altså lysner en smule med genåbningen på søndag, så går Den Blå Planet en uvis fremtid i møde, da man er dybt afhængig af entréindtægter, da det kun er ti procent af udgifterne, der er dækket af staten.

Resten skal Den Blå Planet selv tjene ind, og det bliver svært uden hjælp fra turisterne denne sommer.

- Selvom vi får lov til at åbne, så kigger vi altså ind i et kæmpe problem, fordi vi er en turistattraktion. Over 65 procent af vores gæster er turister, og de kommer ikke. Og det er meget fint, at en masse danskere vil besøge os, det er vi super glade for, men det kan bare aldrig nogensinde opveje de 300.000 turister, vi normalt har om året, siger Jon Diderichsen.

Øresundsakvariet åbner på onsdag

Længere nord på hos Øresundsakvariet i Helsingør er man ved at finde ud af, hvordan genåbningen skal foregå.

Læs også Bakken satser på genåbning om en uge - men Tivoli venter til 8. juni

Akvariechef Jens Peder Jeppesen fortæller til TV 2 Lorry, at det endnu ikke helt er fastlagt, men at alt peger på genåbning på mandag.

- Vi er i gang med at finde ud af det, når man har med levende dyr at gøre, så er det lidt noget andet i forhold til et museum. Som udgangspunkt regner vi med, at det bliver mandag, men vi er jo underlagt Københavns Universitet, så vi afventer også, hvad de siger, lyder det fra Jens Peder Jeppesen.

- Men det er fantastisk, at vi må åbne igen. Det er herligt, at vi kan begynde at tjene penge igen, for det er en presset tid, vi går i møde.

Læs også Zoo genåbner på lørdag

Endnu mangler både Øresundsakvariet og Den Blå Planet at modtage de senest opdaterede retningslinjer i forhold til afstand og hygiejne.

-  Vi skal lige have sundhedsmyndighedernes retningslinjer på plads. Vi er et lille sted, og nogle steder kan det godt være lidt trangt herinde, men vi henstiller naturligvis vores gæster til at tænke sig om i forhold til de gældende regler, siger Jens Peder Jeppensen.

Akvariechefen oplyser, at man hos Øresundsakvariet kun vil lukke et vist antal gæster ind ad gangen.Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik