De mest naturrige steder i landet: Otte kommuner fra Lorryland med på top 10

For anden gang landets kommuner blevet rangeret ud fra, hvem der har den bedste natur. Især Region Hovedstaden er stærkt repræsenteret i top 10.

Tårnby Kommune indtager for anden gang i streg tredjepladsen over de mest naturrige kommuner i hele Danmark. Lige i hælene følger ikke mindre end yderligere syv kommuner i Region Hovedstaden.

Naturen i hele Danmark er nemlig blevet værdisat og rangeret af forskere fra Aarhus Universitet sammen med Danmarks Naturfredningsforening.

Naturkapitalindekset, som det hedder, dækker over, hvor mange kortlagte og potentielle levesteder for truede arter, hver kommune indeholder. Jo højere på listen man ligger, jo flere steder kan dyr og planter leve.

Tårnbys enge, moser og søer vurderes til at være naturperler i en sådan grad, at kommunen har fået tildelt 75 point ud af 100 mulige. Det er 3 point mere end sidst, man lavede indekset i 2017.

Kommunen bliver kun overgået af Fanø og Læsø, der har fået tildelt henholdsvis 87 og 81 point. Begge kommuner lå også på top 2 i 2017.

Top 10 over kommuner med Danmarks bedste natur

1. Fanø Kommune 87 point


2. Læsø Kommune 81 point


3. Tårnby Kommune 75 point


4. Lyngby-Taarbæk Kommune 64 point


5. Furesø Kommune 57 point


6. Rudersdal Kommune 54 point


7. Halsnæs Kommune 53 point


8. Gribskov Kommune 48 point


9. Hillerød Kommune 47 point


10. Helsingør Kommune 46 point

Men foruden de gode nyheder for Region Hovedstaden, at otte kommuner ligger i absolut top over mest naturrige steder, så er der også en bundliste at tage højde for.

Her er Region Hovedstaden bestemt også repræsenteret med Glostrup, Frederiksberg og Rødovre placeret som de tre mindst naturrige kommuner.

Lige over på en 94. plads er Region Sjælland repræsenteret med Greve Kommune.

Til gengæld ligger København højest på listen, ser man udelukkende på de danske storbyer placering. Københavns Kommune ligger på en 27. plads, mens Aalborg følger efter på en 33. plads, og Aarhus og Odense ligger på henholdsvis 77. og 87. pladsen.

Kommuner skal trække i arbejdstøjet

Det er meningen, at indekset skal give landets kommuner bedre mulighed for sammenligne deres naturværdier med hinanden - og kommunerne skal se det som en håndsrækning.

Det siger Rasmus Ejrnæs, seniorforsker ved Aarhus Universitet, der står bag Naturkapitalindekset:

- Naturkapitalindekset bygger på kortlagte og potentielle levesteder for truede arter, som fortæller os, hvor den gode natur i Danmark findes. Kommunerne har en stor del af ansvaret for Danmarks biodiversitet, og har derfor også brug for værktøjer til at kunne arbejde med at styrke den, lyder det i en pressemeddelelse.

Det er muligt, som det er sket for Tårnby Kommune, der er steget med et par point, at forbedre sin score.

Saltholm ligger i Øresund 5 kilometer øst for Amager. Det er Danmarks 21. største ø, og den hører til Tårnby Kommune. Øresundsforbindelsen passerer en kilometer mod sydvest om øen.
Saltholm ligger i Øresund 5 kilometer øst for Amager. Det er Danmarks 21. største ø, og den hører til Tårnby Kommune. Øresundsforbindelsen passerer en kilometer mod sydvest om øen.
Foto: Sofie Mathiassen/Ritzau Scanpix

I Lorryland ligger 14 kommuner under top 50, og Danmarks Naturfredningsforening udtaler, at årets indeks viser, at landets kommuner skal i arbejdstøjet:

- Naturkapitalindekset viser, at der er stor forskel på, hvor gode Danmarks kommuner er til at passe på naturen, siger præsident for Naturfredsningsforeningen, Maria Reumert Gjerding:

- Mere end halvdelen af landets kommuner har en score lavere end gennemsnittet for Danmarks samlede naturkapital, som i forvejen ikke er prangende. Det viser, at der er et stort potentiale for forbedring. Kommunerne skal i arbejdstøjet nu. For naturen og vores sårbare og truede arter.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik