Tonni undrer sig: Hvad gør bilister uden smartphones, når p-automaterne forsvinder?

Hovedstadsområdet er i dag blandt de mest digitaliserede områder i Europa. Men ikke alle kan følge med den hæsblæsende teknologiske udvikling. Vi undersøger hvad ikke-digitale borgere skal gøre, når alle skal bruge en app for at parkere deres bil?

Svaret Kort

  • Københavns Kommune har fjernet 432 af byens omkring 882 p-automater. Så der er blevet længere mellem automater på gaderne.

  • Kun cirka 2,5 procent bruger i dag p-automater, når de parkerer. Resten bruger en app.

  • Københavns Kommune har oprettet en telefonlinje, hvor betaling kan klares via telefonen.

- Der er biler over det hele. Det bliver ikke nemt, det her.

Vi sidder med Tonni Christiansen fra Brønshøj i hans lille grå Toyota Yaris.

Vi leder efter en parkeringsplads i Indre by i København. Det er lige så svært som at finde en teenager på gaden uden en smartphone i hånden.

- Der er én, udbryder Tonni Christiansen begejstret. Men konstaterer i samme moment med nedtrykt stemme:

- Pis, det er foran en port.

Efter at have cirklet rundt i de smalle gader i en halv time, lykkedes det til sidst at finde en af de forjættede p-pladser.

Men nu opstår der et nyt problem.

For Tonni Christiansen har kun en gammel Nokia 3310, så han kan ikke downloade en app og betale for sin parkering digitalt.

Derfor skal han finde en parkeringsautomat. Og det er ikke nødvendigvis nemt. For Københavns Kommune har det seneste år fjernet halvdelen af deres i alt 882 p-automater i byen.

Derfor har Tonni Christiansen skrevet til TV 2 Kosmopol gennem Spørg Os.

Ugens vinderspørgsmål

  • 1.555 personer stemte, da Tonni Christiansen spørgsmål var til afstemning.

  • 780 eller 50 % pegede på dette spørgsmål:

  • Hvad skal ikke-digitale borgere skal gøre, når alle skal bruge en app for at parkere deres bil?

  • Du kan selv stemme på ugens spørgsmål her i artiklen.

Kommunen sparer penge

Københavns Teknik- og Miljøforvaltning forventer, at beslutningen om at fjerne halvdelen af deres p-automater, vil spare kommunen for over 2,5 millioner kroner årligt.

- De nedlægger jo den ene automat efter den anden, fordi de ifølge kommunen er for dyre at reparere. Hvis man så ikke har sådan en smartphone, så er man på den, siger Tonni Christiansen, mens han parallelparkerer.

Tonni Christiansen stiger efterfølgende ud af sin Yaris. Han hiver op i bukserne og spejder til højre og til venstre. Men der er ingen p-automat i sigte.

Vi vandrer op og ned ad gader og stræder i et kvarter, før vi endelig finder en p-automat. Men efter kort tid foran automaten, griner Tonni Christiansen ironisk.

- Teknisk fejl. Den er i stykker. Så skal vi finde en anden. I mellemtiden har jeg sikkert fået en bøde, siger Tonni Christiansen lakonisk.

Digitalisering skaber marginalisering

Umiddelbart kan Tonni Christiansens kvaler med p-automaterne virke som et banalt problem. Men for Ældresagen er det udtryk for et mere generelt problem, der følger med den stigende digitalisering i samfundet.

- Vi bliver mere og mere digitaliserede. Og dermed bliver der lagt nogle forventninger ned over os som befolkning. Vi skal alle sammen kunne det samme. Vi har alle sammen de samme muligheder.

- Men det er bare ikke virkeligheden. Der er mange mennesker blandt os, som har svært ved den digitale udvikling. De kan ikke benytte en smartphone eller bruge en app, siger jurist og seniorkonsulent ved Ældresagen, Louise Kambjerre Scheel.

Jurist Louise Kambjerre Scheel fra Ældresagen mener, at digitaliseringen skaber ulighed i samfundet.
Jurist Louise Kambjerre Scheel fra Ældresagen mener, at digitaliseringen skaber ulighed i samfundet.
Foto: Niels Knuth / TV 2 Kosmopol

Ifølge en ny undersøgelse fra Ældresagen kan 40 procent af de 75-79 årige ikke installerer en app på en smartphone. For de 85-89 årige er tallet 85 procent.

- Det betyder, at vi har en gruppe i samfundet, som bliver mere og mere marginaliseret. Det kan vi ikke acceptere. Der skal være plads til os alle, lyder det håndfaste budskab fra Louise Kambjerre Scheel.

(Artiklen fortsætter efter boksen)

Spørg Os - Afstemning

_

En pragmatisk løsning

Enhedschefen i Københavns Teknik- og Miljøforvaltning, Jesper Borch, erkender, at fjernelsen af p-automater, forringer de ikke-digitales muligheder for parkering. Men beslutningen er både økonomisk og politisk.

- Der er færre og færre, som bruger vores parkeringsautomater. I 2013 brugte 70 procent af parkanterne automaterne. I 2023 er vi ned på 2,5 procent, som bruger automaterne. Så det er helt naturligt at reducere ordningen, siger Jesper Borch.

Ifølge enhedschefen fra Københavns Teknik- og Miljøforvaltning, Jesper Borch, er det bare et spørgsmål om tid, før bilisterne har vænnet sig til den nye virkelighed.
Ifølge enhedschefen fra Københavns Teknik- og Miljøforvaltning, Jesper Borch, er det bare et spørgsmål om tid, før bilisterne har vænnet sig til den nye virkelighed.
Foto: Roni Jafar / TV 2 Kosmopol

Enhedschefen påpeger også, at de har oprettet en særlig telefonlinje, hvor man kan ringe ind og betale for sin parkering via dankort og kortnummer.

Fremover kan bilister altså ringe til 33 66 18 18 og få håndteret betalingen.

Tilbage i Indre By fortæller vi Tonni Christiansen om telefonlinjen og giver ham nummeret.

Efter en opringning og noget ventetid bliver Tonni Christiansen stillet igennem til en medarbejder. Han fortæller, hvor han skal parkere og bliver derefter stillet om til en robot, som får Tonni Christiansen til at indtaste sit kortnummer og bilens registreringsnummer.

Efter at have bakset med tasterne på sin Nokia 3310 kan han til sidst glad udbryde:

- Det lykkedes. Det fungerer egentlig ok, selvom det er lidt besværligt. Men jeg forstår stadig ikke, hvorfor man nedlægger p-automaterne. Det er jo meget nemmere.

Men er du ikke bare et gammelt røvhul, som ikke kan finde ud af moderne teknologi? Burde du ikke bare lære at downloade sådan en app?

- Jo, det er jeg sikkert. Jeg er i hvert fald digitalt udfordret. Men jeg synes heller ikke, at vi skal tvinges til noget, som vi ikke har lyst til. Der står ikke nogen steder i loven, at vi skal have smartphones alle sammen, siger Tonni Christiansen, mens han låser sin Toyota og trisser ned af gaden.

Tak til Tonni Christiansen fra Brønshøj for spørgsmålet!

Hvis du går og undrer dig over noget, som vi kan undersøge journalistisk, så skriv dit spørgsmål i boksen nedenunder:


Spørg Os - Formular

_

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik