Smittekæder skal brydes: Nu kommer kommunen og banker på døren

Roskilde Kommune mener ikke, at man jagter folk, men vil gerne hjælpe Styrelsen for Patientsikkerhed med at bryde smittekæderne.

Roskilde Kommune har stadig for høje smittetal. Derfor har kommunen indgået en aftale med Styrelsen for Patientsikkerhed om at bistå med smitteopsporingen mod corona.

Det skriver Roskilde Kommune i en pressemeddelelse.

- Det er afgørende, at vi får brudt flere smittekæder. Derfor vil vi rigtig gerne hjælpe sundhedsmyndighederne med smitteopsporingen. Hvis vi bliver bedre til det over hele landet, så er der håb om, at vi kan løsne lidt på restriktionerne, siger borgmester Tomas Breddam (S).

Fremover kan roskildeborgere, der er testet positiv for coronavirus, blive kontaktet af kommunen. Hvis sundhedsmyndighederne ikke kan komme i kontakt med en smittet borger, vil kommunen forsøge, enten via telefon eller ved at møde op på borgerens bopæl.

Formålet er at sikre, at den smittede går i isolation og at nære kontakter får besked, så de kan gå i isolation og blive testet. Hvis smittede borgere eller nære kontakter ikke har mulighed for at gå i isolation på deres bopæl, kan kommunen hjælpe med et isolationsophold

-  Corona er jo lumsk, og vi smitter, før vi kan mærke, vi er syge. Så vi skal have fat i alle smittede og deres nære kontakter så hurtigt som muligt. Og vi skal være sikre på, at de har mulighed for at gå i isolation, siger borgmester Tomas Breddam.

- Hvis styrelsen spørger, så hjælper vi

Regeringen og KL indgik den 15. januar en ny aftale om, at kommunerne kunne spille en endnu større rolle i at bryde smittekæder. Det betyder, at kommuner kan få både kontaktoplysninger og personnumre på de borgere, der er smittet.

quote Det er jo ikke for at jagte folk.

Mette Heidemann, direktør for Social, Job og Sundhed i Roskilde Kommune.

Da TV 2 Lorry omtalte den nye aftale for små to uger siden, lød det blandt andet fra Greve Kommune, at man mente, det var en fejl, at det ikke kun var Styrelsen for Patientsikkerhed, der fortsat kunne smitteopspore.

- Jeg synes ikke, at vi som kommune bør have de her beføjelser. At vi har cpr-numre liggende på borgere, der er smittet, det bryder jeg mig ikke om. Det er ikke kommunens opgave at være politibetjent på corona, sagde borgmester Pernille Beckmann (V) den 15 januar til TV 2 Lorry.

Ifølge Mette Heidemann, der er direktør for Social, Job og Sundhed hos Roskilde Kommune, så er det ikke en overvejelse, man har haft.

- Vores holdning er, at når styrelsen spørger, "vil I hjælpe os", så vil vi gerne det. Hvis vi kan hjælpe med at bryde smittekæderne, så gør vi det. Det er jo ikke for at jagte folk. Det er for at oplyse om, hvad kommunen kan hjælpe med, siger Mette Heidemann til TV 2 Lorry.

Også andre kommuner i TV 2 Lorrys sendeområde har indgået samarbejde med Styrelsen for Patientsikkerhed omkring smitteopsporing. Det er:

  • Brøndby
  • Høje-Taastrup
  • Hillerød
  • Ishøj
  • Lejre

Sagsbehandlere og hjemmehjælpere

Opgaven med smitteopsporing kommer rent lavpraktisk til at ligge i Roskilde Kommunes sundhedscenter, hvor man har konsulenter, der sidder med opgaven, at kigge på hvilke borgere der er smittet, og om det er en, der er kendt i systemet.

Hvis det er en borger, kommunen kender i forvejen, så vil det typisk være den medarbejder, der kender borgeren, som kommer på besøg.

- Det vil for eksempel være en sagsbehandler, en hjemmehjælper eller en hjemmevejleder. Normalt vil vi møde i fuldt værnemiddel, og derfor kan det være en fordel, at det er en, man har en relation til, fordi det godt kan være en smule skræmmende, siger Mette Heidemann.

Hun oplyser, at Roskilde Kommune har isolationspladser, som ikke bliver særlig meget brugt, hvilket der kan være mange borgere, som ikke er klar over. Derfor er det også hjælp til de smittede, hvis de har brug for hjælp til at isolerer sig.

- Vores smittetal har været for højt for længe. Det er faldet stille og roligt, men er så stagneret, og det er bekymrende. Vi kender aldersfordeling og den etniske sammensætning. I grove træk ved vi i hvilke områder af kommunen, smitten er, siger Mette Heidemann.

Smitteopsporingen vil foregå således at Styrelsen for Patientsikkerhed ringer to gange til en borger, og hvis styrelsen ikke får fat i den smittede, vil kommunen herefter tage over. Hvis kommunen heller ikke får fat i den smittede, melder de tilbage til styrelsen, at de heller ikke er  lykkedes med smitteopsporingen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik