Skandaleramt svømmehal er nu endelig klar med åbningsdato

Roskilde Badet har været ramt af forsinkelser og budgetoverskridelser. Nu ser svømmehallen - omsider - ud til at åbne.

Skandale på skandale har gennem de seneste år ramt Roskilde Badet - men nu kan roskildeborgerne endelig se frem til, at den nye svømmehal åbner.

Det sker - om alt går vel - om en måned den 22. juni.

Det er den kun den allersidste kvalitetssikring og såkaldte stress-test med mennesker i bassinet, der mangler, lyder det fra vicekommunaldirektør, Martin Lindgreen.

- Borgerne i Roskilde kan se frem til en svømmeoplevelse udover det sædvanlige. Der er både et stort 50 meters bassin, et 25 meters bassin og et wellnessområde. Så der er noget for alle, siger han. 

Kommunen har i løbet af de seneste måneder klaret de sidste detaljer, ligesom man har tjekket alle vandrensningssystemer, rør og dyser grundigt. Og nu kan hallen altså så i næste uge invitere svømmeklubber og skoleelever ind for at teste hallen.

Men de bruger hallen følger svømmehallens tekniker med i, om det enorme vandrensningsanlæg i kælderen kan følge med og opfører sig, som det skal.

- Vi går selvfølgelig ikke på kompromis med vandkvaliteten og sikkerheden. Vi skal altså være helt sikre på, at vi tilbyder rent vand til vores svømmere og badegæster, inden vi åbner, siger Martin Lindgreen i en pressemeddelelse.

Roskilde Badet
Foto: Roskilde Kommune

Dobbelt så dyr og mere end to år forsinket

Den nye svømmehal var sat til at skulle koste 110 millioner kroner og åbne i begyndelsen af 2019. Men med udfordringer undervejs ender den med at koste 224 millioner kroner og altså være mere end to år forsinket.

For at undgå lignende situationer i fremtiden har Roskilde Kommune bestilt en uvildig undersøgelse af byggeskandalen.

I den uvildige undersøgelse skal et eksternt firma blandt andet fastlægge, hvem der bærer ansvaret for forsinkelserne og fordyrelserne.

Derudover kan undersøgelsen være med til at afsøge, om der skal kompenseres økonomisk fra den ene part til den anden for de mange fejl, som har resulteret i forsinkelserne og det dyrere projekt.

- Vi har bedt Aalborg Universitet om at finde ud af, hvad der er gået godt - men særligt: hvad er gået mindre godt. Hvad er gået galt i den her proces? Sådan så vi som kommune kan blive klogere til vi næste gang skal lave et tilsvarende projekt, siger vicekommunaldirektør, Martin Lindgreen.

17 måneder uden svømmehal

Det forsinkede og fordyrede projekt tager sin begyndelse, da Roskilde Kommune for år tilbage sætter sig for at bygge en ny og topmoderne svømmehal med flere bassiner og andre faciliteter som en tilstødende bygning ved siden af den eksisterende svømmehal fra 1959.

Den skulle åbne i begyndelsen af 2019.

Oprindeligt var det planen, at den gamle del af Roskilde Badet kunne holde åbent, mens den nye svømmehal blev bygget. Men grundet flere byggeproblemer har kommunen siden 1. januar 2020 lukket den gamle svømmehal ned, så det videre byggeri af den nye og moderne svømmehal kunne prioriteres.

Med åbning i juni 2021 betyder det, at Roskildes borgere til den tid har stået uden en større, kommunal svømmehal i en periode på 17 måneder.

I mellemtiden har kommunens svømmere været henvist til to andre og meget mindre svømmehaller, der kun holder åbent for offentligheden mandag til fredag mellem 06.30 og 07.50 om morgenen, mens de i weekenden er lukkede.

Fund af asbest – og så faldt taget fra hinanden

Årsagen til forsinkelserne og den fordoblede pris skal findes i en række fejl, mangler og uheld, projektet har været ramt af.

Først blev Roskilde Badet ramt af ”forsinkelser i materialeleverancer”, hvilket skubbede åbningen et år. Her forventede kommunen dog, at byggeriet ikke ville blive dyrere.

Men den melding ændrede sig, da man i starten af 2019 udskød åbningen endnu en gang som følge af asbestfund i den gamle svømmehal ved siden af den nye, hvis håndtering var kompleks.

I april måned begyndte loftet så at falde fra hinanden i den gamle svømmehal, hvilket igen forsinkede den nye svømmehal.

Og i maj måned ramte endnu en skandale byggeriet, da entreprenøren annoncerede, at dele af nybyggeriet skulle rives ned, fordi en kontrol havde vist alvorlige fejl i facadens betonelementer.

Første spadestik til den nye svømmehal, som bygges ved siden af byens nuværende, blev taget i maj 2017.

Den uvildige undersøgelse af projektet blev allerede besluttet i marts 2019. Borgmester. Den uvildige undersøgelse vil koste kommunen et sted mellem 300.000 og 500.000 kroner.  

Indslag fra april 2019: Loftet i svømmehallen er begyndt at falde ned, hvorfor nybyggeri forsinkes yderligere.