Skandaleramt svømmehal klar til åbning, men ramt af uventet problem

Bassinerne i det nye Roskilde Badet skulle oprindeligt have været taget i brug i starten af 2019, og selvom det nu er færdigbygget, kan svømmehallen stadig ikke åbne.

Byggeriet af den nye topmoderne svømmehal Roskilde Badet, som siden det første spadestik i 2017 har været ramt af det ene problem efter det andet, er efterhånden kommet til en afslutning.

Den revurderede plan om at åbne den nye svømmehal i april 2021 holder nemlig - sådan da.

For Roskilde Kommune er med egne ord "ret klar" til at åbne, men de kan ikke blive helt færdige og melde alt åbent, da de nye faciliteter skal testes på "levende mennesker", som det lyder.

Og det er en udfordring under de nuværende coronarestriktioner.

- Svømmehallen er sådan set klar. Vandet er i bassinerne og udendørsarealerne er også klar. Vi kunne godt sige nu, at svømmehallen er færdig. Derfor er det også frustrerende, at stå med coronaen og have en helt ny færdig svømmehal og så ikke kunne åbne den, siger Tomas Breddam (S), borgmester i Roskilde Kommune, til TV 2 Lorry.

Det er endnu uklart, hvordan coronarestriktionerne for indendørsidræt - som svømmehaller ligger under - udvikler sig.

Men i Roskilde håber man at kunne bruge en genåbning til at få testet faciliteterne og dermed åbne det nye Roskilde Badet.

Tomas Breddam kan godt forestille sig nogle corona-sikre scenarier, hvor der er grupper, som er vant til at være sammen - eksempelvis en skoleklasse - der kunne komme ned og få en tur i vandet, og så kan man samtidig få justeret nogle ting i forhold til for eksempel vandbehandling, forklarer han.

Hvis der ikke var noget, der hed corona, kunne svømmehallen sådan set godt have været åbnet tidligere end i april måned, fortæller borgmesteren. 

- Men på grund af situationen har man 'skyndt sig langsomt' og ikke ønsket at forcere tingene på nuværende tidspunkt, når der alligevel ikke kan være nogen kunder i butikken. Og så får vi gjort det hele ordentligt, siger Tomas Breddam.

Dobbelt så dyrt som først budgetteret og forsinket med over to år

På nuværende tidspunkt bestemmer coronarestriktionerne altså, hvornår det nye Roskilde Badet endelig kan tages i brug.

Under alle omstændigheder kan der nu tilføjes endnu en hindring til et projekt, som har været ramt af flere uheld og et budget, som endte med at løbe løbsk.

Den oprindelige plan var at den nye svømmehal skulle koste 110 millioner kroner med en åbningsdato sat til starten af 2019.

quote Svømmehallen er sådan set klar. Vandet er i bassinerne og udendørsarealerne er også klar. Vi kunne godt sige nu, at Svømmehallen er færdig.

Thomas Breddam, borgmester i Roskilde Kommune.

Denne blev siden udskudt og budgettet revideret til 149 millioner kroner. Og så justeret én gang til, så udgiften kom op på 175 millioner kroner.

I februar 2020 tilførte Økonomiudvalget i Roskilde Kommune projektet yderligere 49 millioner kroner og udskød åbningen til april 2021, så den samlede pris er landet på 223,8 millioner kroner -  mere end dobbelt så dyrt som først antaget og mere end to år forsinket.

Indslag fra april 2019: Loftet i svømmehallen er begyndt at falde ned, hvorfor nybyggeri forsinkes yderligere.

Helt konkret har projektet været, at kommunen skulle bygge en ny og topmoderne svømmehal med flere bassiner og andre faciliteter som en tilstødende bygning ved siden af den eksisterende svømmehal fra 1959.

Oprindeligt var det planen, at den gamle del af Roskilde Badet kunne holde åbent, mens den nye svømmehal bygges.

Men grundet flere byggeproblemer har kommunen siden 1. januar 2020 lukket den gamle svømmehal ned, så det videre byggeri af den nye og moderne svømmehal kunne prioriteres.

Med udsigten til en åbning i april 2021 har det betydet, at Roskildes borgere har stået uden en større, kommunal svømmehal i en periode på 15 måneder. En periode som nu ser ud til at blive forlænget på ubestemt tid.

Byggeskandaler har hobet sig op

Årsagen til forsinkelserne og den fordoblede pris skal findes i en række fejl, mangler og uheld, projektet har været ramt af.

Først blev Roskilde Badet ramt af ”forsinkelser i materialeleverancer”, hvilket skubbede åbningen et år. Her forventede kommunen dog, at byggeriet ikke ville blive dyrere.

Men den melding ændrede sig, da man i starten af 2019 udskød åbningen endnu en gang som følge af asbestfund i den gamle svømmehal ved siden af den nye, hvis håndtering var kompleks.

I april samme år begyndte loftet så at falde fra hinanden i den gamle svømmehal, hvilket igen forsinkede den nye svømmehal.

Indslag fra august 2018.

Og i maj måned ramte endnu en skandale byggeriet, da entreprenøren annoncerede, at dele af nybyggeriet skulle rives ned, fordi en kontrol havde vist alvorlige fejl i facadens betonelementer.

Første spadestik til den nye svømmehal, som bygges ved siden af byens nuværende, blev taget i maj 2017.

En uvildig undersøgelse af projektet blev besluttet i marts 2019, som skal fastlægge, hvem der bærer ansvaret for forsinkelserne og fordyrelserne og fastsætte eventuelle kompensationer.

Borgmester Tomas Breddam (S) har tidligere oplyst til TV 2 Lorry, at den uvildige undersøgelse vil koste kommunen et sted mellem 300.000 og 500.000 kroner.