Roskilde-borgmester om udskudt Tour-start: Bedst tænkelige løsning for os

Tomas Breddam (S) glæder sig over, at Tour de France-starten i Danmark er rykket fra 2021 til 2022 og kalder løsningen for den bedst tænkelige for alle parter.

Sportsdanmark må væbne sig med et ekstra års tålmodighed, efter Tour de France-starten i København og Roskilde mandag officielt er rykket fra 2021 til 2022.

Men selvom ventetiden nu er blevet et år længere, så er udskydelsen den bedst tænkelige løsning. Det mener Tomas Breddam (S), borgmester i Roskilde, der er startby for anden etape af cykelløbet.

- Vi er glade i Roskilde. Der er opstået en række forskellige omstændigheder, der gør, at det er bedre i 2022, siger Tomas Breddam til TV 2 Lorry og uddyber:

- Havde vi holdt fast i starten i 2021 med de nye datoer, havde vi stået med et stort problem i forhold til festivalen, siger han med henvisning til Tour-arrangørernes beslutning fra sidste uge, hvor det blev offentliggjort, at cykelløbets startdatoer for 2021 rykkes en uge frem, så løbet begynder tidligere.

Dette, forklarer Roskilde-borgmesteren, ville have været et problem, idet en etapestart i byen på den samme dag, som omkring 100.000 festivaldeltagere ankommer for at campere inden musikdagene på Roskilde Festival, ville have resulteret i et logistisk mareridt.

Udskydelsen til 2022 betyder i stedet, at cykelløbets anden etape finder sted lørdag den 2. juli, som er Roskilde Festivals sidste dag med musik.

- Den nye dato sikrer, at Tour de France kommer til Roskilde og får synet af en fyldt festivalplads foran Orange Scene, som vi alle har ønsket. Og samtidig er festivalen faktisk glade for, at de – forhåbentligt – kan få lov til at afholde deres 50-årsjubilæum i 2021 ”for sig selv”, siger Tomas Breddam.

De tre Tour de France-etaper i Danmark

Kommunal merudgift på en halv million

Udskydelsen til 2022 er dog ikke helt gratis for hverken den danske stat eller Roskilde Kommune.

Mens staten og Tour de France-arrangørerne A.S.O. i fællesskab skal hive 5,8 millioner kroner ekstra op af lommen, vurderer Roskilde Kommune, at udskydelsen vil koste dem en halv million kroner.

- En halv million kroner er selvfølgelig mange penge – og det er i øvrigt et højt skøn lavet af os – men det holder sig inden for et budget, som vi har lagt, og derfor vil det ikke have betydning for velfærden i Roskilde Kommune, siger borgmester Tomas Breddam.

Roskildes borgmester, Tomas Breddam (nummer fem fra venstre), til pressemødet i Vejle, hvor Tour de France-etaperne blev præsenteret.
Roskildes borgmester, Tomas Breddam (nummer fem fra venstre), til pressemødet i Vejle, hvor Tour de France-etaperne blev præsenteret.
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix

I nabokommunen Lejre, hvor cykelrytterne kortvarigt kører gennem, inden turen fortsætter vestpå, har borgmester Carsten Rasmussen (S) tidligere udtrykt forståelse for muligheden for en udskydelse.

- Vi har sat næsen op efter det, og mange borgere engagerer sig allerede, så det er surt. Men det er ikke en katastrofe, hvis det bliver endnu mere optimalt at afholde det året efter, har Carsten Rasmussen tidligere udtalt til TV 2 Lorry.

De nye datoer for Tour de France-starten i Danmark betyder nu, at første etape køres fredag den 1. juli 2022 i de københavnske gader, mens anden etape går fra Roskilde til Nyborg lørdag den 2. juli. Tredje og sidste etape på dansk jord køres fra Vejle til Sønderborg, inden Tour-feltet fortsætter løbet i Frankrig.

Der forventes ikke ændringer i de tre danske etaper som følge af udskydelsen.

Næste skridt i processen er, at der skal underskrives en formel aftale med A.S.O., mens politikere i de involverede byråd - som for eksempel Roskilde Kommune - formelt set skal godkende udskydelsen.

Læs mere om etapen fra Roskilde til Nyborg i artiklen her.

Så stor en begivenhed er Tour de France