Møgplante giver igen problemer: Spirer frem nye steder   

I Roskilde Kommune kæmper man en indædt kamp mod den frygtede kæmpe-bjørneklo, som bliver ved med at gro frem på nye steder.

I mange kommuner bekæmper man systematisk den giftige og invasive plante, kæmpe-bjørnekloen, som kan give alvorlige skader på huden, hvis man får plantesaften på sig og samtidig bliver udsat for sollys.

Bjørnekloen er kendt for at danne så tætte bevoksninger, at den kvæler alt andet, og derfor har Roskilde Kommune nu valgt at revidere sin plan for at komme planten til livs - både på private og offentlige arealer.

Roskildes kamp mod kæmpe-bjørneklo startede i 2010 med den første indsatsplan for bekæmpelse. Siden da er mange bestande blevet udryddet eller formindsket kraftigt, oplyser kommunen.

Men desværre er der også år efter år fundet mange nye bestande – med andre ord vil den genstridige plante ikke uddø.

Man kan få slemme brandsårsskader, hvis man kommer i kontakt med kæmpebjørneklo. Her ses et væskende brandsår.
Man kan få slemme brandsårsskader, hvis man kommer i kontakt med kæmpebjørneklo. Her ses et væskende brandsår.
Foto: Jens Nørgaard Larsen - Ritzau Scanpix

Bruger sprøjtemiddel på stenet jord

Den nye indsatsplan gælder for 2020-2029 og er lige nu i høring, inden politikerne igen skal behandle den.

- Planen nævner blandt andet græsning og sprøjtning med Roundup som to metoder til at bekæmpe kæmpe-bjørneklo. Normalt bruger vi i kommunen ikke gift til at bekæmpe ukrudt, men med bjørneklo har vi mulighed for at gøre en undtagelse, siger formand for Klima- og Miljøudvalget, Karim Friis Arfaoui.

Græsning er en effektiv bekæmpelsesmetode til store arealer med mulighed for hegning. Især får og køer er meget glade for de unge planter, men det er altså ikke alle steder, at man kan blive helt fri for sprøjtemidlerne.

Kommunen oplyser, at man kun bruger Roundup mod kæmpe-bjørneklo, hvor det vanskeligt at anvende andre bekæmpelsesmetoder. Der kan være, hvor jorden er stenet, eller planterne vokser i en hæk.

- Jeg er dog rigtig glad for, at kommunens forbrug de sidste mange år har været meget lille, vi har nemlig kun brugt 4-6 kilo om året. Det gennemsnitlige forbrug hos de 67 kommuner, der har haft et pesticidforbrug over 0 kg, er på 21,4 kg, uddyber han.

Bekæmpes fire gange om året

Formålet med indsatsplanen er at udrydde planten i hele kommunen. Det kræver dog en effektiv og vedholdende indsats.

Det betyder derfor, at ejere eller brugere af arealer med kæmpe-bjørneklo selv skal sikre, at den enkelte plante dør og, at den på intet tidspunkt spreder frø.

For at være bedst muligt rustet til kampen mod bjørneklo, er det vigtigt at begynde bekæmpelsen tidligt på året – og så skal man heller ikke lade stå til. Derfor har Roskilde Kommune besluttet, at der skal bekæmpes fire gange om året.

Sådan bekæmpes kæmpe-bjørneklo i Roskilde

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Natur

ipiccy_image

playHelge fotograferede særlig hvid musvåge: "Det er ekstremt sjældent"

Anders Kofod og hår

Biolog med opfordring: Dine coronalokker kan isolere fuglereder

20210222-153624-L-1920x1280we

Kalder alle friluftsmennesker: Hvis du ser dette i naturen - så anmeld det!

nordhavnsparken

Idrætsorganisationer og V med vision for Nordhavn: Naturområde skal være kæmpe idrætspark

Roskilde

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere