Minister antyder snarlig afgørelse om dige ved by truet af oversvømmelser

Miljøministeren har været i kontakt med Roskildes borgmester, der har fået at vide, at der arbejdes på at løse dige-problem ved Jyllinge Nordmark.

Borgerne i Jyllinge Nordmark kan meget vel snart igen se store byggemaskiner og arbejdsmænd i sving på det forladte digebyggeri ved Roskilde Fjord.

Miljøminister Lea Wermelin (S) har således i denne uge været i kontakt med Roskildes borgmester Tomas Breddam (S) for at drøfte en mulig måde at sætte gang i digebyggeriet, der har ligget stille siden marts, og som skal sikre de lokale borgere mod oversvømmelser i fremtiden. 

- Jeg er rigtig glad for, at jeg onsdag aften fik en opringning fra miljøministeren, og jeg kan forstå, at de arbejder på en løsning. Vi kan ikke komme ud med noget konkret om, hvad det er, men det er vigtigt for borgerne i Jyllinge Nordmark, at der er nogen, der arbejder for, at vi kan få en sikring af dem hurtigst muligt, siger Tomas Breddam til TV 2 Lorry.

Til sn.dk er han fredag citeret for at sige:

- Jeg håber på, at vi måske kan komme i gang med at gøre diget færdig til næste år, så beboerne ikke skal leve i frygt unødvendigt længe.

"Håber, vi får banet vejen snart"

I et skriftligt svar antyder hun, at borgerne i Jyllinge Nordmark snart kan se frem til en afgørelse.

“Borgerne i Jyllinge Nordmark har ventet meget længe på at få den kystsikring, som de har behov for. Jeg har selv været ude at se området (i begyndelsen af oktober, red.), og jeg har bedt ministeriet om at se på mulige løsninger. Vi afsøger alle muligheder for at hjælpe med at få opført et dige så hurtigt som muligt, og jeg håber, at vi får banet vejen snart."

"Derfor holder jeg også løbende kontakt med Roskildes borgmester. Jeg kan ikke komme nærmere ind på, hvilke løsninger vi kigger på, men jeg kan love, at vi arbejder så hurtigt, vi overhovedet kan,” skriver Lea Wermelin. 

Klager satte en stopper for byggeri

Klager fra to beboere i området har fået medhold i Miljø- og Fødevareklagenævnet, hvor vurderingen er, at digeprojektet vil få konsekvenser for naturen, der er klassificeret som særlig beskyttelsesværdigt Natura 2000-område.

Men i august kunne TV 2 Lorry fortælle, at miljøminister Lea Wermelin åbnede op for at lave en anlægslov specifikt for kystsikringsprojektet ved Jyllinge Nordmark. Den vil kunne se bort fra afgørelsen fra nævnet og sætte gang i digebyggeriet igen. 

Miljøordfører for Socialdemokratiet, Mette Gjerskov, siger til TV 2 Lorry, at "vi knokler for at finde en løsning på digebyggeriet."

-  Jeg kan bekræfte, at vi arbejder benhårdt for at finde en løsning, så borgerne kan have et beskyttende dige mod næste års storme. De har ventet alt, alt for længe, så nu må vi i Folketinget og regeringen finde en vej til at hjælpe. Jeg tror på det, siger Mette Gjerskov.

- Sagen er øverst på dagsordenen, og vi gør status hver eneste tirsdag, når jeg har mit faste møde med miljøminister Lea Wermelin. Vi skal finde en vej gennem juraen, og hvis det er lovgivning, der skal til, så er jeg klar, siger det lokale folketingsmedlem Mette Gjerskov, der i øvrigt er født i Jyllinge.

Beboerne i de 500 berørte ejendomme i Jyllinge Nordmark har kæmpet for et dige i fem år.

Kort nyt.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Natur

amarminoskilt1_web

Efter flere konflikter mellem besøgende: Naturpark opfordrer nu til sikker færdsel

Naturcenter amager

De mest naturrige steder i landet: Otte kommuner fra Lorryland med på top 10

Amager Fælled Lærkesletten blokade byggeri

Aktivister blokerer byggeri på Amager Fælled: ”Vi er naturens stemmer”

Hugorm

Varme vinteruger sætter gang i naturens forår

Roskilde

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere