Historisk kilde åbner for sluserne - og sparer drikkevand

I Roskilde Kommune skal der spares på drikkevandet, og det har medført, at Roskildes kraftigste kilde igen er blevet åbnet op for brug af kommunen.

Sommeren er over os, og det betyder travle gartnere, der skal vande kommunernes grønne arealer med blomster og nyplantede træer.

Og det koster på drikkevandet, så derfor har man i Roskilde Kommune besluttet, at vandet fra byens kraftigste kilde, Maglekilde, skal til at bruges af gartnere, når de skal vande kommunes grønne arealer.

Det skyldes, at der skal spares på drikkevandet, som gartnerne tidligere har tappet vand fra, når de har skulle vande.

Det oplyser Materielgården i Roskilde Kommune i en pressemeddelelse.

Og det er heller ikke små mængder vand, der er tale om, når der skal vandes grønne arealer. Materialegården skal bruge 2.200 kubikmeter vand fra Maglekildens brønd til vanding af blomster og træer i sommerperioden.

Det vil sige, cirka fire gange i døgnet fylder kommunens gartnere en fem kubikmeter tank op, hvor de pumper vand fra brønden i kildehuset på Maglekildevej.

Og valget er netop faldet på Maglekilde, da mængderne af vand til vanding er en dråbe i havet ved den kilde. Sidste år målte Roskilde Kommune, at Maglekilde i gennemsnit yder 13 liter i sekundet, hvilket svarer til 46.800 liter i timen og 1.123.200 liter i døgnet.

Det vil sige 1.100 kubikmeter i døgnet, hvoraf 20 kubikmeter altså skal bruges til vanding.

Fremover vil forsyningsselskabet FORS etablere en brønd ved hjørnet af Maglekildevej og Weysegangen i Roskilde, hvor indvindingen i stedet vil foregår fra.

Fire gange i døgnet fylder kommunens gartnere en fem kubikmeter tank op med vand fra Maglekilde. 
Fire gange i døgnet fylder kommunens gartnere en fem kubikmeter tank op med vand fra Maglekilde. 
Foto: Roskilde Kommune

 

 
 
Foto: Roskilde Kommune

Maglekildes historie

Maglekilde har altid været en af Roskildes mest vandrige kilder, og den har været en del af byens historie i tusinder af år. Tilbage i tiden blev kalkaflejringerne fra Maglekilde brugt som byggemateriale til kirker – de såkaldte frådsten.

I de seneste århundreder har kilden leveret vand til vandmøller og i en kort periode fra 1849-51 til et kursted. Nogle historiske oplysninger viser, at Maglekilde har været navngiver til byen Roskilde, da kilden også har heddet Roarskilde, Rosenkilde og Roskilden.

De mange liter løber ud af Neptuns mund på Maglekildevej, men gemmer sig så igen i en regnvandsledning langs Maglekildevej, Yrsavej, Roarsvej og Birkealle til udløbet i Møllestenen i Byparken.

Herfra løber vandet videre ned til søen i Byparken og er derefter ført under rundkørslen og løber til sidst ud i Roskilde Fjord via havnen.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik