Frygt for nye oversvømmelser: Minister hales ind i sag om digebyggeri

Beboerne i Jyllinge Nordmark skal nu vente endnu længere på deres dige, fordi seks husstande har klaget over projektet. Nu hales minister ind i sagen.

Vinteren er overstået, og trods en række kraftige storme, hvor det var tæt på at gå galt, så slap beboerne i Jyllinge Nordmark i Roskilde Kommune for alvorlige oversvømmelser.

Tidligere har både borgere og beredskab kæmpede vandmasserne i byen, så der blev krydset fingre for, at det digeprojekt, der er under opførsel, snart er færdigt, så beboerne kan sove trygt - også når en storm melder sin ankomst.

Men nu skal de - igen - vente lidt længere.

For en beboer har på vegne af seks adresser klaget til Miljø- og Fødevareklagenævnet med henvisning til naturbeskyttelsen i området.

Den klage tager klagenævnet så seriøst, at de ikke bare har taget sagen op, men også har beordret hele arbejdet standset, mens klagen behandles. Og dermed kan de oversvømmelsesplagede beboere altså imødese nye forsinkelser, før de får deres dige.

quote Det er ufatteligt vigtigt for beboerne at få det dige.

Mette Gjerskov, MF (Soc.dem)

En voldsom situation

Men den beslutning har fået det socialdemokratiske folketingsmedlem, Mette Gjerskov, til at fare i flint, og hun trækker nu miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) ind i sagen.

Det gør hun ved at stille en række ministerspørgsmål.

Mette Gjerskov: Alt skal endevendes i den her sag.
Mette Gjerskov: Alt skal endevendes i den her sag.
Foto: Mads Claus Rasmussen - Ritzau Scanpix

- Udsættelsen er i orden, hvis det er efter reglerne. Men det er ufatteligt vigtigt for beboerne at få det dige - og at vide, at det er der, når sæsonen for efterårsstorme kommer. Det er jo en meget voldsom situation, og mange af dem er traumatiserede, siger Mette Gjerskov til TV 2 Lorry.

Den socialdemokratiske politiker spørger til, om det er normalt, at hele arbejdet stoppes i forbindelse med en klage, og om det vil være muligt at lade dele af digearbejdet køre videre. Hun vil også vide, hvor lang tid sagsbehandlingen forventes at vare, og hvem der skal betale for ekstra udgifter i forbindelse med forsinkelsen. Mette Gjerskov lægger selv vægt på, at der er styr på miljøreglerne i forbindelse med digeprojektet.

- Derfor prøver jeg at tage ministeren ind i sagen for at sikre, at alt er endevendt. For når nævnet træffer en afgørelse, så kan den ikke påklages - derfor skal man være helt sikker på, at det er rigtigt, siger hun til TV 2 Lorry.

Også Roskilde Kommune forsøger nu at få omstødt nævnets afgørelse. Kommunen oplyser til TV 2 Lorry, at de i dag tirsdag vil skrive til Miljø- og Fødevareklagenævnet for at få dem til at ophæve klagens opsættende virkning, så arbejdet kan fortsætte.

Her ses et billede af arbejdet med diget.
Her ses et billede af arbejdet med diget.
Foto: Roskilde Kommune

Usædvanligt

Diget strækker sig i et område, der er naturbeskyttet og klassificeret som et såkaldt Natura 2000-område. 

Ifølge Roskilde Kommune kommer digearbejdet til at berøre 6.000 kvadratmeter, og det svarer til 0,09 procent af det beskyttede område.

Det er ganske usædvanligt, at klagen har opsættende virkning på digearbejdet.

Miljø- og Fødevareklagenævnet oplyser selv, at det er en hovedregel, at klager ikke har opsættende virkning, men her mener de, at der er tale om særlige forhold og henviser til EU-domstolen, som har indført en praksis om, at projekter ikke kan godkendes, hvis det er risiko for skade på et Natura 2000-områdes integritet.

Fakta om digeprojektet

 

Vi sendte direkte, da stormen truede Roskilde og Jyllinge Nordmark først i det nye år.

 

 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Børnehjem magtanvendelse

Magtanvendelser mod anbragte børn og unge bliver ikke indberettet

Silas

Drenge fra børnehjem oplevede vold og trusler fra de ansatte, så begyndte de at filme alt med mobiltelefon

6e3cce56-fb7c-4499-891a-79fda1d9d8ec

'Jeg forstår ikke, at sådan nogle som dig ikke bruger kørestol' - 35-årig med handicap overfuses på gaden

20210226-105352-L-1920x1277we

playOverborgmesterkandidat "fik kaffen galt i halsen", da hun så nyt nattelivs-udspil

Roskilde

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere