Endelig: Første spadestik mod kystsikring af Jyllinge Nordmark

Efter flere års kamp blev kystsikring af boligområdet Jyllinge Nordmark endelig godkendt i februar. Nu har man taget første spadestik mod beskyttelsen af 500 ejendomme.

Fem år er der gået siden stormen Bodil lagde sig over Danmark. I boligområdet Jyllinge Nordmark stod husejerne magtesløse overfor de rekordstore vandmasser, der drev ind fra Roskilde fjord og lagde husene under vand. 

quote Det giver en enorm tryghed

Philip Lange Møller, Formand for Digelaget

Da vandet endelig trak sig tilbage, efterlod oplevelsen en stærk frygt i de mange mennesker, som natten igennem havde kæmpet for at redde, hvad de kunne. 

Nu ser det endelig ud til, at man kan sætte det sidste punktum i boligområdet Jyllinge Nordmarks stormomsuste historie. Det ser endelig ud til, at blæsevejr ikke skal sende bølger af bange anelser og kuldegysninger gennem boligejerne.

De første spadestik til en beskyttende kystsikring er netop blevet taget.

- Det giver en enorm tryghed. Nu kan vi trygt bo i det her område igen, uden at skulle være nervøse, når det blæser og stormer, siger Philip Lange Møller, der er formand for Digelaget. 

Stormvarsel efter stormvarsel inden kystsikring

Stormen Bodil fik omfattende konsekvenser for cirka 250 familier i Roskilde Kommune, der fik deres hjem smadret. Flere år fulgte med nye stormvarsler og nye oversvømmelse. Det lokale lægehus i Jyllinge udtrykte i det tidlige 2017, at borgerne var traumatiserede.

quote Det har været svært at forstå for mange af de berørte borgere, at der skulle gå så lang tid.

Joy Mogensen, borgmester, Roskilde, soc. dem.

Hver gang der blev varslet storm, blev lægerne kontaktet af borgere, der var utrygge.

- Det er søvnløshed, flere der ikke sover i dagene op til, de bliver bange, får mareridt, børnene bliver også kede af det. De kan godt huske det og bliver bange for at huset skal oversvømmes igen, siger Thomas Søgaard, speciallæge i almen medicin, Lægerne i Jyllinge. 

I 2014 blev kystbeskyttelse af blandt andet Jyllinge Nordmark et stort politisk emne. Kommunen afsatte 44 millioner kroner til projektet, igangsatte en VVM-undersøgelse og sendte projektet i høring. Først her i 2018 faldt alle brikkerne på plads. 

"Der er gået godt fire et halv år fra det første borgermøde efter stormen Bodil, til projektet i Nordmarken går i jorden. Det har været svært at forstå for mange af de berørte borgere, at der skulle gå så lang tid. Og jeg forstår dem. Spørger man eksperter inden for kystbeskyttelse, vil de sige, at et projekt af denne størrelse normalt vil tage mindst den dobbelte tid at gennemføre. Nu skal vi helt i mål, så alle kan sove trygt," siger borgmester Joy Mogensen, soc. dem., i en pressemeddelelse.

Kystsikring for alle pengene

Kystsikringen af risikoområderne i Roskilde Kommune beløber sig i dag op i godt 62 millioner kroner. Grundejerne betaler selv for halvdelen af projektet, mens staten i september måned godkendte, at give en økonomisk håndsrækning på knap 7 millioner kroner.

Kystsikringen kommer til at bestå af et dige, der følger fjordens kant, en sluse og pumpestation ved Værebro Å og så et dige der går ned langs Værebro Å.

Hele projektet skal beskytte omkring 500 ejendomme mod oversvømmelse og forventes færdigt i sommeren 2019.

Formand for Digelauget, Philip Lange Møller, boede i en skurvogn i flere år efter stormen Bodils oversvømmelse. Han er flyttet tilbage i sit gamle hus og ser frem til at sove roligt igennem blæsevejr.

- Siden Bodil har vi stort set været ude hvert år og lægge watertubes midt om natten i kulde og blæst. Det er et kolossalt arbejde, der involverer en frygtelig masse mennesker. Det er simpelthen ikke til at holde ud at tænke på, hvis vi skulle igennem det igen, siger han.

Fakta:

  • Kystbeskyttelsesprojektet i Jyllinge Nordmark og Tangbjerg omfatter et ca. 730 meter langt jorddige mod Roskilde Fjord, et ca. 1.140 meter langt ådige langs Værebro Å samt et ca. 170 meter langt fløjdige over Værebro Ådal, hvor der samtidig etableres en slusekonstruktion og en pumpestation.
  • Kystbeskyttelsesanlæggene vil ikke medføre væsentlige påvirkninger af habitatnaturtyper, der indgår i udpegningsgrundlaget for Natura 2000-området.
  • Roskilde Kommune har ansøgt om 47 mio. kroner til at etablere fjorddige, fløjdige, ådige samt pumpestation ved Jyllinge Nordmark og Tangbjerg. Der er bevilget 6.850.000 kroner til digeprojektet.
  • Sluse og pumpestation skal være monteret og testet 17 juni 2019. Hermed er hoveddelen af projektet færdigt. 
Kilde: Roskilde Kommune

 


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik