"Bande" går til kamp for vandet: Vil redde fisk i kritisk tilstand

Den Sjællandske Grusbande er nervøs for bækørredens tilstand i de danske vandløb og vil gøre en indsats for at redde bestanden.

For at bækørreden kan leve et langt liv i vandløbet, stiller det store krav til de miljøforhold, der er afgørende for disse fisk. Foto: Privatfoto

Der er bekymrede miner hos Den Sjællandske Grusbande. De er gået i alarmberedskab for at redde bestanden af bækørred.

Derfor har banden arrangeret en temadag i Roskilde, hvor man vil finde en løsning på at sikre bækørredens fremtid.

Læs også Død klumpfisk hentet af dyrepasser - skal fryses og gemmes til undervisning

- Problemet er, at rundt omkring i landet var bestanden tidligere kraftig, og man kunne til enhver tid fange bækørred i de danske vandløb. Det kan man ikke længere, for bestanden er gået tilbage, fortæller bandeleder i Den Sjællandske Grusbande Rune Hylby til TV 2 Lorry.

Banden er ikke en rigtig bande. Der er tale om en gruppe af 840 frivillige, der laver vand- og fiskepleje. De forsøger blandt andet at gøre det attraktivt for bækørreden at blive i de danske vandløb ved at smide grus i vandet, så fiskene kan formere sig og dermed fandt de på navnet, Den Sjællandske Grusbande.

Flere årsager til presset bestand

Overalt i Danmark er ørredbestanden af stor betydning for landets lystfiskere, der både fisker efter ørreder i vandløb, søer og ikke mindst langs kysten.

Men i de senere år er bækørredbestanden gået tilbage, og særligt de store bækørreder mangler i mange vandløb.

Rune Hylby peger på flere årsager til, at bestanden er presset.

Læs også Nordsjællandske fiskere gør forbløffende fangst ved et tilfælde

- Man har fjernet spærring, så mange af fiskene har mulighed for at søge ud i havet, skarven har fået færten af bækørred, og kommunen har gravet, så vandet kan løbe så hurtigt så muligt, så der ikke er vand på markerne hos landmændene, forklarer lederen af Den Sjællandske Grusbande.

Men er det ikke okay at lukke bækørreder ud i havet, samt at kommunen sikrer, at landmændenes marker ikke bliver oversvømmet?

- At man åbner op til havet er rigtig fint, men det har en konsekvens for de store bækørreder. De får rigtig svært ved at blive gamle i et vandløb, siger Rune Hylby.

Læs også Ørreder får luksuriøs gydeplads i Esrum Å

Vil lave udvalg

Rune Hylby håber på, at den arrangerede temadag i Roskilde vil give løsninger på, hvordan bækørreden fortsat kan leve i de danske vandløb.

- Jeg vil gerne have, at vi får lavet en værktøjskasse således, at man kan plukke værktøjer, som kan hjælpe med at bevare bestanden, som kan sikre, at der er gode levevilkår. Jeg tænker, der skal nedsættes et udvalg, som skal kigge nøjere på det.

Temadagen finder sted den 19. januar i Byens Hus i Roskilde. Her vil flere fagpersoner deltage og fortælle om bækørredbestandens tilstand.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik