Ørreder får luksuriøs gydeplads i Esrum Å

Ørredbestanden i Esrum Å nær det gamle Esrum Kloster har fået bedre betingelser, efter 12 tons gydegrus er blevet udlagt.

Esrum Å blev torsdag beriget med 12 ton gydegrus. Lystfiskere og frivillige der bekymrer sig for ørredbestanden i åen, satte hinanden stævne ved Esrum Møllegård i dag.  

- Vi skal lægge gydegrus ud i Esrum Å, foran en bro over åen, så alle kan se det liv, der udfolder sig i naturen, når den er bedst, fortæller Søren Lænkholm, der er formand for Esrum Ålaug.

Gribskov kommune stiller gydegrus til rådighed, og Den Sjællandske Grusbande hjælper til med at fordele materialet i åen.

- Det er et rigtigt godt projekt både for åen og for ørrederne, siger Rune Hylby fra Grusbanden.

Kort nyt.

Arbejdet med at genoprette ørredbestanden i Esrum Å er langt fremme. Levevilkårene for den oprindelige ørredbestand er gennem årene forbedret. Gode gydepladser med småsten hvor ørrederne kan lægge æg, er her altafgørende.

- Det er de perfekte forhold. Det er grus, det er masser af strøm, så vandet bliver iltet, og det er godt for æggene, når de ligger derude, så ørrederne søger det, siger Søren Lænkholm.

Esrum Ålaug har i mange år taget hånd om ørredbestanden i åen og fanger hvert efterår moderfisk i åen til fiskeplejen i hele det nordsjællandske område.

Derfor er afkommet fra disse ørreder genetisk tilpasset netop livet her i lokalområdet. Ålauget har deres eget klækkeri på Møllegården, hvor de selv opdrætter ørreder til udsætning i Esrum Å.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Natur

ræv

Naturfænomen på Amager Fælled lyder, som om der er blevet begået et mord

Eremitageslottet biler

Naturstyrelsen har fået nok af bilister - lukker af ved populært slot og flere skovområder

Stejlepladsen havn

playUnikt fiskerimiljø bevares 20 år endnu - men forening frygter fortsat fremtiden

Musvåge

Rovfugle dræbt af ulovlig gift: "Det er noget svineri"

Gribskov

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere