DF vil give borgere ret til lokale folkeafstemninger

DF vil med et beslutningsforslag gøre det muligt for borgere at stemme om lokale projekter og skolelukninger.

Borgere skal have mulighed for at sætte kryds i boksen ud for ja eller nej, når et byggeri skal foregå i lokalområdet, eller en skole skal lukkes.

Det mener Dansk Folkeparti, der vil indføre bindende kommunale folkeafstemninger.

quote Det vigtigste er, at borgerne får mulighed for at sige ja eller nej til nogle ting. I dag er det politikere, der bestemmer på vegne af borgerne.

Alex Ahrendtsen, DF, folkeskole- og kulturordfører

Borgerne skal have mulighed for at sætte sig imod projekter i lokalområdet, lyder det fra folkeskole- og kulturordfører Alex Ahrendtsen (DF).

- I dag kan byrådet kun udskrive vejledende folkeafstemninger. Borgerne har ikke mulighed for at indsamle underskrifter og så bede om en folkeafstemning.

- Det vigtigste er, at borgerne får mulighed for at sige ja eller nej til nogle ting. I dag er det politikere, der bestemmer på vegne af borgerne, siger han.

Med et "passende" antal underskrifter skal borgerne kunne kræve en kommunal folkeafstemning i en sag, hvori byrådet har truffet beslutning.

Det skal også være muligt for borgere at samle et "passende" antal underskrifter for at få en folkeafstemning om en sag, som ikke har været behandlet i byrådet. Det fremgår af forslaget.

Et flertal i byrådene kan også udskrive en folkeafstemning om en sag.

Kan folkeafstemningerne ikke komme til at koste langt flere ressourcer?

- Udgifterne kan holdes nede, hvis man laver kommunale afstemninger i forbindelse med andre afstemninger som folketingsvalg og kommunalvalg.

- Det koster at have et kommunalt folkestyre, men det sikrer en god proces, og at man får truffet de rigtig beslutninger, siger Alex Ahrendtsen.

Kommunerne vil ikke bruge det til noget

Roger Buch, der er kommunalforsker ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, mener, at det kan blive svært at implementere forslaget, uden at det støder sammen med anden lovgivning.

Emnerne til folkeafstemningerne må nemlig ikke stride mod grundloven eller anden lovgivning.

Til netavisen Altinget stiller han også spørgsmålstegn ved, om kommunerne vil bruge det i praksis. Kommunerne bruger stort set ikke de vejledende afstemninger, som kommunerne kan afholde, lyder det.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra økonomi- og indenrigsminister Simon Emil Ammitzbøll (LA).

Fra Kommunernes Landsforening, KL, lyder det, at man ikke kommenterer forslag fra enkeltpartier.

V: Forslag skaber enkeltssagspolitik

Venstres kommunalordfører, Carl Holst, frygter, at sådan et system vil skabe enkeltsagspolitik, der er bestemt af nogle få konkrete sager og ikke af en grundlæggende politisk overbevisning.

- Det er Venstre umiddelbart ikke positiv overfor. Vi har et repræsentativt demokrati, hvor vælgerne vælger dem, der skal repræsentere deres holdninger, siger Carl Holst.

- Hvis man er uenig i de beslutninger, kan man vælge nogle nye politikere, siger han.

Socialdemokratiets kommunalordfører, Magnus Heunicke, siger, at der er behov for mere lokalt selvstyre, ikke mindre.

- Byrådet har ansvaret for at tage vare på helheden og tænke på samtlige borgere, når der træffes beslutninger. Det gælder også de mindre populære beslutninger, siger han.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Politik

20201019-130444-2-1920x1280we

Overborgmester undskylder for Frank Jensens krænkelser

Emil

Over 19.000 bakker Emil op: Offentligt ansatte skal have navnebeskyttelse

20171126-113538-l-1000x672we.jpg

Borgmester går af – her er hans nye job

vote-helsignoer.jpg

Kommunalvalget i Helsingør bliver en gyser

Region Sjælland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere