Sofie stoppede donation af brystmælk efter økonomisk straf: "Ændring kommer for sent"

I Region Hovedstaden kan man ikke donere modermælk og modtage hjemmepasningstilskud samtidig. Det skal dog snart være slut - og det glæder Sofie Pagh Nymark Andersen, der har måtte stoppe sin donation af mælk på grund af økonomiske sanktioner.

På baggrund af flere historier fra TV 2 Lorry om lovgivning, der forhindrer borgere i at donere modermælk og modtage hjemmepasningstilskud samtidig, har Sundhedsministeriet nu valgt at forholde sig til sagen.

I et skriftligt svar til TV 2 Lorry skriver Sundhedsministeriet:

"Sundhedsministeriet har ikke kendskab til fastsatte regler om, at kvinder, der donerer brystmælk, har pligt til at modtage økonomisk kompensation for deres donation. Sundhedsministeriet vil derfor anmode Danske Regioner om at sikre, at kvinder, der ønsker at donere brystmælk gratis, og opfylder de sundhedsfaglige kriterier, får mulighed for donation."

Og det glæder Sofie Pagh Nymark Andersen.

quote De første mange måneder synes jeg, det var fantastisk at være donor. Men da jeg begyndte at indse, at det kunne få økonomiske konsekvenser for mig og min familie, blev jeg nervøs. Og det gav mig mange søvnløse nætter.

Sofie Pagh Nymark Andersen

Som TV 2 Lorry tilbage i maj kunne fortælle, producerer hun nemlig mere modermælk, end hendes datter kan nå at drikke. Derfor donerer hun det overskydende mælk til Kvindemælkcentralen på Hvidovre Hospital, hvor det bliver givet videre til for tidligt fødte børn.

Eller det gjorde hun. For på grund af udsigten til økonomiske sanktioner, måtte hun i maj stoppe sin donation.

På grund af Region Hovedstadens praksis om, at hun skal modtage betaling for den donerede mælk, stod hun nemlig til at miste sit tilskud fra Hillerød Kommune til hjemmepasning af sin datter. Når man modtager hjemmepasningstilskud i Danmark, må man nemlig ikke have nogen anden indkomst.

For sent

Derfor glæder Sundhedsministeriets anmodning Sofie Pagh Nymark Andersen.

- For mit vedkommende er det rigtig godt. Det betyder, at jeg kan donere i fremtiden, hvis det bliver aktuelt, fortæller hun til TV 2 Lorry.

Der er dog et problem. Ændringen kommer alt for sent. Og det betyder, at for tidligt fødte børn er gået glip af god og næringsrigt mælk. Til stor ærgrelse for Sofie Pagh Nymark Andersen.

- Jeg blev nødt til at stoppe med at donere, fordi jeg ikke turde tage chancen (og miste flere penge, red).

Hun anslår, at der er tale om 8-10 liter brystmælk, som hun kunne have doneret til Kvindemælkcentralen.

TV 2 Lorry ville gerne have stillet Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) nogle opfølgende spørgsmål, men det har ikke været muligt.

Søvnløse nætter

Hvordan synes du, forløbet har været?

- De første mange måneder synes jeg, det var fantastisk at være donor. Men da jeg begyndte at indse, at det kunne få økonomiske konsekvenser for mig og min familie, blev jeg nervøs. Og det gav mig mange søvnløse nætter. Det, synes jeg, er uretfærdigt, når man bare gerne vil hjælpe, siger Sofie Pagh Nymark Andersen til TV 2 Lorry.

De seneste måneder har hun i gennemsnit fået 500 kroner udbetalt for donationer, selvom hun ikke ønskede at modtage penge. Som hjemmepasser står hun til at få 3.400 kroner hver måned. Penge hun altså mister, hvis hun har anden indkomst ved siden af.

- Det er jo mange penge i familiens budget, vi står til at miste. Det er jo min eneste indkomst, og når man har en familie, så tæller hver en krone.

Mister penge - men fortryder ikke

Sofie Pagh Nymark Andersen starter hjemmepasning af sin datter den 1. juli. Men da Kvindemælkcentralen på Hvidovre Hospital har haft noget af hendes mælk på lager, står hun til at miste den første udbetaling for hjemmepasning.

Alt taget i betragtning fortryder du så, at du har doneret din mælk?

- Nej, det kommer jeg aldrig til. Og hvis jeg får et barn mere og har mulighed for det, så vil jeg igen donere min mælk.


_

_


Mest læst i dag

Se flere

Samfund

20191204-130758-2-1920x1280we

Inflation risikerer at smide lejere på gaden - boligselskaber må hyre særlige rådgivere

Centralhjoernet inde 1

Dødsgløgg, pynt og pakkekalendere: Her er guiden til fem jule-værtshuse, du skal besøge

ukraine

Det begyndte med en tøjindsamling, men blev til et helt særligt dansk-ukrainsk fællesskab

julebanko Hannah-Sophia

Hannah-Sophia holder julebanko for at samle ind til udsatte familier


Region Hovedstaden


Forsiden lige nu

Se flere