Red liv: Sådan bliver du frivillig hjerteløber

Du skal være over 18 år, have en smartphone og så skal du have tonsvis af mod. Så er du klar til at blive frivillig hjerteløber.

Knap 5700 frivillige har allerede meldt sig som hjerteløbere - en ordning, som TrygFonden og Region Hovedstaden står bag. Ordningen fungerer gennem en app, som kan downloades på en smartphone. 

Når man er tilmeldt som hjerteløber, melder man sig frivilligt til at løbe ud med en hjertestarter og yde hjertelungeredning, hvis der sker et hjertestop i nærheden af, hvor du befinder dig.

Det er 112-vagtcentralen, som automatisk sender besked til de hjerteløbere, som er tæt på personen med hjertestop. Her bliver man bedt om enten at tage direkte hen til personen og yde hjertelungeredning eller om at hente den nærmeste hjertestarter på vejen.

quote Der er rigtig mange tilgængelige hjertestartere i det offentlige rum. Vores udfordring er at få de hjertestartere ind i de private hjem.

Grethe Thomas, projektchef og ansvarlig for Hjerteløber-projektet i TrygFonden

Ifølge Grethe Thomas, som er projektchef og ansvarlig for Hjerteløber-projektet i TrygFonden, så har der i mange år manglet en mulighed for at få flere til at træde til og give livreddende førstehjælp.

- Det der manglede var en helt systematisk tilgang til, hvornår vi får aktiveret de frivillige borgere til at gøre noget, siger hun til TV 2 Lorry.

- Der er rigtig mange tilgængelige hjertestartere i det offentlige rum. Vores udfordring er at få de hjertestartere ind i de private hjem, hvor hjertestoppene sker.

Læs mere om, hvordan du downloader Hjerteløber-appen her.

Kræver blot mod og en smartphone

Det kræver ikke meget at blive frivillig hjerteløber. Faktisk skal du blot være over 18 år, have en smartphone og så skal du have mod til træde til og hjælpe en person i nød.

quote Vi anbefaler at man tager et livreddende førstehjælpskursus, men det er ikke noget krav. Kravet er bare, at man tør træde til.

Grethe Thomas, projektchef og ansvarlig for Hjerteløber-projektet i TrygFonden

- Vi anbefaler, at man tager et livreddende førstehjælpskursus, men det er ikke noget krav. Kravet er bare, at man tør træde til, løbe efter en hjertestarter og komme frem til den skadelidte med en hjertestarter, siger Grethe Thomas, projektchef og ansvarlig for Hjerteløber-projektet i TrygFonden, til TV 2 Lorry.

75 procent af alle hjertestop sker i de private hjem og for hvert minut der går under et hjertestop falder chancen for at overleve med 10 procent. Derfor er det vigtigt, at folk tør smide, hvad man har i hænderne, for at redde et liv.

- Når man står overfor en person der har fået hjertestop, så er vedkommende jo død. Det man kan gøre som hjerteløber er at give folk en chance for at komme tilbage til livet, og det kræver, at man er rigtig rigtig hurtig, siger Grethe Thomas.

Der hænger lige nu 4.674 hjertestartere i Region Hovedstaden og næsten 17.000 i hele landet.

Hvis du vil tage et førstehjælpskursus, kan du læse mere her.


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik