En opfindelse lige i øjet: Region Hovedstaden sparer millioner

Ved at udnytte en dyr medicin til øjenbehandling bedre, forventer regionen at kunne reducere udgiften med et tocifret millionbeløb.

Sundhedsvæsenet i Region Hovedstaden øjner en besparelse af de helt store.

For medicinen mod øjensygdommen våd AMD, der er den mest almindelige årsag til synstab og blindhed, er meget dyre dråber.

Eylea hedder lægemidlet, og det er den medicin, som Region Hovedstaden hvert år bruger flest penge på. 112 millioner kroner om året.

Derfor har man på Region Hovedstadens Apotek i Herlev nu udviklet en simpel men smart metode til at sikre, at intet går til spilde. På den måde forventer man næsten at kunne halvere udgifterne til medicinen og årligt spare 50 millioner kroner.

- Da vi fik et hint om, at man faktisk kunne få mere medicin ud af et hætteglas, undersøgte vi det nærmere, siger Louise Rasmussen Duckert, der er enhedschef ved Region Hovedstadens Apotek.

quote Resterne har vi tidligere bare kasseret. Det har været rent spild. Så det er absolut en stor gevinst, at vi nu kan bruge al medicinen i glasset.

Louise Rasmussen Duckert, enhedschef, Region Hovedstadens Apotek

Medicinen, der sprøjtes ind i omkring 36.000 øjne om året i regionen, bliver leveret i hætteglas beregnet til en enkelt behandling. Men der viste sig altid at være overskydende indhold tilbage i både glas og sprøjter.

Det har apoteksenheden i samarbejde med regionens indkøbsafdeling og Rigshospitalets øjenafdeling i Glostrup fundet ud af at udnytte bedre.

- Den dosis, man skal have af Eylea, er meget lille. Derfor er der et overskud i hætteglasset. Men når man står ude på øjenafdelingen, stikker man kun i hætteglasset én gang for at sikre, at det lægemiddel man trækker op stadig er sterilt.

- Resterne har vi tidligere bare kasseret. Det har været rent spild. Så det er absolut en stor gevinst, at vi nu kan bruge al medicinen i glasset, forklarer Louise Rasmussen Duckert.

Fakta om våd AMD

Én behandling bliver til 2,5

Nu er personalet på regionens apotek nemlig gået i gang med selv at trække medicinen ud af hætteglassene og fordele den ud i en ny type sprøjter, der også er udviklet til at minimere medicinspild.

- Den har et stempel, når man trykker på sprøjten, der kører fuldstændigt ud. Det betyder, at den volumen af lægemiddel der er tilbage i sprøjten, bliver meget lille. På den måde kan vi tømme sprøjten næsten fuldstændig for medicin, siger enhedschefen.

Så i stedet for én behandling kan indholdet af et hætteglas nu bruges til 2,5 behandlinger, når sprøjterne i fuldstændig steril indpakning leveres ud til øjenafdelingen.

quote Indtil videre er det jo første gang, vi har prøvet det her, og det har været en rigtig fin succes. Så det er klart, at vi er opmærksomme på, om der er andre muligheder for at gøre noget, der ligner.

Louise Rasmussen Duckert, enhedschef, Region Hovedstadens Apotek

Det nye påfund er også hurtigt blevet bredt ud til landets øvrige fire regioner, så de samlede landsomkostninger på cirka 360 millioner kroner til Eylea fremover ventes at kunne halveres.

- Det er helt sikkert takket være noget rigtig dygtigt og specialiseret personale, at det overhovedet kan lade sig gøre, lyder de rosende ord fra Louise Rasmussen Duckert til hendes medarbejdere.

Næste skridt for Region Hovedstadens sundhedsvæsen bliver at undersøge, om der er andre medicintyper, som det også er muligt at udnytte endnu bedre.

- Indtil videre er det jo første gang, vi har prøvet det her, og det har været en rigtig fin succes. Så det er klart, at vi er opmærksomme på, om der er andre muligheder for at gøre noget, der ligner, lyder det fra apotekschefen.

Se indslag om, hvordan der kan spares millioner af kroner, når man får de sidste dråber medicin ud af glasset.

Skulle man sidde og være bekymret for, om producenten af Eylea så blot sætter priserne op på deres produkter, så besparelsen ikke kommer patienterne til gode, forklarer Louise Rasmussen Duckert, at der er så hård konkurrence på netop det lægemiddel, at det er højst usandsynligt.

Den nye sprøjte med et stempel der går helt ud til kanylen, så stort set intet medicin går til spilde.
Den nye sprøjte med et stempel der går helt ud til kanylen, så stort set intet medicin går til spilde.
Foto: Jens Jacob Juulsager / TV 2 Lorry

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Sundhed

sengeløse

Kommune med færrest sygedage blandt sosu'er: "Borgere får en bedre hverdag"

60_percent

playFørstegangsfødende på Hvidovre Hospital skal alligevel ikke hjem efter 8 timer

Praktiserende læge Peder Reistad. Han er også formand for PLO-Hovedstaden.

playFlere patienter har fået adgang til en læge: "Det er en god nyhed"

25_seconds

playGamle epidemifilm fundet frem i gemmerne giver coronahåb

Region Hovedstaden

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere