Gamle epidemifilm fundet frem i gemmerne giver coronahåb

Det Danske Filminstitut har digitaliseret en række gamle oplysningsfilm fra 1940'erne, der handler om datidens epidemier.

Det Danske Filminstitut har været i det store filmarkiv i Glostrup og fundet en række film frem under titlen: Epidemier i Danmark. 

Timingen er til at forstå, for netop nu, hvor vi i samfundet kæmper mod spredningen af coronavirus, kan man genkende flere situationer i filmene.

Det er oplysnings- og kampagnefilm lavet i 1940'erne og 50'erne, der advarer om sygdomme som tuberkulose, difteri og polio. Alvorlige sygdomme, der dengang spredte sig i befolkningen og kostede menneskeliv.

- Vi har jo digitaliseret dem, fordi de har en stor relevans for det, der foregår i samfundet lige nu, siger Lisbeth Richter Larsen, redaktør for Danmark på Film, da vi møder hende foran Statens Serum Institut på Amager, der optræder flere gange i de gamle film.

I denne film fra 1941 opfordrer man til, at børn bliver vaccineret mod difteri.

Du kan se hele filmen på Filminstituttets streamingsite Danmark på film.

Podning og vacciner

Med ord som smitteopsporing, smittespredning og vaccinationer er der mange dele af kommunikationen i de gamle film, vi kan genkende fra i dag. 

Lægen i den hvide kittel, der sidder ved mikroskopet på Statens Serum Institut, kommer med en direkte anbefaling til befolkningen, da han bliver spurgt, hvordan man kan beskytte sig mod smitte.

quote Dengang smitteopsporede man med kartotekskort. I dag er det på en helt anden måde med apps. Men opfordringen til at passe på hinanden og tage det alvorligt er meget genkendeligt

Lisbeth Richter Larsen, redaktør for Danmark på Film

- Man skal lade sig vaccinere, vel at mærke, man skal lade sig vaccinere tre gange, siger lægen.

For i filmene blev befolkningen opfordret til at lade sig vaccinere, så smittespredningen kunne blive stoppet.

- Det er farlige sygdomme, der spreder sig. For eksempel difterien, som vi ser på kampagnefilmene, spreder sig ved, at vi taler sammen eller hoster på hinanden i sporvogne og fælleslokaler. Man bliver opfordret til at passe på, man bliver opfordret til at lade sig teste, siger Lisbeth Richter Larsen.

I filmene ser man blandt andet, hvordan folk bliver tjekket for at se, om de er smittet med tuberkulose, og hvordan man forsøger at spore smittekæden, så man kan finde frem til smittekilden og få stoppet spredningen.

- Der er en stor organisation, der står bag, som laver smitteopsporing. Dengang var det med kartotekskort. I dag er det på en helt anden måde med apps. Men opfordringen til at passe på hinanden og tage det alvorligt er meget genkendeligt, siger Lisbeth Richter Larsen. 

Klip fra filmen "Kampen mod Tuberkulosen" fra 1943. Her kan man se, hvordan de forsøger at finde frem til smittekilden.

Propaganda og stærke virkemidler

Selvom der er mange genkendelige elementer i de gamle kampagnefilm, er der også virkemidler fra dengang, der ikke blive taget i brug i dag. 

Den dystre musik og de kors på landkortet, der markerer alle de døde, er et par eksempler. 

- Nogle af filmene fungerer næsten som skræmmekampagner. Hvor vi ser landkort over Danmark og kors i de forskellige regioner, der viser, hvor mange der er døde. Skræmmekampagne-virkemidlet hører til dengang, det ville ikke fungere i dag, siger Lisbeth Richter Larsen. 

Her høres den dystre musik, og man kan se statistikker over, hvor mange liv tuberkulosen har kostet.

Hun synes dog, at man samtidig bliver fortrøstningsfuld af at se filmene - fordi det dengang lykkedes at få sat en stopper for den massive spredning. 

- Jeg synes, at man kan blive betrygget af at se de her film i dag, fordi situationerne minder så meget om hinanden. Det var nogle andre sygdomme dengang i 30'erne, 40'erne og 50'erne, men nu står vi med en helt ny udfordring, covid-19, og vi kan jo se, at man (red.: dengang) får sat vaccinationerne i system, man får vaccineret en population ved at opfordre til at tage disse sygdomme alvorligt, siger hun.  

Man kan se filmene ganske gratis her.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Sundhed

sengeløse

Kommune med færrest sygedage blandt sosu'er: "Borgere får en bedre hverdag"

60_percent

playFørstegangsfødende på Hvidovre Hospital skal alligevel ikke hjem efter 8 timer

Praktiserende læge Peder Reistad. Han er også formand for PLO-Hovedstaden.

playFlere patienter har fået adgang til en læge: "Det er en god nyhed"

25_seconds

playGamle epidemifilm fundet frem i gemmerne giver coronahåb

Glostrup

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere