Bilister kører for ofte galt ved vejarbejde

Mange bilister kører for stærkt og er uopmærksomme, og derfor øges risikoen for ulykker på vejene øges markant, når der er vejarbejde.

Sommeren er højsæson for vejarbejde. I byer, på landeveje og motorveje graves der eller udskiftes asfalt i stor stil. Men det er ikke uden risiko, når der er et vejarbejde. For sommeren er også højsæson for trafikulykker på veje med vejarbejde.

Ulykkesstatistik fra Vejdirektoratet viser, at fra 2012 til og med 2016 har trafikulykker på strækninger med vejarbejde kostet 17 mennesker livet, kvæstet 198 personer alvorligt mens 140 er kommet lettere til skade.

Samtidig viser en nyere amerikansk undersøgelse, som DTU Transport omtaler, at risikoen for ulykker er dobbelt så stor på strækninger med vejarbejde som på strækninger uden vejarbejde.

- Når der er vejarbejde, svinger vejen ofte mere end normalt og man kører tættere på både de andre trafikanter og faste genstande i vejsiden. Især risikoen for bagendekollisioner stiger voldsomt. Derfor er det vigtigt, at overholde den gældende fartgrænse, holde god afstand og være ekstra opmærksom, når man et passerer et vejarbejde, siger Jesper Sølund, dokumentationschef i Rådet for Sikker Trafik.

Folk sætter farten op

En norsk undersøgelse viser samtidig, at mange bilister har hang til at træde lidt for meget på speederen, når de ikke kan se folk gå og arbejde på vejen. Omvendt sænker de farten, når der er synlig aktivitet på vejstrækningen.

- Det har tydeligvis en betydning for bilisternes fart, om de kan se vejarbejdere på eller omkring vejen. Når vejarbejderne er gået hjem, så sætter flere trafikanter farten op, og det betyder flere ulykker. Det er vigtigt, at flere bilister forstår, at der er god grund til at overholde fartgrænsen, selv om man ikke kan se folk gå og arbejde på vejen, siger Jesper Sølund-

Dobbelt bøde ved vejarbejde

Der er dobbelt op på fartbøden, hvis man kører for stærkt på en strækning med vejarbejde. Forklaringen er, at der er højere risiko for at køre galt på veje med vejarbejde end på de øvrige vejstrækninger.

Hvis en bilist for eksempel kører 60 km/t på en strækning med vejarbejde, hvor man må køre 50 km/t, koster det 3.000 kroner i bøde mod normalt 1.500 kr. Kører man 90 km/t, hvor fartgrænsen pga. vejarbejde er 80 km/t, koster det 2000 kroner mod normalt 1000 kr.

Gode råd når du skal passere et vejarbejde

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Trafik

hillerødmotorvejens forlængelse

playUdbygning af Hillerødmotorvejen er nu et skridt tættere på virkelighed

20_percent

playLadeoperatør fordobler i år antallet af ladestandere til elbiler i hovedstaden

Stevns trængsel

Årtiers køkørsel kan forsvinde med anlæggelsen af en ny statsvej

hillerød forside

playMilliardforhandlinger giver nyt håb for Hillerødmotorvejen

Region Hovedstaden

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere