Bilister kører for ofte galt ved vejarbejde

Mange bilister kører for stærkt og er uopmærksomme, og derfor øges risikoen for ulykker på vejene øges markant, når der er vejarbejde.

Foto: Rådet for Sikker Trafik

Sommeren er højsæson for vejarbejde. I byer, på landeveje og motorveje graves der eller udskiftes asfalt i stor stil. Men det er ikke uden risiko, når der er et vejarbejde. For sommeren er også højsæson for trafikulykker på veje med vejarbejde.

Ulykkesstatistik fra Vejdirektoratet viser, at fra 2012 til og med 2016 har trafikulykker på strækninger med vejarbejde kostet 17 mennesker livet, kvæstet 198 personer alvorligt mens 140 er kommet lettere til skade.

Læs også Bilist påkører ambulance: Hovedvej var spærret

Samtidig viser en nyere amerikansk undersøgelse, som DTU Transport omtaler, at risikoen for ulykker er dobbelt så stor på strækninger med vejarbejde som på strækninger uden vejarbejde.

- Når der er vejarbejde, svinger vejen ofte mere end normalt og man kører tættere på både de andre trafikanter og faste genstande i vejsiden. Især risikoen for bagendekollisioner stiger voldsomt. Derfor er det vigtigt, at overholde den gældende fartgrænse, holde god afstand og være ekstra opmærksom, når man et passerer et vejarbejde, siger Jesper Sølund, dokumentationschef i Rådet for Sikker Trafik.

Folk sætter farten op

En norsk undersøgelse viser samtidig, at mange bilister har hang til at træde lidt for meget på speederen, når de ikke kan se folk gå og arbejde på vejen. Omvendt sænker de farten, når der er synlig aktivitet på vejstrækningen.

- Det har tydeligvis en betydning for bilisternes fart, om de kan se vejarbejdere på eller omkring vejen. Når vejarbejderne er gået hjem, så sætter flere trafikanter farten op, og det betyder flere ulykker. Det er vigtigt, at flere bilister forstår, at der er god grund til at overholde fartgrænsen, selv om man ikke kan se folk gå og arbejde på vejen, siger Jesper Sølund-

Dobbelt bøde ved vejarbejde

Der er dobbelt op på fartbøden, hvis man kører for stærkt på en strækning med vejarbejde. Forklaringen er, at der er højere risiko for at køre galt på veje med vejarbejde end på de øvrige vejstrækninger.

Hvis en bilist for eksempel kører 60 km/t på en strækning med vejarbejde, hvor man må køre 50 km/t, koster det 3.000 kroner i bøde mod normalt 1.500 kr. Kører man 90 km/t, hvor fartgrænsen pga. vejarbejde er 80 km/t, koster det 2000 kroner mod normalt 1000 kr.

Gode råd når du skal passere et vejarbejde

  1. Hold øje med fartgrænsen og overhold den.
  2. Vær opmærksom - kør bil, når du kører bil.
  3. Hold god afstand til andre trafikanter.
 
Flet som en lynlås og spar tid
Det er vigtigt, at flere fletter rigtigt, når der er ændrede vejforløb og trafikuheld . Brug lynlåsprincippet hvis to spor snævrer ind til et. Hold din bane til det sidste og flet lige før indsnævringen. Det er den rigtige måde at flette på og giver mindre kø.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og bliv dagligt opdateret

Læs vores privatlivspolitik