Vild forskel på affaldssortering i kommunerne - nu skal der ensrettes

Den nye affaldsbekendtgørelse er netop sendt i høring - og derefter skal der sorteres på livet løs.

Selvfølgelig er det nemmest, hvis man bare kan smide alt sit skrald i den samme beholder, som så bliver tømt en gang om ugen. Og der er stadig kommuner, hvor borgerne ikke skal gøre ret meget ud af det der med at sortere madaffald for sig, glas for sig, plastik for sig og så videre.

Men det er snart slut. Miljøminister Lea Wermelin (Soc.Dem) har netop sendt en ny affaldsbekendtgørelse i høring, og på den anden side af høringen venter en ensretning, så alle danskere skal sortere affaldet på samme måde - alt sammen med henblik på at øge mængden af genbrug.

Vi er europamestre i affald

For i europæisk sammenhæng ligger Danmark ikke pænt, når det gælder det affad, vi kasserer - og som ikke bliver genanvendt. Danskerne er det folk i Europa, der producerer mest affald, oplyser Miljøministeriet.

- Vi skal af med Europa-rekorden i at smide ud og brænde plastik af. Her kan alle gøre en grøn forskel ved at sortere vores affald, så vi kan genbruge og genanvende meget mere herhjemme. Det har været et uløst problem igennem mange år, men nu tager vi fat på det, siger miljøminister Lea Wermelin.

Den nye bekendtgørelse pålægger kommunerne at etablere ensartede affaldssystemer. Det betyder, at vi alle skal op på at sortere ti forskellige typer affald i både hjemmet, sommerhuset og på arbejdspladsen. De ti typer fordeler sig således:

  • Mad
  • Papir
  • Pap
  • Metal
  • Glas
  • Plast
  • Tekstil
  • Fødevarekartoner
  • Restaffald
  • Farligt affald

Og for mange danskere bliver det ikke en stor opgave at nå frem til de ti typer. De er allerede i fuld gang med store dele af det. Men for mange andre indebærer det nye affaldssystem, at de skal gøre rigtig meget ekstra ud af sorteringen - det afhænger nemlig af, hvilken kommuner, man bor i. Vi har set på, hvordan det ser ud i kommunerne i Lorryland og fokuserer på, hvilke type faste beholdere, folk har stående til forskellige typer affald.

Sådan ser det ud, hvis man bor i parcelhus:

Og sådan ser det ud, hvis man bor i lejlighed:

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Miljø

AMDR_Dampvarme_FP

Slut med skoldhed damp i københavnske varmerør

gasflasker

Livsfarligt affald: Skraldemand nær ramt af gaseksplosion

Teknik-og Miljøborgmester, Ninna Hedeager Olsen, synes det er en god ide, at begrænse antallet udeserveringer.

Borgmester ser bilfrie søndage som vejen til en bedre hovedstad

furesoe.jpg

Mere natur og stillezoner i byrummet? Kommune beder borgerne om hjælp

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere