Verdens bedste restauranter skal kåres: Corona kan give dansk fordel

Ifølge tidligere jurymedlem har Geranium og Alchemist gode chancer for førsteplads. Jordnær er "dark horse".

Verdens bedste restauranter bliver kåret mandag aften, og den gastronomiske scene i Danmark står tilsyneladende med en fordel ved uddelingen af pladser til World's 50 Best Restaurants.

Det skyldes coronapandemien.

Fordi Danmark fjernede restriktioner hurtigere end andre, kan det have åbnet for, at flere jurymedlemmer har lagt vejen forbi den danske restaurantscene.

Det siger Bent Christensen, der er redaktør på Den Danske Spiseguide og tidligere jurymedlem ved World's 50 Best Restaurants.

- Så jeg tror ikke, at det bliver negativt for Danmark, siger han.

Tre danske favoritter 

Han fremhæver tre danske restauranter, som ifølge ham kan komme på listen.

Fælles for dem er, at de alle ligger i TV 2 Lorrys sendeområde.

Det drejer sig om Geranium, der holder til i Parken i København, Alchemist på Refshaleøen i København, og så kalder han Jordnær i Gentofte for en "dark horse".

Og det er ifølge Bent Christensen slet ikke usandsynligt med to danske restauranter i top-3.

- Det, tror jeg, bestemt også kan ske i år. Jeg er faktisk næsten ikke i tvivl om, at det sker, siger han og gætter på, at det bliver enten Geranium eller Alchemist, som tager førstepladsen.

Sidste år løb danske Noma med topplaceringen, mens Geranium blev nummer to.

For at undgå, at én restaurant kan dominere listen i årevis, er der en regelændring i år, som betyder, at tidligere vindere ikke igen kan blive nummer et.

- Man synes, der skal være mere fornyelse, så vores venner på Noma kan ikke vinde igen, siger Bent Christensen.

(Artiklen fortsætter efter faktaboksen.)

Sådan kåres verdens bedste restaurant

Mandag aften udpeges de bedste restauranter i verden ifølge organisationen World's 50 Best Restaurants.

Kåringen finder sted i London på baggrund af bedømmelser fra over 1000 udvalgte madkendere verden over.

Læs mere om, hvordan verdens 50 bedste restauranter vælges:

  • I 2002 begyndte det britiske magasin "Restaurant" at offentliggøre en årlig verdensrangliste over de bedste restauranter. Siden da er ranglisten blevet til en selvstændig kommerciel enhed.

  • Listen består af de 50 bedste samt 50 "boblere", der ligger mellem nummer 51 og 100. Boblerne offentliggøres en uge inden toplisten, og der er i 2022 ingen danske restauranter blandt boblerne.

  • World's Best Restaurant Academy sammensætter listen. Akademiet er skabt udelukkende med det formål at lave den årlige liste.

  • Bedømmelserne bygger på stemmer fra et panel på 1080 kulinariske kendere, som omtales som dommere eller jurymedlemmer.

  • Dommerpanelet udgøres af en tredjedel kokke og restauratører, en tredjedel madskribenter og en tredjedel berejste gastronomer.

  • Der er ingen regler eller retningslinjer for, hvordan dommerne skal vægte deres stemmer. De baseres alene ud fra dommerens personlige oplevelse med restauranten, og der er ingen særlige kriterier, som en restaurant må opfylde, før der kan blive stemt på den.

  • Hver dommer kan afgive ti stemmer på restauranter, som vedkommende har besøgt mindst én gang i løbet af de seneste 18 måneder.

  • Kloden er inddelt i 27 regioner, og dommerne må maksimalt stemme på seks restauranter i sin egen region. I år er det ændret til syv.

  • Afstemningen er hemmelig, og hvert år skiftes mindst hver fjerde dommer fra hver region ud.

  • I 2019 havde panelet for første gang en ligelig kønsbalance.

  • Top-50-listen bliver lavet ud fra de mere end 10.000 stemmer, som dommerpanelet samlet afgiver.

  • Listen har tidligere været domineret af spanske El Bulli og danske Noma.

  • Som noget nyt kan tidligere vindere ikke tage topplaceringen igen, og dermed er der ni restauranter, som i 2022 ikke kan kåres som verdens bedste.

Kilde: Ritzau, World's 50 Best Restaurants.

Pandemi kan give dansk fordel

I stedet kommer de i en "Best of the Best"-kategori. Hvad det nærmere vil sige, er inden mandagens ceremoni lidt uklart.

- Selvfølgelig bliver de ikke glemt fra en dag til en anden, det gør de bestemt ikke. Der kommer til at ske et eller andet, men det er lidt kryptisk for os, hvad det bliver, siger redaktøren.

På grund af coronapandemien, der har begrænset rejseaktiviteten de seneste år, har de godt 1000 jurymedlemmer i World's 50 Best Restaurants fået lov til at stemme på op til syv lokale restauranter ud af de ti stemmer, de kan give.

Normalt har grænsen været sat ved seks lokale steder.

Pandemien og de restriktioner, som lande indførte som konsekvens, kan ifølge Bent Christensen ramme gastronomiske sværvægtslande såsom Spanien, Frankrig og Italien.

- De har været lukket meget mere ned, end vi har. De har haft færrest besøg, og hvis man ikke har haft besøg på en given periode på 18 måneder, har man et problem.

- Derfor mener jeg, vi (Danmark, red.) har en lille fordel der, siger det tidligere jurymedlem.

Uddelingen finder sted i London mandag aften.

Tidligere på måneden blev de nordiske michelinstjerner uddelt. Her høstede Jatak restauranten, der i januar måned slog dørene op på Nørrebro, sine første Michelin-stjerner. Se eller gense indslaget nedenfor. 

For få dage siden stod de overvældede og med armene i vejret i Stavanger, hvor de modtog deres første stjerne i den anerkendte og sagnomspundne Michelinguide. I dag er ejerne og parret bag Restaurant JATAK fortsat overvældet – men restauranten åbner igen i morgen, og der skal gøres klar. Vi tegner et portræt af parret bag succesrestauranten på Nørrebro.

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik