Vejrskifte redder sankthansbål på målstregen - men du skal stadig huske disse råd

Regnvejr søndag og mandag gør det muligt at tænde sankthansbål.

Efter flere dage med tørt og varmt vejr lignede det længe, at årets sankthans ville blive bålløs.

Men et heftigt regnvejr søndag og mandag betyder nu endegyldigt, at brandfaren ved afbrænding af sankthansbål er forsvundet.

Det oplyser Danske Beredskaber og Nordsjællands Beredskab i hver deres pressemeddelelse.

Særligt hovedstadsområdet har været plaget af høje tørketal den seneste tid, men nu er brandfareindekset helt i bund, siger myndighedschef i Nordsjællands Brandvæsen, Carsten Jensen.

- Inden weekenden overvejede vi, hvorvidt der skulle indføres afbrændingsforbud i vores område efter en lang periode med ekstremt varmt og tørt vejr. Men heldigvis blev vi reddet på målstregen af et gedigent regnvejr.

Selvom du nu kan tænde sankthansbål i det fri, betyder det dog ikke, at du lade den sunde fornuft blive hjemme.

Særligt placeringen af bålet er vigtigt, minder Nordsjællands Beredskab om. Det anbefales at båles placeres:

  • 30 meter fra bygninger med hårdt tag – afstanden fordobles i vindens retning ved jævn og frisk vind.

  • 60 meter fra letantændelige markafgrøder.

  • 200 meter fra letantændeligt tag (stråtækte huse og lign.), nåletræsbevoksninger, lyngklædte arealer eller anden letantændelig vegetation samt oplag af brandfarlige, brandnærende, eksplosive eller letantændelige stoffer.

Desuden bør du også forholde dig til følgende råd og regler:

Gode råd og regler til sankthans

  • Sankthansbålet bør bygges op af tørt, rent træ. På sankthansaften er det undtagelsesvist tilladt at brænde haveaffald af, og derfor anbefales det at bruge kraftige grene suppleret med haveaffald som kvas og tyndere grene til bålet. På den måde får du et flot og stabilt bål, som ikke vælter under afbrænding.

  • Det er ikke tilladt at bygge bålet op af byggematerialer og andet affald. Det kan give voldsomme røg- og lugtgener og være ubehageligt at opholde sig i nærheden, hvis man benytter trykimprægneret eller andet overfladebehandlet træ i sit bål.

  • Det er ligeledes vigtigt at være opmærksom på, at bunker af grene og kviste kan være oplagte gemmesteder for dyr. Inden antænding bør du derfor sikre dig, at der ikke er dyr, der har taget ophold i sankthansbålet.

  • Når sankthansbålet skal tændes, kan du med fordel bruge en ukrudtsbrænder eller en fakkel til at sætte ild til kvaset i bålets kerne. Du bør aldrig lade dig friste til at bruge benzin, sprit eller andre former for optændingsvæsker for at få gang i bålet.

  • Det anbefales, at du altid har vand stående i nærheden af det tændte bål, så du kan reagere hurtigt, hvis ilden breder sig. Derudover er det en rigtig god idé også at have vand med til at slukke bålet, så du ikke skal sidde oppe den halve nat og vente på, at det brænder ud.

  • Planlægger du at tænde sankthansbål på offentlige arealer, bør du undersøge reglerne i din kommune. Mange steder kræver det tilladelse at afholde sankthansfesten på kommunens områder, mens det som udgangspunkt er lovligt at tænde sankthansbål på privat grund, forudsat at afstandsanvisninger m.v. kan overholdes. 

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik