Uopmærksomhed i bilen - disse ting skal du lade være med

2019 blev et år, hvor antallet af trafikdræbte steg. Politiet er ikke i tvivl om, at uopmærksomhed og brug af mobiltelefoner har en del af skylden.

Du kunne selvfølgelig ikke drømme om at gøre det selv. Men du ser rigtig mange andre, der gør det:  De bruger mobiltelefonen, selv om de kører bil - for telefonen er jo helt uundværlig, ikke?

Spørger man politiet, så er de ikke i tvivl: Brug af mobiltelefon er livsfarlig, mens man kører bil.

Telefonen er helt og aldeles unødvendig. Og det er der også en hel del andre aktiviteter, der er.

- Det siger sig selv, at når man laver noget andet, end det, man bør - så er man ikke opmærksom. Hvis du sidder og ser fjernsyn, og har gang i din mobil, så kan du ikke huske, hvad du lige har set. Det samme gælder selvfølgelig bilkørsel. Her er forskellen bare, at bilen potentielt er et våben, der kan slå andre ihjel. Det er hamrende farligt. Hvis du kigger på din telefon i fire sekunder, mens du kører 80 kilometer i timen - så har du bevæget dig 89 meter, hvor du ikke er opmærksom, siger politiassistent Christian Berthelsen fra Rigspolitiets Nationale Færdelscenter.

Og nye tal fra Vejdirektoratet viser, at antallet af dræbte i trafikken er stigende - så derfor er der ekstra god grund til at huske på, at mobiltelefonen skaber uopmærksomhed i trafikken.

Minister: Bilister skal uddannes bedre

Netop uopmærksomhed og adfærd i trafikken er nogle af de fænomener, transportminister Benny Engelbrecht gerne vil se nærmere på, når en indsats for at nedbringe antallet af dødsofre i trafikken sættes i værk.

- Jeg mener, det er på tide, at vi kigger på vores egen adfærd og gør op med os selv, om vi er gode ambassadører for os selv og dem, vi har kært, når vi bevæger os rundt i trafikken. Vi bør i det hele taget have fokus på adfærd helt fra køreuddannelsens start. Derfor vil jeg sammen med branchen og andre interessenter undersøge, hvordan vi gennem uddannelsen får sikret bedre bilister, der er opmærksomme på deres adfærd i trafikken. Endelig vil jeg bede Færdselssikkerhedskommissionen om i år at komme med deres anbefalinger til, hvad man kan gøre for at komme spirituskørsel til livs, siger han.

Nej, du må heller ikke læse under kørsel

I Danmark arbejder politiet med tre fokusområder, når det gælder trafik og trafikulykker. Høj hastighed, spirituskørsel - og uopmærksomhed. Og selv om det er mobiltelefonen, der er hovedfjenden, når det gælder uopmærksomhed, så skal man ikke tro, at alle andre aktiviteter så er lovlige.

 - Der findes jo ikke en decideret lov, der forbyder folk at spise, drikke - eller læse fragtbreve, mens de kører. Men færdelslovens paragraf 3 handler om, at man skal kunne føre sit køretøj på betryggende vis, så man kan altså godt blive sigtet efter den, hvis man foretager sig noget andet end at tale i telefon - og så er uopmærksom, forklarer Christian Berthelsen.

Så ja - det er heller ikke en god idé at lægge make-up, stange tænder, barbere sig, tjekke kalender eller alt muligt andet. For selv om aktiviteterne ikke er nævnt i loven, så kan du straffes, hvis det viser sig, at du er årsag til en ulykke, der skyldes uopmærksomhed - for du har ikke ført dit køretøj på betryggende vis.

Mangler nøjagtige tal

Politiet har ikke et nøjagtigt tal på, hvor mange ulykker, der skyldes brug af mobiltelefon. For det er ikke noget, folk frivilligt fortæller,  når de står i vejkanten ved siden af en smadret bil. Men det sker ifølge Christian Berthelsen ofte, at politifolkene på stedet får øje på en mobil, der ligger fremme. Og hvis der ikke er sket føreren noget ved uheldet, har han eller hun været heldig.

- Vi ser nemlig mange frontaluheld i forbindelse med uopmærksomhed. Folk foretager sig et eller andet under kørsel - og hvis man kigger væk fra vejen, så har man en tendens til at trække ud til siden. Ender du i den modsatte kørebane, risikerer du et frontaluheld, hvor det kan have fatale følger. Og trækker du til den anden side, risikerer du måske et solouheld, siger Christian Berthelsen.

Og skal man bruge mobilen - så er hans råd ganske enkelt: Kør ind til siden eller find en P-plads. Så kan du snakke og tekste, alt det du vil.

Har du svært ved at holde fingrene fra telefonen?

Det er  svært, det der med at undvære mobiltelefonen. En del af os klamrer os til den i en stor del af døgnets vågne timer. Mange har den med i seng. Andre finder det nærmest umuligt ikke at gribe ud efter den for lige at tjekke Facebook, Instagram, Twitter eller et andet socialt medie.

Og hvis nu vidunderet er sat op, så den hele tiden kommer med små lyde, hver gang der er noget nyt, du - måske - bør forholde dig til, så kan det være rigtig svært bare at spise videre, se filmen færdig - eller at holde øjnene på vejen, så længe det er nødvendigt.

Og for din egen skyld - og andres - så skal du måske forberede dig, når du kører bil. Herunder finder du fire gode råd, der kan hjælpe til at lade mobilen ligge.

 
 

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Samfund

Børnehjem magtanvendelse

Magtanvendelser mod anbragte børn og unge bliver ikke indberettet

Silas

Drenge fra børnehjem oplevede vold og trusler fra de ansatte, så begyndte de at filme alt med mobiltelefon

6e3cce56-fb7c-4499-891a-79fda1d9d8ec

'Jeg forstår ikke, at sådan nogle som dig ikke bruger kørestol' - 35-årig med handicap overfuses på gaden

20210226-105352-L-1920x1277we

playOverborgmesterkandidat "fik kaffen galt i halsen", da hun så nyt nattelivs-udspil

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere