Undrer du dig? Derfor er visse butikker stadig åbne, mens andre er lukkede

Det er konkurrenceforvridning, at varehuse som Bilka og Kvickly må sælge ting, der ikke er fødevarer, når dele af detailhandlen er tvunget til at holde lukket på grund af corona-restriktioner, mener brancheorganisation.

Regeringen meddelte onsdag, at man forlænger de nuværende restriktioner og nedlukninger for at inddæmme smitten med covid-19, hvilket betyder, at restriktionerne nu gælder til og med søndag den 7. februar.

Men hvilke butikker er det egentlig, der må holde åbent, og hvilke må ikke ifølge de gældende restriktioner? Det virker der til at være en vis uklarhed omkring hos den almindelige borger.

Alle fødevarebutikker må fortsat holde åbent - hvad end det gælder daglivarebutikker som eksempelvis Kvickly, Føtex eller Netto, men også mere specialiserede forhandlere som en slagter eller en vinhandler. Det samme gælder blomsterforretninger, da de går ind under samme kategori, fordi de måske sælger frugt.

Butikskæderne Normal og Matas må også gerne holde åbent, da de begge sælger apoteksvarer. Kiosker har også fortsat åbent, da de går ind under fødevarebutikker.

Butikker der ligger i indkøbscentre, stormagasiner, arkader og basarer skal holde lukket, medmindre der er tale om fødevarebutikker. Ovenstående eksempler, der ligger i for eksempel Rødovre Storcenter, må derfor gerne holde åbent.

Værksteder for biler og cykler må også gerne holde åbent, men butikkerne er lukket for almindeligt salg.

Udvalgsvarebutikker lukket

Både restauranter og cafeer skal fortsat holde lukket, men de må dog stadig sælge take-away. Det gælder også, hvis de ligger i et storcenter.

Alle såkaldte udvalgsvarebutikker uanset størrelse, som for eksempel tøjbutikker, møbelforretninger, legetøjsforretninger og byggemarkeder skal holde lukket. Butikker med det der kaldes "B2B-salg", som er salg af varer til erhvervsmæssig brug, må dog holde åbent for erhvervsdrivende, som led i udførelsen af et professionelt arbejde.

Private kunder må kun købe varer via fjernsalg som for eksempel en webshop, men må gerne komme ned i butikken og hente varen, hvis den er bestilt og betalt på forhånd.

De liberale serviceerhverv som tatovør-, piercing-, spa-, kropspleje-, skønheds- og massageklinikker, solarier, frisører, køreskoler, hvor der leveres tjenesteydelser, som efter deres karakter indebærer tæt fysisk kontakt til kunder skal også stadig holde lukket.

Skævvridning i restriktioner

Hos brancheforeningen Danske Byggecentre, der holder til i Nærum, mener man, at der en skævvridning i de fortsatte restriktioner. Man undrer sig nemlig meget over, at store varehuse stadig må sælge værktøj, byggematerialer og andre udvalgsvarer, som blandt andet. byggecentrene er udelukket fra.

- Vi bakker op om restriktionerne. Men vi synes, at man forvrider den normale markedsdynamik og giver de store varehuse en urimelig konkurrencefordel. Også fordi ingen ved, hvor lang tid det her kommer til at vare, udtaler direktør i Danske Byggecentre Palle Thomsen.

Dele af detailhandlen er utilfreds med at de skal holde lukket, når varehuse som Bilka og Kvickly gerne må sælge såkaldte nonfood-varer. For eksmpel her i Slotsarkadderne i Hillerød.

Han opfordrer regeringen til at stoppe salget af "nonfood-varer" i de store varehuse, hvis virksomhederne ikke selv gør det. 

- Der mangler logik og rationale bag en beslutning om, at man kan stimle folk sammen i få butikker, hvor de kan købe alle former for produkter, blot fordi der tilfældigvis kan købes et rugbrød i den ene ende, siger Palle Thomsen.

Hos TV 2 Lorry gjorde vi også opmærksom på den problematik mellem jul og nytår, hvor tøjbutikkerne i indkøbscentret Slotsarkadderne i Hillerød måtte holde lukket, hvorimod Bilka på den anden side af gangen sagtens kunne sælge t-shirts og bukser.

Butiksrestriktionerne ligger sig op af lukkeloven, hvilket betyder, at det er butikker, hvor mindst halvdelen af omsætningen ligger i salg af dagligvarer, der stadig må holde åbent.

- Det er konkurrenceforvridning og helt skævt, sagde Jens Birkemose, direktør i Dansk Detail, til TV 2 Lorry den 28. december.

Kompensation til lukkede butikker

De store varehuse som for eksempel Bilka, Kvickly og Føtex gør dog ikke noget forkert, da de reelt bare følger regeringens anvisninger.

Hos, Coop der driver Kvickly, har man dog fuld forståelse for den øvrige detailhandels frustration, men oplyser, at 80 procent af salget kommer fra fødevarer.

- "Nonfood-varer" er en integreret del af Kvickly, så det vil ikke være muligt at lukke ned for de områder og så stadig gøre det til en god oplevelse at handle her, siger Jens Juul Nielsen, informationsdirektør hos Coop, til TV 2 Lorry.

quote Men vi synes, at man forvrider den normale markedsdynamik og giver de store varehuse en urimelig konkurrencefordel.

Palle Thomsen, direktør i Danske Byggecentre.

Hos Salling Group, der driver Bilka, forstår man også godt frustrationen over konsekvenserne af nedlukningen. Ifølge pressechef Kasper Reggelsen rammer restriktionerne også dem, da man selv har cirka 2000 medarbejdere, som ikke kan arbejde i BR, Starbucks og Salling Stormagasiner, der alle må holde lukket.

- Restriktionerne har siden marts ramt forskellige brancher, hvor nogle må holde åbent og andre lukket – senest lige før jul, hvor Matas på strøget kunne sælge læbestift og parfume, mens dørene til vores og andres stormagasiner var lukkede på den anden side af gaden, siger Kasper Reggelsen til TV 2 Lorry.

Ifølge Socialdemokratiets erhvervsordfører, Orla Hav, sørger regeringens anvisninger for, at der er økonomisk kompensation til de lukkede butikker.

- Så må vi tage den lille knast med, at der også er nogle udvalgsvarer i dagligvarebutikker, sagde Orla Hav til TV 2 Lorry den 28. december.



Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik