Brancheforening revser kæmpebutikker: Snyd, at de må sælge elektronik og tøj, mens andre er lukket

De nye butiksrestriktioner er konkurrenceforvridende, siger Dansk Detail. På Christiansborg er politikerne splittet.

Fra den 25. december trådte nye restriktioner for butikker og detailhandlen i hele landet.

”Efter jul iværksættes en yderligere nedlukning. Fra den 25. december 2020 lukker alle udvalgsvarebutikker, herunder butikker under 5.000 m2. Der vil dog i hele perioden fortsat være åbent i dagligvarebutikker/supermarkeder, apoteker og butikker med medicinsk udstyr”, lød det i en pressemeddelelse fra Sundheds- og Ældreministeriet den 16. december.

Og netop den sidste sætning i ovenstående uddrag har fået brancheforeningen for udvalgsvarebutikkerne Dansk Detail op af stolen, for i de største supermarkeder sælges der både elektronik, boligudstyr og tøj.

"Konkurrenceforvridende fordel"

Men det er konkurrenceforvridende, lyder det fra Jens Birkemose, som er direktør for Dansk Detail.

- Det er jo noget underligt noget, at her har vi en butik, der sælger tøj til unge kvinder. Den er lukket, siger Jens Birkemose og peger på en tøjbutik, der ligger på et af butiksstrøgene i shoppingcentret Slotsarkaderne i Hillerød.

- Men hvis jeg kigger over på den anden side af butiksstrøget, så ser jeg Bilka, som blandt andet handler med tøj til unge kvinder. Der er åbent. Det er da mærkeligt, fortsætter han.

quote Det er konkurrenceforvridende, og det er helt skævt

Jens Birkemose, direktør Dansk Detail

Regeringens butikslukninger lægger sig op ad Lukkeloven.

Det betyder, at butikker, hvor mindst halvdelen af omsætningen ligger i salg af dagligvarer, stadig må holde åbent.

Derfor kan Kvickly, Føtex og Bilka fortsat sælge både sko, tøj og elektronik. Mens de butikker, som normalt sælger de varer, ikke kan.

- Det er jo svært for en mindre skohandler eller mindre tøjhandler at forstå, hvorfor hun eller han skal lukke sin butik, når man lidt længere nede af centerstrøget gerne må sælge de her varer. Det er konkurrenceforvridende, og det er helt skævt, siger Jens Birkemose.

Inspiration fra udlandet?

På de tomme avenuer, som butiksgangene bliver kaldt i Magasin, går forretningschefen også rundt og mener, at der må være en bedre løsning end de restriktioner, som han mener er konkurrenceforvridende.

- Der er eksempler fra udlandet, Frankrig for eksempel, hvor man de steder, hvor der faktisk er åbent udligner den her konkurrence, ved at markeret de varer, som ikke er dagligvarer, som værende ”ikke til salg”. Det mener vi er en fair måde at gøre det på, siger Michael G. Dupont, der er forretningschef i Magasin i Lyngby.

TV 2 Lorry har spurgt Bilka, om det ville være en mulighed, at de gjorde, som i udlandet, men de ønsker ikke at udtale sig.

Politisk uenighed om restriktioner

Men nu begynder sagen at rumle politisk.

- Det er en helt urimelig konkurrencefordel, som de store lavprisvarehuse har fået. Det er ikke dem, jeg bebrejder, men regeringen.

quote Det er en helt urimelig konkurrencefordel, som de store lavprisvarehuse har fået. Det er ikke dem, jeg bebrejder, men regeringen.

Jan E. Jørgensen, MF, Venstre

- Det rimelige ville være, at man simpelthen bare lukkede de afdelinger, hvor man sælger bøger og fjernsyn og tøj og så videre, så de var stillet lige med alle andre butikker, siger Jan E. Jørgensen, der er medlem af Folketinget for Venstre.

Hverken Bilka, Føtex eller Kvickly gør noget forkert. De følger bare regeringens anvisninger.

Anvisninger, som ifølge den socialdemokratiske erhvervsordfører også sørger for, at der er økonomisk kompensation til de lukkede butikker.

- Og så må vi tage den der lille knast med, at der også er nogle udvalgsvarer inde i dagligvarebutikkerne, siger Orla Hav, der er socialdemokratisk erhvervsordfører.

Så opråbet om konkurrenceforvridning, det tager I ikke hensyn til?

- Jeg synes, det er svært at tage hensyn til det mere end vi gør. Vi siger jo, at når I ikke kan få åbent, så kan I få kompensation, siger Orla Hav.

Foreløbig varer restriktionerne til og med den 17. januar 2021.

Mest læst i dag

Se flere

Mest læst i dag

Se flere

Coronavirus

vaccine

playRegion har fået vacciner til at række langt – nu får Halsnæs ekstra vacciner

20200823-130606-A-1920x1280we

playKommunes forældre slipper for at betale for daginstitution, hvis børnene holdes hjemme

Pernille Beckmann og Kent Max Magelund

playKommuner får adgang til smittedes cpr-numre: Uenighed om hvor langt de bør gå

plejecenter rosenhaven ballerup

27 smittet på plejehjem – er netop blevet vaccineret

Lorryland

Forsiden lige nu

Se flere

På forsiden nu

Se flere