Ulovligt og livsfarligt: Flere er begyndt at gå på togskinner

Nye tal fra BaneDanmark viser, at langt flere end normalt bevægede sig ulovligt ud på banelegemerne i andet kvartal i år.

Det er både ulovligt og livsfarligt - alligevel viser nye tal fra BaneDanmark, at der for tiden er rekordmange, der færdes ulovligt på togspor.

Normalt er der omkring 200 indberetninger pr. kvartal, men i det seneste kvartal er tallet oppe på 320.

quote Jeg tænker først og fremmest, det er forfærdeligt, for jeg møder nogle af de kollegaer, der tager oplevelserne med hjem, og de følger det nu har

Poul Thomsen, lokofører og tillidsmand i DSB

Og det har store psykiske konsekvenser, når der pludselig er folk på skinnerne foran en lokomotivfører - selv når det ikke går galt.

- Så skal du altså reagere hurtigt. Du hiver fat i dit joystick, og så er det bare i bund, og så begynder tik-værket altså at buldre derudaf. Og så er det, at alle tankerne begynder, fortæller Poul Thomsen, der er lokofører og tillidsmand i DSB.

Poul Thomsen er lokofører og tillidsmand i DSB.
Poul Thomsen er lokofører og tillidsmand i DSB.
Foto: Amalie Vixø Drøscher/TV 2 Lorry

Han er rigtig ked af de nyeste tal for indberetninger om ulovlig færdsel på sporene. 

- Jeg tænker først og fremmest, det er forfærdeligt, for jeg møder nogle af de kollegaer, der tager oplevelserne med hjem, og de følger det nu har, siger Poul Thomsen.

Værst ser det ud på en række af de mest befærdede stationer i København. Men der er ikke nogen entydig forklaring på den pludselige stigning, lyder det fra BaneDanmark.

- Vi er ret sikre på, at når folk bevæger sig ud på sporet, så handler det om, at de ikke er opmærksomme på, hvor farligt det faktisk er, lyder det fra Martin Harrow, som er sikkerhedschef hos BaneDanmark.

Tallene fra BaneDanmark kommer efter at DSB mandag annoncerede en ny kampagne for at stoppe problemet, men derudover ligger løsningen ikke ligefor.

- Vi laver jo løbende gennemgange, hvor vi kigger på, om der er en overrepræsentation nogle steder, hvor vi oplagt kan gøre noget med hegn, skiltning eller kommunikation, men vi er helt grundlæggende afhængige af, at folk passer på sig selv og følger de anvisninger, der er.