Tag dig i agt for havets gifttråde - og nej, tis hjælper ikke

Pas på de røde brandmænd i havet - og få ekspertens bedste råd til, hvad du skal gøre, hvis du bliver ramt af dens giftige tentakler.

De er elegante at se på med deres rolige bevægelser - men kommer du i berøring med dem, så kan det potentielt blive en temmelig smertefuld oplevelse.

Det ubehagelige møde med en brandmand under badeturen har gennem tiderne været rod til mange myter om, hvordan man får smerten fra goplens brændende tentakler til at forsvinde.

quote Det kommer jo an på, hvor voldsomt man er blevet brændt. Tit er det mere et spørgsmål om, at folk bliver forskrækkede og bange, fordi brandmandens tråde næsten er usynlige

Michael Hansen, marinbiolog på Øresundsakvariet

De fleste har formentlig engang fået at vide, at frisk urin hjælper mod smerterne - og hvis du er en af dem, der har ladet sig tisse på af velmenende mennesker - eller du selv har tisset på andre for at hjælpe - ja, så kan du med fordel læse med her.

- Jeg har også selv anbefalet folk at tisse på smertestedet, hvis de er blevet brændt. Det er super pinligt i dag. Det er sådan en myte, der altid bliver nævnt i forbindelse med brandmænd, siger Michael Hansen, der er marinbiolog på Øresundsakvariet i Helsingør til TV 2 Lorry.

Hvad er en brandmand?

Rød brandmand (Cyanea capillata) hører til goplerne og er den største af slagsen i de danske farvande.


Den måler her sjældent over 35 cm i diameter, men arten kan nå over en meter i diameter og have et slæb af 10 meter lange, næsten usynlige tynde tråde med giftige nældeceller.


En brandmands gift dannes i nældeceller på dens lange brændtråde (tentakler).


Brændtrådene kan flyde i vandet flere meter fra dens krop.


Brændtråden kan være op til 10 meter lang, og svømmer du ind i den, så sprænger nældecellerne nærmest, idet de vender sig på vrangen og sprøjter ”giftsplinter” på huden.


Brandmanden er et rovdyr, der bruger sit lange slæb af giftige tråde, tentakler, til at bedøve og fange krebsdyr og mindre fisk.


Brandmanden træffes ofte gerne nær overfladen.


Kilde: Naturguide.dk

Urin hjælper ikke på smerten, forklarer han, og Michael Hansen har endda selv været med til at teste det for nogle år tilbage. Når folk alligevel siger, at de oplever, at det hjælper, peger han på, at det kan være den såkaldte placeboeffekt, der spiller ind.

Men hvordan er myten om urinen som smertelindrende i forbindelse med brandmænd overhovedet opstået?

- Jeg ved ikke, hvor den skrøne er startet henne, men jeg tror, at scenen fra TV-serien Venner (Friends red.) har hjulpet den godt på vej. Der er nemlig et afsnit, hvor Joey tisser på Monica, fordi hun har haft et uheldigt møde med en brandmand, siger Michael Hansen.

Eddike bliver også tit nævnt som noget, der kan afhjælpe den sviende og brændende fornemmelse, siger Michael Hansen - og det råd kan sådan set være godt nok:

- Det virker plausibelt. Urin er en smule surt, men ikke surt nok til, at det virker, og derfor peger nogen så på eddike, siger han.

Men. At forsøge at smertelindre med diverse væsker - kropsvæsker såvel som almindelige - er som at skyde gråspurve med kanoner.

For selvom det gør ondt at blive brændt af en brandmand, så er det ofte det chok, man kan få, når man bliver brændt, der er det værste. Smerten går nemlig væk efter forholdsvis kort tid:

- Det kommer jo an på, hvor voldsomt man er blevet brændt. Tit er det mere et spørgsmål om, at folk bliver forskrækkede og bange, fordi brandmandens tråde næsten er usynlige, siger marinbiologen.

Giftharpuner og ferskvand

Hvis uheldet er rigtigt ude, og smerten er for voldsom, så kan det være, fordi trådene fra brandmanden stadig sidder fast på huden. Også her er der opstået skrøner om, hvordan man bedst fjerner trådene.

Du har måske hørt, at man skal skrabe trådende af med et kreditkort eller et barberblad?

- Hvis det går galt, kan trådende hænge fast, og så brænder det virkelig meget. Der går mange historier om, hvordan man skal skrabe dem af, men det bedste er faktisk bare at dyppe smertestedet i havvandet og forsigtigt lade dem glide af, siger Michael Hansen.

Gør man det, vil trådene opføre sig, som hvis man havde et almindeligt hårstrå siddende fast - det vil med andre ord glide forsigtigt af.

I sommeren 2019 var der særdeles mange brandmænd i Danmark.
I sommeren 2019 var der særdeles mange brandmænd i Danmark.
Foto: Birgit Thorell, Øresundsakvariet

Man kan også roligt dyppe det sted, der gør ondt i almindeligt ferskvand. Også selvom en tredje skrøne ellers lyder, at ferskvandet kan få cellerne fra brandmandens tråde til direkte at skyde giftharpuner ind i huden.

- Det er altså heller ikke rigtigt, siger Michael Hansen.

Marinbiologen anerkender, at det kan gøre rigtig ondt at blive brændt af en brandmand, men han mener også, at der er en tendens til at overdrive, hvor ondt det i virkeligheden gør.

Skulle man føle, at smerten er for meget, så anbefaler han hverken tis, eddike eller et skrab med et kreditkort. Tværtimod giver han et - sammenlignet med skrønerne - kedeligt råd: 

- Smør lidt lokalbedøvende på, og alternativt: vent en halv time, så går smerten væk.

Få brandmænd ved de danske kyster

Hvor TV 2 Lorry tidligere har fortalt, at der er særligt mange af de stikkende og potentielt farlige fjæsinger ved kysterne i Danmark i år, så er det ikke tilfældet med brandmændene. Det er bestemt ikke et brandmandsår i år. Heroppe (i Helsingør red.) har jeg måske set tre stykker denne sæson. Der sker cirka hvert 3.-5. år, at det vælter ind med dem, men sådan et år er det altså ikke i år, siger Michael Hansen.

Og skulle man støde på en brandmand, så skal man altså ikke være bange for den i samme grad som fjæsingen. Tværtimod:

- Hvis man ser en, så er det bare på med dykkerbrillerne, så man kan observere den, for den er utroligt smuk og elegant.

Det er dog vigtigt, hvis man har lyst til at tage et tættere kig på den brændende gople, at man søger for at befinde sig foran den, og goplen skal helst ligge på en måde, hvor trådende hænger bag den, hvilket de kan gøre, hvis der eksempelvis er lidt strøm.

Klokken er ikke farlig, og man kan godt røre den uden at brænde sig synderligt, siger Michael Hansen.

_


Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik

Oversigt

Seneste nyt

    Overblik

    Overblik